Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Αναζητά ο Χακάν Φιντάν την Αμερικανική αποδοχή για να διαδεχτεί τον Ερντογάν;

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι με την ολοκλήρωση της τρέχουσας Προεδρικής του θητείας θα αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Η δήλωση αυτή άνοιξε τον δρόμο για την κούρσα της διαδοχής του. Θα είναι άραγε ο Χακάν Φιντάν ο διάδοχος του Ερντογάν στην Προεδρία της Τουρκίας;


Του Michael Rubin για το 1945
Μετάφραση CosmoStatus


Αντί να ανοίξει το κόκκινο χαλί για τον Φιντάν ή να ενισχύσει τις φιλοδοξίες του να διαδεχθεί τον Ερντογάν, μια άλλη λύση θα ήταν καλύτερη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, την περιφερειακή ασφάλεια και την ικανότητα της Τουρκίας να προοδεύσει. Αν κάποιος άξιζε τον χαρακτηρισμό του Παγκόσμιου Νόμου του Magnitsky, είναι ο Χακάν Φιντάν.

Πριν λίγες ημέρες ο Χακάν Φιντάν επισκέφτηκε την Ουάσιγκτον και εκεί συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν. Στο Ίδρυμα SETA έλαβε μέρος σε ιδιωτικό στρογγυλό τραπέζι. Μπορεί το ταξίδι του να ήταν αναμενόμενο, αλλά δεν ήταν για τους λόγους που περίμενε ο Ερντογάν.

Το Ταξίδι του Χακάν Φιντάν στην Ουάσιγκτον είναι το πρώτο Τούρκου αξιωματούχου μετά την άρση των κολλημάτων από την πλευρά της Τουρκίας σε σχέση με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν ήταν σκληρός προς τον Ερντογάν. Περίμενε τρεις μήνες για να του τηλεφωνήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η στάση του ήταν αντίθετη με του Μπαράκ Ομπάμα που περιέγραψε τον Ερντογάν ως έναν από τους πιο στενούς ξένους φίλους του και μάλιστα χλευάστηκε ότι έλαβε συμβουλές από τον Τούρκο ηγέτη για το πώς να αναθρέψει τις κόρες του, κάτι πολύ περίεργο εξαιτίας των πάρα πολλών γυναικοκτονιών στην Τουρκία του Ερντογάν. Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επίσης έδειξε σεβασμό προς τον Ερντογάν, εκτός από μια σύντομη κρίση γύρω από την φυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από τον Ερντογάν. Πριν από την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι επιδιώκει να τον υπονομεύσει.

Επισήμως, ο Χακάν Φιντάν επιδιώκει να επανεκκινήσει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η αμυντική και ενεργειακή συνεργασία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, όπως και η συζήτηση για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. Ο Φιντάν μπορεί επίσης να ζητήσει να πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο πριν από το τέλος του έτους. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προσκάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο στις ΗΠΑ.

Στα παρασκήνια, ο Φιντάν έχει άλλη ατζέντα. Οι φήμες στην Τουρκία οργιάζουν για την υγεία του 70χρονου Ερντογάν. Το 2006, ο οδηγός και οι σωματοφύλακές του τον έβαλαν αναίσθητο στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Η επιληψία του είναι γνωστή όπως και οι καρκίνοι του. Εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι, ο Ερντογάν αρρώστησε κατά τη διάρκεια ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης. Η έλλειψη ελευθερίας του Τύπου και η αναγνώριση των προηγούμενων θεμάτων υγείας προβληματίζει τους υποστηρικτές του αντί να διασκεδάζει τις φήμες.

Οι συζητήσεις για τη διαδοχή του Ερντογάν είναι καθημερινές στην Τουρκία. Η συνωμοσία είναι μέρος της Τουρκικής πολιτικής κουλτούρας. Ο Ερντογάν έλαβε μια σημαντική ώθηση στις φιλοδοξίες του να γίνει πρωθυπουργός όταν πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο Ρίτσαρντ Περλ τον σύστησε στην Ουάσιγκτον. Ως εκ τούτου, υποθέτει ότι και άλλοι θα αναζητήσουν το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για να πάρουν το τιμόνι της Τουρκίας.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν εκκαθάρισε προηγούμενους Υπουργούς Εξωτερικών, όπως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Αχμέτ Νταβοτούγλου, αφού εμφάνισαν τα ονόματά τους ως πιθανοί αντικαταστάτες του. Ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν στη συνέχεια το φαβορί, αν και ο λάθος χειρισμός του στην οικονομία και η υποτιθέμενη απιστία του, παραγκώνισαν τις φιλοδοξίες του.

Ο Χακάν Φιντάν είναι φιλόδοξος. Η μακρόχρονη θητεία του ως αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) της Τουρκίας τον καθιστά αδύνατο να τον αγγίξουν. Οι Τούρκοι λένε ότι γνωρίζει πάρα πολλά για τον Ερντογάν, τη διαφθορά και τους ίδιους τους αντιπάλους του. Λίγο πριν τον θάνατο του Ερντογάν, θα παραμείνει βράχος. Είναι ο J. Edgar Hoover με στεροειδή.

Το τρέχον χαρτοφυλάκιο του Φιντάν ως Υπουργού Εξωτερικών ουσιαστικά βάζει κραγιόν σε ένα γουρούνι, μαλακώνοντας την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι περισσότερο γνωστός για δολοφονίες, υποστήριξη τρομοκρατών και απαγωγές, παρά για κρατικούς – κυβερνητικούς σκοπούς.

Αντί να διασκεδάσει τις φιλοδοξίες του Φιντάν, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να τις εκτροχιάσει. Ο Φιντάν είναι ίσως ο μόνος άνδρας στην Τουρκία που είναι πιο επικίνδυνος από τον Ερντογάν. Από τις μέρες του ως κατώτερος αξιωματικός, οι διεθνείς του συμπάθειες ευθυγραμμίστηκαν περισσότερο με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παρά με τη Δύση. Ως αρχηγός πληροφοριών, αποκάλυψε τις Ισραηλινές επιχειρήσεις κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και παρείχε υλικοτεχνική, αν όχι οικονομική και υλική υποστήριξη, τόσο στο Ισλαμικό Κράτος όσο και στη Χαμάς.

Μεταξύ των Τούρκων, ο Φιντάν έχει τη φήμη του αδίστακτου. Όταν ο Ερντογάν στράφηκε κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον άλλοτε σύμμαχό του που έγινε αντίπαλος θεολόγος, ο Φιντάν ήταν ο εγκέφαλος της εκκαθάρισης των οπαδών του Γκιουλέν στην κυβέρνηση, τον στρατό, τα μέσα ενημέρωσης και τον ιδιωτικό τομέα. Υπό την επίβλεψη του Φιντάν ως αρχηγού της ΜΙΤ, η Τουρκία απήγαγε αντιφρονούντες από το Κοσσυφοπέδιο, την Κένυα και το Κιργιστάν. Ενώ ο Ερντογάν χαρακτήρισε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 «δώρο από τον Θεό» επειδή του επέτρεψε να καταστείλει τους Γκιουλενιστές (και άλλους) αντιπάλους του, ο Φιντάν είναι μεταξύ μιας μικρής χούφτας Τούρκων αξιωματούχων που γνωρίζουν την αληθινή ιστορία για το πραξικόπημα και τον ρόλο του κράτους σ’ αυτό.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ να στρώσει το κόκκινο χαλί στον Φιντάν ή να ενισχύσει τις φιλοδοξίες του στη διαδοχή του Ερντογάν, άλλη είναι η λύση που θα υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, την περιφερειακή ασφάλεια, την ελευθερία και την ικανότητα της Τουρκίας να ευδοκιμήσει. Αν κάποια φιγούρα αξίζει τον χαρακτηρισμό του Παγκόσμιου νόμου του Magnitsky, είναι ο Χακάν Φιντάν.

Ο χαρακτηρισμός του Χακάν Φιντάν από τις ΗΠΑ ως διεφθαρμένου πολιτικού και με επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα σήμαινε για τους Τούρκους ότι οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της ελευθερίας και όχι εταίρος ενός ανθρώπου του οποίου η φιλοδοξία είναι η υποταγή των Τούρκων για άλλες δύο δεκαετίες.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου