Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Συμφωνία ΗΠΑ και 55 μουσουλμανικών κρατών για δημιουργία δύναμης 34.000 στρατιωτών για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους

Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Μέσης Ανατολής συμφώνησαν να παράσχουν περισσότερους στρατιώτες στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές. Συμφώνησαν επίσης να απομονώσουν το Σιιτικό Ιράν, επειδή υποθάλπει την τρομοκρατία, τις σέχτες και αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Η έδρα της «συμμαχίας» αυτής θα είναι στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ενώ σε άλλες πόλεις θα δημιουργηθούν οι έδρες άλλων υπηρεσιών. Η δύναμη των 34.000 στρατιωτών θα είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της εάν χρειαστεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την απόλυτη απόρριψή τους στις πρακτικές του Ιρανικού καθεστώτος που σκοπεύει να αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής και τον κόσμο γενικότερα και την συνεχιζόμενη υποστήριξη που προσφέρει στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Επίσης, οι ηγέτες κατηγόρησαν το Ιράν για το επικίνδυνο πυραυλικό πρόγραμμά του και την συνεχή παρέμβασή του στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράν, που το κατηγόρησε (μεταξύ άλλων) για «πρόκληση καταστροφής και χάους στην περιοχή», ενώ ευχαρίστησε τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, επειδή με τα δισεκατομμύρια που θα ξοδέψει για την αγορά Αμερικανικών όπλων θα εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας πολλών Αμερικανών.

Οι πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν καυστικά το ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν όπλα στην Σαουδική Αραβία ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος δεκαετίας, ενώ άμεσα θα πωληθούν στην Σαουδική Αραβία οπλικά συστήματα αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως σχολιάστηκε, οι ΗΠΑ αδιαφορούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για το τι κάνουν στον λαό τους οι συγκεκριμένοι (μουσουλμάνοι) ηγέτες. Το μόνο που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ είναι να πωλούν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επιχειρηματίας και ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα, σχολίασαν, ενώ υπενθύμισαν πως προεκλογικά κατηγορούσε την Σαουδική Αραβία ως κέντρο που υποθάλπει την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν σχολίασε καυστικά μέσω twitter: «Εξωτερική πολιτική ή απλώς άρμεγμα της Σαουδικής Αραβίας κατά 480 δισεκατομμύρια δολάρια;».



Με πληροφορίες από το BNA και RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου