Παρασκευή 17 Μαΐου 2024

Το State Department θα αποτυγχάνει μέχρι να δώσει στους εχθρούς μια δόση του δικού τους φαρμάκου

Ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε εμφατικά ότι «η διπλωματία επέστρεψε», αλλά συγχέει την διπλωματία με την προσήνεια (σ.σ. την ευγενική και φιλική συμπεριφορά). Οι δικτάτορες βλέπουν στο Μπλίνκεν έναν άνθρωπο γύρω από τον οποίο μπορούν να κάνουν κύκλους (σ.σ. να παίζουν).


Του Michael Rubin για τον Washington Examiner
Μετάφραση CosmoStatus


Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ, οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ πλήρωσαν (σ.σ. τις υποχρεώσεις τους). Σήμερα, δίνουν και πάλι τον λογαριασμό στην Αμερική. 

Δικτάτορες, όπως ο Ιλχάμ Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν, κοροϊδεύουν και μειώνουν τους Αμερικανούς διπλωμάτες χωρίς φόβο για συνέπειες. Η Ερυθραία συνεχίζει να κρατά φυλακισμένο έναν Ερυθραίο υπάλληλο της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Για να παρενοχλήσουν τους Αμερικανούς διπλωμάτες που υπηρετούν στην Κούβα, οι Κουβανοί πράκτορες σκοτώνουν συχνά τα κατοικίδια της οικογένειάς τους.

Η Τουρκία παρέχει ένα παράδειγμα για το πώς ο εξαναγκασμός μπορεί να υπερισχύσει της διαβούλευσης. Τα βασικά μετράνε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία είναι προβληματική. Μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης από τον ισχυρό άνδρα, τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει γίνει κόμβος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, η χειρότερη φυλακή στον κόσμο για δημοσιογράφους, η μαύρη τρύπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και χορηγός της τρομοκρατίας. Οι μπράβοι του Ερντογάν επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές όχι μόνο στην Άγκυρα αλλά και στην Ουάσιγκτον. Ο Ερντογάν εκβίασε το ΝΑΤΟ και έθεσε τη συμμαχία σε κίνδυνο για το εγώ του και την απληστία του. Η Ουκρανία μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή της άμυνας του ελεύθερου κόσμου, αλλά αντί η Τουρκία να είναι σταθερή προς το Κίεβο, παίζει και με τις δύο πλευρές.

Η χορηγία της τρομοκρατίας από την Τουρκία είναι προβληματική. Ο Ερντογάν μπορεί να παραπονιέται για τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, αλλά αυτή η συμμαχία προέκυψε επειδή η Τουρκία παρείχε βοήθεια και συντηρούσε το Ισλαμικό Κράτος. Πιο πρόσφατα, ο Ερντογάν προσπάθησε να γίνει ισότιμος του Ιράν στη χορηγία της Χαμάς.

Στις 13 Μαΐου ο Ερντογάν υποδέχτηκε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά την αναφορά του Μητσοτάκη στην Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, ο Ερντογάν του επιτέθηκε. «Εάν αποκαλείς την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, αυτό θα μας στεναχωρήσει» είπε. «Δεν θεωρούμε την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση… Περισσότερα από 1000 μέλη της Χαμάς περιθάλπονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας μας» πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ας αφήσουμε στην άκρη τις πολυάριθμες φράσεις άξιες επιβολής κυρώσεων που εκστόμισε ο Ερντογάν. Διπλωματικά, ο Ερντογάν είναι εξπέρ υποκριτής. Είναι τόσο πολύ εξοικειωμένος με τις αδυναμίες της Δύσης που δεν φοβάται πλέον μήπως οι Δυτικοί ομόλογοί του εκμεταλλευτούν τα προηγούμενα που δημιουργεί, προς όφελος της Δύσης και ενάντια της Τουρκίας.

Όταν ο Ερντογάν μίλησε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, που όρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, κανένας Δυτικός αξιωματούχος δεν θεώρησε ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Τουρκία θα παραχωρούσε εδάφη ώστε να επιστρέψουν οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους, που είχαν υποστεί εθνοκάθαρση. Αν η Ουάσιγκτον, η Αθήνα και τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη είχαν χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να απαιτήσουν την επιστροφή της Σμύρνης, ο Ερντογάν θα μπορούσε να ξανασκεφτεί την επιθετικότητά του.

Το ίδιο ισχύει για την υποστήριξη της Τουρκίας για κράτος στη βόρεια Κύπρο, μια περιοχή που έχει καταλάβει ο στρατός της, ή για τη Χαμάς, μια ομάδα που απαιτεί την εξάλειψη του Ισραήλ. Εάν ο Ερντογάν πρόκειται να ανακηρύξει τη Χαμάς ως νόμιμη ομάδα ανταρτών, γιατί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην απαντήσει ανακηρύσσοντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ως νόμιμη οργάνωση;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να προχωρήσουν παραπέρα προσφέροντας στα μέλη του ΡΚΚ και σε άλλους Κούρδους, τραυματισμένους από τα drone και τα αεροσκάφη της Τουρκίας, δωρεάν ιατρική περίθαλψη στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν μπορεί να γκρινιάσει και να εκραγεί, αλλά ένα ισχυρότερο Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε απλώς να υπενθυμίσει στον Ερντογάν όσα έχει ήδη πει και κάνει.

Μια ακόμη πιο επιθετική διπλωματική στάση, θα έδινε οφέλη. Η απλή αναφορά σε σχετικούς δευτερεύοντες δασμούς ως απάντηση στην φυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον από τον Ερντογάν, έκανε τον Τούρκο δικτάτορα να κάνει πίσω προσπαθώντας να επανορθώσει.

Η αποτελεσματική διπλωματία απαιτεί από τον Υπουργό Εξωτερικών να είναι περισσότερο σκύλος, παρά γατάκι. Το δάγκωμά του θα πρέπει να είναι τόσο κακό όσο το γαύγισμά του. Δεν πρέπει να γυρνά ανάσκελα με την ουρά στα σκέλια.

Είναι καιρός για μια θεμελιώδη επανεξέταση της Αμερικανικής διπλωματίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα μπορούσε να ξεκινήσει χαρακτηρίζοντας όχι μόνο τη βόρεια Κύπρο κατεχόμενη, αλλά και την ανατολική Τουρκία. Εάν ο Ερντογάν περιγράφει τη Χαμάς ως τον νόμιμο εκπρόσωπο των Παλαιστινίων, τότε οι ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρήσουν το PKK ως τον νόμιμο εκπρόσωπο του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν. Ο Ερντογάν έχει καθυστερήσει πολύ να πάρει μια δόση από το δικό του φάρμακο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου