Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

Αναγνώριση απαιτεί ο Τατάρ για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων…

50 χρόνια συμπληρώνονται το καλοκαίρι από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που μεταβλήθηκε σε κατοχή του 37% της Δημοκρατίας της Κύπρου.


Με τις πλάτες των 40.000 Τούρκων κατοχικών στρατιωτών, ο ηγέτης της αποσχισθείσας τουρκοκρατούμενης περιοχής της Κύπρου, προσπαθεί να κερδίσει την διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους του και να εμφανιστεί ως ίσος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κύπρου σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το Turkish Minute, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εάν δεν τους αναγνωριστεί ίσο καθεστώς!

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το πραξικόπημα που έγινε κατά του Μακαρίου από στρατιωτικούς που υποστηρίζονταν από την Χούντα των Αθηνών, είχε ως σκοπό την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και γι’ αυτό εισέβαλε ο Τουρκικός στρατός στην Κύπρο το 1974.

Έτσι, το 1983 οι κατεχόμενες περιοχές ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Δημοκρατία της Κύπρου, προφανώς με την καθοδήγηση της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα, την ύπαρξη αποσχισθέντος κράτους στην Κύπρο αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.

«Λέμε ότι μετά από τόσα χρόνια και όλες τις μάταιες διαπραγματεύσεις που δεν οδήγησαν πουθενά, μπορούμε να επαναλάβουμε τις διαπραγματεύσεις εάν επιβεβαιωθεί ή αναγνωριστεί η ισότητα στην κυριαρχία μας και το ισότιμο διεθνές μας καθεστώς. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα ξανακαθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή δεν υπάρχει λόγος» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ στο περιθώριο του ετήσιου διπλωματικού συνεδρίου στην Αττάλεια.

«Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές προσπάθειες όπου καθίσαμε στο τραπέζι και στο τέλος οι διαπραγματεύσεις κατέρρευσαν, έφυγαν καθώς είναι η Δημοκρατία της Κύπρου και εμείς μείναμε ως κοινότητα χωρίς να κερδίσουμε τίποτα. Και κάθε φορά που καθόμαστε (στο τραπέζι) κάτι χάνουμε. Έτσι αισθανόμαστε. Επομένως, εάν δεν λάβουμε το δικαίωμα της κυριαρχίας, την αποδοχή της κυριαρχίας μας, δεν θα εμπλακούμε σε διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε ο Ερσίν Τατάρ.

«Δεν υπάρχει ελπίδα επανένωσης. Μιλάμε για λύση δύο κρατών. Αυτή είναι η νέα τακτική μας μετά από πολλά χρόνια ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων» υποστήριξε ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής της Δημοκρατίας της Κύπρου.

«Προφανώς έχουμε δυσκολίες, αλλά δεν έχουμε εναλλακτική. Η εναλλακτική είναι να τα παρατήσουμε και δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ, γιατί η παραίτηση από την κυριαρχία και η βασική συγχώνευση σε μια καθαρά Ελληνική Δημοκρατία θα σήμαινε ότι αυτό θα ήταν το τέλος μας» τόνισε ο κατοχικός ηγέτης.

Σε σχέση με την προσπάθεια προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την σχεδιαζόμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Τουρκία και για το εάν αυτή η προσέγγιση αυτή θα επηρεάσει το Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ είπε:
«Ελπίζω οι Έλληνες να πούνε στους Κύπριους «ως εδώ, αρκετά, ας ξυπνήσουμε στην πραγματικότητα της Κύπρου, ότι υπάρχουν δύο λαοί και δύο κράτη». Ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε μετά από τόσα χρόνια είναι μέσω της συνεργασίας δύο κρατών, ώστε να υπάρξει ευημερία και να απολαύσουμε (τα οφέλη) από τις πηγές της ανατολικής Μεσογείου. Θεωρώ ότι εάν βρούμε λύση, η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει μεγαλύτερη (οικονομικά) από το Ντουμπάι».

Είναι πλέον φανερό ακόμη και στον πιο αφελή, ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι έπαιξαν το παιχνίδι των 50 χρόνων για να σερβίρουν και να απαιτήσουν την «λύση» των δύο κρατών στην Κύπρο. Επί 50 χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος απλώς παρακαλούν την Τουρκία να δεχτεί μια λύση, αντί να απαιτήσουν την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και την επανένωση της νήσου υπό την ασφάλεια και την ισότητα που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ταυτόχρονη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Αντί να έχει βρεθεί διεθνώς η Τουρκία στην γωνία, αντί να της έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, όπως ακριβώς συνέβη με την Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, Ελλάδα και Κύπρος παρακαλάνε ως φτωχοί συγγενείς για έλεος… Ως πότε;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου