Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Ερντογάν: υπό όρους δεκτοί οι Γερμανοί βουλευτές στο Ιντσιρλίκ

Δεκτούς υπό όρους μπορεί να κάνει η Τουρκία τους Γερμανούς βουλευτές που επιθυμούν να επισκεφτούν την ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ, όπου σταθμεύουν 260 Γερμανοί στρατιωτικοί με αεροσκάφη Tornado.

Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για το ζήτημα για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Θυμίζουμε πως η Τουρκία αρνήθηκε στις 15 Μαΐου την είσοδο στο Ιντσιρλίκ σε αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών, εξαιτίας του ότι η Γερμανία έδωσε άσυλο σε Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

«Κάποιες φορές υπάρχουν Γερμανοί βουλευτές που υποστηρίζουν ανοιχτά τρομοκράτες… Έχουμε πει δημοσίως πως κάποιοι που ανοιχτά υποστηρίζουν τρομοκράτες και σχεδόν δρουν μαζί τους δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Τώρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συζητήσουν το θέμα και θα πράξουμε ανάλογα… Αν θελήσουν να φύγουν, είναι δικό τους θέμα. Δεν θα τους παρακαλέσουμε» δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν στις 26 Μαΐου επιστρέφοντας από την σύνοδο των Βρυξελλών.

Η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen είχε δηλώσει πρόσφατα πως εξετάζεται η μεταφορά των Γερμανών στρατιωτικών και των Tornado που επιχειρούν εναντίον των τζιχαντιστών στην Συρία και το Ιράκ από το Ιντσιρλίκ, στην αεροπορική βάση Al Azraq στην Ιορδανία, ή στην Κύπρο.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Τούρκοι αρνήθηκαν την πρόσβαση στη βάση του Ιντσιρλίκ σε Γερμανούς αξιωματούχους. Πέρυσι, απαγορεύτηκε στον γραμματέα του Γερμανικού κοινοβουλίου Ralf Brauksiepe να επισκεφτεί τη βάση του Ιντσιρλίκ και να συναντηθεί με τους 260 Γερμανούς στρατιωτικούς, επειδή η Γερμανική Βουλή αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.



Με πληροφορίες από τα Sputnik και Hurriyet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου