Ενοχλημένη η Ελλάδα από την ουσιαστική προδοσία των εταίρων της στην Ε.Ε., ετοιμάζεται για διαβήματα διαμαρτυρίας.
Η πώληση των μαχητικών Eurofighter στην Τουρκία δεν αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα για την Ελλάδα. Αυτό που προβληματίζει είναι η πώληση των πυραύλων Meteor που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Πυραύλους Meteor χρησιμοποιούν τα Ελληνικά Rafale.
Το Ευρωπαϊκό μαχητικό Eurofoghter, συμπαραγωγής της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, αποτελεί τον νέο εξοπλιστικό στόχο της Τουρκίας, καθώς ο εκσυγχρονισμός των Αμερικανικών F-16 και η αγορά F-35, φαίνεται πως δεν θα πραγματοποιηθούν.
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό κονσόρτσιουμ θέλει να πουλήσει το μαχητικό και να ανοίξει νέα αγορά. Όμως, οι χώρες που συμπαράγουν το Eurofighter είναι μέλη της Ε.Ε., που υποτίθεται προτάσσουν την ασφάλεια των χωρών μελών και εκφράζουν την αλληλεγγύη της προς αυτά, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν θέματα ασφάλειας.
Στην περίπτωση όμως των Eurofighter οι Ευρωπαϊκές χώρες αδιαφορούν για τις απειλές και τις έμπρακτες αμφισβητήσεις της Ελληνικής κυριαρχίας από την υποτιθέμενη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία.
Το μόνο που ενδιαφέρει την Μεγάλη Βρετανία (που πλέον δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή δήθεν Ένωση), την Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, είναι οι πωλήσεις και το κέρδος. Καμία αλληλεγγύη, όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, της οποίας η Τουρκία κατέχει παράνομα το 37% εδώ και 50 χρόνια.
Η πιθανή πώληση των πυραύλων Meteor, για τους οποίους συμπαραγωγός χώρα είναι και η Γαλλία, με την οποία η Ελλάδα έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής, δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.
Για τον λόγο αυτό, στα τέλη του Ιανουαρίου, ο Νίκος Δένδιας είχε ζητήσει εξηγήσεις από την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Laurence Auer, ενώ της εξέφρασε και τις αντιρρήσεις της Ελλάδας.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ιταλία, για το θέμα της εξαγοράς και της συνεργασίας της Ιταλικής εταιρείας Piaggio Aerospace από την Τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar, αλλά και για τα Eurofighter. Μάλιστα, η Ιταλία αγνόησε τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 2019/452, ο οποίος προβλέπει ότι ξένες επενδύσεις, όπως αυτή της Baykar, σε επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, θα πρέπει να κοινοποιούνται και στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Πριν λίγες ημέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί για το θέμα των πυραύλων Meteor από τον Εμμάνουελ Μακρόν στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί και πάλι στο Παρίσι και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα βρει την ευκαιρία να συζητήσει εκ νέου το θέμα με τον Γάλλο Πρόεδρο.
Απορίας άξιο είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει αντιδράσει επίσημα προς την Γερμανία και την Ισπανία, τις δύο χώρες μέλη της ΕΕ, που προωθούν την πώληση των Eurofighter και του πυραύλου Meteor στην Τουρκία. Ισπανία και Ιταλία, έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Τουρκία, καθώς έχουν συνεργαστεί για την ανάπτυξη αρκετών Τουρκικών οπλικών συστημάτων. Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν η ναυπήγηση από τους Ισπανούς του Τουρκικού ελικοπτεροφόρου Anadolu και η συνεργασία των Ιταλών με τους Τούρκους για την ανάπτυξη των επιθετικών ελικοπτέρων Τ-129, που η Τουρκία προωθεί και σε τρίτες χώρες.
Γίνεται αντιληπτό ότι, τα λεφτά είναι πολλά, από τις συνεργασίες της Τουρκίας με την Ισπανία, την Ιταλία και την Γερμανία (που ναυπηγεί 6 υποβρύχια Type-214 για την Τουρκία), αλλά κάπου θα πρέπει να τονιστεί και να εφαρμοστεί η αλληλεγγύη εντός της Ε.Ε. Η Βρετανία δεν δεσμεύεται λόγω αποχώρησης από την ΕΕ. Δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωμένη μόνο η Ελλάδα να συμφωνεί σε όλα με τις Ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και όταν θίγονται τα δικά της συμφέροντα. Είναι καιρός να υπάρξει πραγματική Ένωση και αλληλεγγύη. Επιτέλους, ας εκφράσουν έμπρακτα την υποστήριξή τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο όλες οι χώρες της Ε.Ε. Ειδάλλως, ας το διαλύσουμε, να τελειώνουμε.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου