Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Τουρκία – Ρωσία πυρηνική συμμαχία

Η Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, όχι μόνο αψηφά τις κυρώσεις της συμμαχίας στη Ρωσία, αλλά προχωρά σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών της μαζί της.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nordic Monitor, η Ρωσική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom δεν θα κατασκευάσει μόνο το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πυρηνικού καυσίμου στο Άκουγιου της νότιας Τουρκίας, αλλά ακόμη ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση πυρηνικού καυσίμου στη Σινώπη του Εύξεινου Πόντου!

Έτσι η ενεργειακή σχέση της Τουρκίας από την Ρωσία ενισχύεται ακόμη περισσότερο.

Στις 28 Φεβρουαρίου ο Alexey Likhachev, ο επικεφαλής της Rosatom μιλώντας στην Δούμα, την κάτω Βουλή της Ρωσίας, είπε ότι η Τουρκία προχώρησε σε «πολιτική απόφαση» να κατασκευάσουν με τη Ρωσία και το δεύτερο πυρηνικό τους εργοστάσιο.

Μάλιστα ο Alexey Likhachev είπε ότι επί του παρόντος γίνονται συζητήσεις για την ακριβή τοποθεσία του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου, που πιθανότατα θα είναι στην Σινώπη του Εύξεινου Πόντου, ενώ η Ρωσία προτίθεται να λάβει μέρος και σε διαγωνισμό για την κατασκευή και τρίτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά τα προηγούμενα χρόνια, το τρίτο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο αναμένεται να κατασκευαστεί στην ανατολική Θράκη, στα σύνορα με την Βουλγαρία στον Εύξεινο Πόντο.

Ο σκοπός της Τουρκίας είναι να κατασκευάσει 3 πυρηνικά εργοστάσια με 4 αντιδραστήρες το καθένα, ώστε να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 12. Εάν μία χώρα διαθέτει 12 πυρηνικούς αντιδραστήρες, έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο για να το χρησιμοποιεί ως καύσιμο στους αντιδραστήρες. Ποιος όμως είναι βέβαιος ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιεί το εμπλουτισμένο ουράνιο μόνο για ειρηνικούς σκοπούς και δεν θα το χρησιμοποιήσει για την κατασκευή πυρηνικών όπλων; Άλλωστε ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, από το βήμα του ΟΗΕ είχε πει ότι είναι άδικο να μην επιτρέπεται, σε όποια χώρα το επιθυμεί, να αποκτά πυρηνικά όπλα!

Στις 31 Ιανουαρίου 2023, η Κορεατική ηλεκτρική εταιρεία KEPCO είχε προτείνει στην Τουρκία μια σειρά πυρηνικών εγκαταστάσεων, μεταξύ αυτών και η Σινώπη. Όμως οι συνομιλίες με τη Ρωσία για την Σινώπη, λαμβάνουν χώρα εδώ και χρόνια, ενώ ήδη γίνονται προετοιμασίες στην τοποθεσία κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου.

Οι προδιαγραφές του πυρηνικού εργοστασίου της Σινώπης είναι παρόμοιες με αυτού στο Άκουγιου, με 4 αντιδραστήρες παραγωγής ισχύος 1,2GW για τον καθένα.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2023, μετά την συνάντηση στο Σότσι μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε πει ότι οι δύο χώρες αναμένεται να συνεργαστούν και για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη.

Η Τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έχει παραδώσει όχι μόνο όλα τα κέρδη από το πυρηνικό εργοστάσιο του Άκουγιου στη Ρωσία για 60 χρόνια, αλλά ουσιαστικά και την έκταση των 11 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μάλιστα η Ρωσία σκοπεύει να εγκαταστήσει στην περιοχή, για την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου, ραντάρ και πυραυλικά οπλικά συστήματα, που θα απέχουν περίπου 500 χιλιόμετρα από βάση του ΝΑΤΟ, προφανώς του Ιντσιρλίκ.

Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα συνεχίσουν για πολύ να βλέπουν την Τουρκία να σφυχταγκαλιάζεται με την Ρωσία χωρίς να αντιδρούν; Ως πότε η Τουρκία θα κινείται αυτόνομα, σαν να μην έχει καμία υποχρέωση προς τη συμμαχία; Ως πότε θα γίνονται ανεκτοί οι εκβιασμοί της Τουρκίας και οι απαιτήσεις για προηγμένα οπλικά συστήματα, δήθεν για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ; Λειτουργεί πραγματικά το ΝΑΤΟ ή αποτελεί επιλεκτική συμμαχία; Ισχύουν οι κανόνες για όλες τις χώρες ή κάποιες απολαμβάνουν ειδικό καθεστώς και προνόμια σε βάρος των υπολοίπων;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου