Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Deutsche Welle: Πολωνία, Ελλάδα και Ναμίμπια, έτοιμες να ζητήσουν πολεμικές επανορθώσεις

Η οικονομικά κραταιά Γερμανία που άγει την Ευρώπη σύμφωνα με τα οικονομικά της συμφέροντα, αρχίζει να ανησυχεί, καθώς η πιθανότητα να βρεθεί μπροστά στην υποχρέωση να πληρώσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικές επανορθώσεις, είναι πλέον ορατή.

Σύμφωνα με την DW, ο Πολωνός Πρόεδρος Andrzej Duda ανακοίνωσε πως η έρευνα του Πολωνικού Κοινοβουλίου έδειξε πως η Γερμανία δεν έχει πληρώσει στην χώρα τα ποσά που θα έπρεπε ως αποζημίωση για τις καταστροφές κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Γερμανία επιμένει πως το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων διευθετήθηκε την δεκαετία του 1950. Το θέμα όμως αναμένεται να συζητηθεί στις συναντήσεις που θα έχουν αξιωματούχοι από τις δύο χώρες τις προσεχείς ημέρες στη Βαρσοβία.

Η Πολωνία ξεκίνησε την διατύπωση αξιώσεων για πολεμικές επανορθώσεις από την Γερμανία από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Jaroslaw Kaczynski δήλωσε πως η Πολωνία δεν έχει αποζημιωθεί πλήρως και δίκαια για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και τις καταστροφές που έγιναν στη χώρα κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
 

Η DW έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα, με την τελευταία να κάνει λόγο για 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Γερμανία επιμένει πως, όπως με την Πολωνία, έτσι και με την Ελλάδα, το θέμα διευθετήθηκε τη δεκαετία του 1950.

Αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Ελλάδας για το θέμα, για το αν δηλαδή θα ζητηθούν επίσημα από την Γερμανία τα περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων / αποζημιώσεων.

Η DW έχει αναφερθεί και στην Ναμίμπια, την πρώην Γερμανική αποικία στην Αφρική, η οποία το καλοκαίρι του 2017 ζήτησε αποζημίωση για τα χρόνια που βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία των Γερμανών, αλλά και για γενοκτονία που συντελέστηκε εκείνη την εποχή.

Άλλες χώρες που ίσως ζητήσουν αποζημιώσεις από την Γερμανία για κατοχή και γενοκτονία, είναι η Τανζανία, το Τόγκο και το Καμερούν.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου