Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Οι Ελληνικές απειλές για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ δεν θα φέρουν αποτέλεσμα

Οι ανιστόρητοι ψευτομακεδόνες των Σκοπίων παρερμηνεύουν την (κακή) συμφωνία των Πρεσπών και επαναφέρουν το δήθεν δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, που όμως σφετερίζεται την Ιστορία της Ελλάδας.


Μετά τον σάλο που προκλήθηκε κατά την ορκωμοσία της νέας προέδρου των Σκοπίων Gordana Siljanovska – Davkova, η οποία αρνήθηκε να επαναλάβει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και είπε σκέτο «Μακεδονία» αναφερόμενη στη χώρα της, ο νικητής των εκλογών και πιθανότατα νέος πρωθυπουργός της χώρας Hristijan Mickoski προχώρησε σε μια ακόμη προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

«Αναμένω ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας δεν θα βασίζονται στην πολιτική δύναμη (σ.σ. εννοεί τις απειλές για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ). Αναμένω ότι θα διατηρήσουμε καλές, άριστες σχέσεις γειτονίας. Όπως και στο VMRO-DPMNE, έτσι και στην κυβέρνησή τους (σ.σ. της Ελλάδας) που ηγείται η Νέα Δημοκρατία, έχουν την άποψή τους για τη Συνθήκη των Πρεσπών. Σε κανέναν από εμάς δεν αρέσει αυτή η συνθήκη. 
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η «Μακεδονία» έχει καταστήσει τη Συνθήκη των Πρεσπών μέρος των «μακεδονικών» θεσμών, στο «Μακεδονικό» Σύνταγμα και η εσωτερική επικοινωνία μεταξύ των θεσμικών μας οργάνων διεξάγεται σύμφωνα με το Σύνταγμα. 
Αλλά υπάρχει ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα για το πώς θα αποκαλείς τη χώρα σου δημόσια και μπροστά στα ΜΜΕ. Περιμένω ότι η Πρόεδρος Siljanovska θα χρησιμοποιήσει τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με την ερμηνεία μας για τη Συνθήκη των Πρεσπών, αυτό δεν αποτελεί παραβίαση της Συνθήκης
Χρησιμοποιώ την ευκαιρία αυτή για να καλέσω τους Έλληνες φίλους μας να σταματήσουν τις απειλές, τα εμπόδια και να κοιτάνε πίσω. Ας κοιτάξουμε προς το μέλλον. 
Αν νομίζουν ότι παραβιάσαμε τη Συνθήκη των Πρεσπών, υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο, μπορούμε να αντιπαραθέσουμε τις απόψεις μας εκεί. Δεν θέλω να γίνει αυτό, θέλω να διατηρήσουμε φιλικές σχέσεις και να βοηθάμε ο ένας τον άλλον.
 Και, αν κάποιος περιμένει από το VMRO-DPMNE να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, να είστε βέβαιοι ότι δεν θα το κάνουμε αυτό» είπε ο Hristijan Mickoski, ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του και να επεκταθεί η συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό και την εκπαίδευση.

Οι δηλώσεις του ψευτομακεδόνα νικητή των εκλογών έγιναν αφού οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί, λανθασμένα, απειλούν τα Σκόπια με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η τακτική αυτή είναι λάθος και μόνο τα αντίθετα αποτελέσματα θα φέρει.

Η τακτική της Ελλάδας θα πρέπει να περιλαμβάνει πράξεις και όχι απειλές.

Ένα πρώτο μέτρο θα μπορούσε να είναι η διακοπή των εισαγωγών Σκοπιανών προϊόντων στην Ελλάδα.
Ένα δεύτερο μέτρο, αυστηρότερο, θα μπορούσε να είναι το κλείσιμο των συνόρων, μέχρι νεωτέρας.
Ένα τρίτο άμεσο μέτρο θα μπορούσε να αφορά την διακοπή κάθε χρηματοδότησης από την ΕΕ προς τα Σκόπια.
Ένα τέταρτο μέτρο θα μπορούσε να αφορά το ΝΑΤΟ και την χρήση κάθε δυνατής «τιμωρίας» που απορρέει από την μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών που είχε ως αντάλλαγμα την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Το πέμπτο και ισχυρότερο μέτρο θα μπορούσε να είναι η άσκηση βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία «διαφήμιση» ή απειλή μέσω των ΜΜΕ.

Πράξεις χρειάζονται και όχι αυτάρεσκα απειλητικά λόγια, όπως αυτά που βλέπουμε να εκστομίζουν «κορυφαίοι» υπουργοί της Ελληνικής κυβέρνησης. Η ανικανότητά τους είναι πλέον περισσότερο από εμφανής.

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, η Τουρκία, η Αλβανία και τα Σκόπια δεν αντιλαμβάνονται από «διάλογο». Αντιλαμβάνονται μόνο από πράξεις, από σφαλιάρες και την ισχύ των όπλων. Δυστυχώς οι γειτονικές μας χώρες απέχουν έτη φωτός από τον Ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό και δεν πρόκειται να τον φτάσουν σύντομα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου