Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Μήπως οι νέες πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Τουρκία βοηθούν στην συνέχιση της κατοχής της Κύπρου, της Συρίας και του Ιράκ;

Παρά την προσπάθεια του γερουσιαστή Rand Paul, η Γερουσία απέτυχε να εμποδίσει την πώληση νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης για τα F-16 της Τουρκίας από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί την πώληση τόσο ως παρηγοριά για την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 όσο και ως επιβράβευση για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που ήρε το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.


Του Michael Rubin για το Middle East Forum
Μετάφραση CosmoStatus


Η ενίσχυση της Τουρκικής αεροπορίας παραμένει κακή πολιτική για τρεις λόγους:

Πρώτον, παρά τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ για το αντίθετο, τα F-16 ελάχιστα ενισχύουν τον ρόλο της Τουρκίας στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ. Αντίθετα, οι επανειλημμένες απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα μέσω της άρνησης της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, δημιουργεί σκέψεις ότι τα F-16 θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν έναν πόλεμο εντός του ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, η Τουρκία επιδιώκει ανοιχτά να οικοδομήσει τη δική της στρατιωτική βιομηχανία. Η παροχή προηγμένων μαχητικών και αναβαθμίσεων, δρα ως καταλύτης αυτού του στόχου και σε βάρος της Αμερικανικής βιομηχανίας και της περιφερειακής ασφάλειας.

Τέλος, η υποχώρηση στον εκβιασμό του Ερντογάν ενθαρρύνει τυχόν μελλοντικούς εκβιασμούς. Ο Μπάιντεν θα έχει αίμα στα χέρια του για τη συμφωνία για τα F-16, καθώς ο Ερντογάν είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει τα πολεμικά αεροσκάφη κατά των Γεζίντι και των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ ή εναντίον των Αρμενίων, εάν ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ εννοεί τις απειλές του για εξάλειψη της Αρμενίας στο σύνολό της.

Το Κογκρέσο, ωστόσο, μπορεί κάτι να κάνει. Καθώς το Κογκρέσο αρχίζει να συζητά τις πιστώσεις, είναι λογικό να γίνονται ερωτήσεις σχετικά με τη βοήθεια και τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ στην Τουρκία. Τέτοια ζητήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ιδιωτών, αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από τα όρια του νόμου.

Για παράδειγμα, το Κογκρέσο μπορεί να απαιτήσει από το Υπουργείο Άμυνας να δημοσιοποιήσει στοιχεία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και να καθορίσει τον βαθμό στον οποίο η Τουρκία ενσωματώνει Αμερικανικό λογισμικό ή άλλα προϊόντα, στις δικές της στρατιωτικές της πλατφόρμες. Το Πεντάγωνο μπορεί να ζητήσει αποζημίωση για παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας προκειμένου να αφαιρεθεί αυτό το ποσό από τη μελλοντική βοήθεια προς την Τουρκία, είτε είναι, είτε δεν είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Μπορεί επίσης να αρνηθεί μελλοντικές πωλήσεις Τουρκικών όπλων σε τρίτες χώρες, καθώς σε αυτά χρησιμοποιούνται Αμερικανικά προϊόντα.

Επίσης, το Κογκρέσο μπορεί να απαιτήσει από το Πεντάγωνο ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να υπολογίσουν το κόστος της κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία για μισό αιώνα, ειδικά τώρα που η Τουρκία διπλασιάζει τις κατασχεθείσες Κυπριακές μη στρατιωτικές υποδομές, προκειμένου να χτίσει βάση με drone για να απειλεί το Ισραήλ και τη ναυτιλία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία διατηρεί επίσης αρκετές χιλιάδες στρατιώτες στο νησί. Οι οικονομικοί αναλυτές μπορεί να υπολογίσουν τη δαπάνη και τα έξοδα μεταφοράς αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων εποίκων και στη συνέχεια να αφαιρέσουν αυτό το ποσό από οποιαδήποτε βοήθεια προς την Τουρκία και να δώσουν το ποσό αυτό στην Κυπριακή κυβέρνηση για να το διανείμει στους ιδιοκτήτες των παράνομα κατασχεθέντων περιουσιών της κατεχόμενης Κύπρου.

Η ίδια λογική ισχύει και για τις Κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία που η Τουρκία έχει καταλάβει και προχωρεί σε εθνοκάθαρση, καθώς και για τα διυλιστήρια πετρελαίου και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές που η Τουρκία έχει βομβαρδίσει εντός των ελεγχόμενων περιοχών από τους Κούρδους στη Συρία, ειδικά καθώς ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς αποσπά την προσοχή από την περιοχή. Η ανατροπή της κατοχής αυτών των περιοχών από την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου του στόχου της Άγκυρας να απαιτήσει δημοψήφισμα για να ενταχθούν στην Τουρκία, όπως συνέβη το 1939 με τη Συριακή επαρχία Χατάι.

Η Τουρκία επίσης διατηρεί αρκετές δεκάδες βάσεις στο Ιρακινό Κουρδιστάν, πολλές από τις οποίες παρακολουθούν και τρομοκρατούν τον τοπικό Κουρδικό πληθυσμό του Ιράκ. Το κόστος αυτών θα πρέπει να καθοριστεί και να δημοσιοποιηθεί, τόσο για να αφαιρεθεί από τη βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και έτσι ο κόσμος να μάθει το κόστος του αυτοκρατορικού σχεδίου της Τουρκίας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ φυλάκισε τον οικονομολόγο και δημοκράτη ακτιβιστή Gubad Ibadoghlu αφού δημοσιοποίησε τις διεφθαρμένες συμβάσεις που κέρδισαν ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του για οικοδομικά έργα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την εθνοκάθαρση του γηγενούς Αρμενικού πληθυσμού της περιοχής. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απαιτήσουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να δημοσιοποιηθούν οι συμβάσεις, ώστε το Κογκρέσο να μπορεί να αφαιρέσει το προσωπικό κέρδος του Ερντογάν από την Αμερικανική βοήθεια.

Την τελευταία δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν στην Τουρκία περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε βοήθεια, χωρίς να περιλαμβάνεται η στρατιωτική βοήθεια που είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο Μπάιντεν μπορεί να λέει ότι ο Ερντογάν είναι σύμμαχος, αλλά αυτό είναι απλώς σαν να βάζεις κραγιόν σε ένα γουρούνι. Το Κογκρέσο δεν χρειάζεται να προχωρήσει, ειδικά όταν η πολιτική και η στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία ενισχύει την αστάθεια αντί να ενισχύει την περιφερειακή σταθερότητα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου