Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

FYROM: τελικά, «είναι πολλά τα λεφτά» που έπεσαν στο τραπέζι…

Βρήκε τους 80 βουλευτές που χρειαζόταν η κυβέρνηση της χώρας για να προχωρήσει η αλλαγή του Συντάγματος και η προσθήκη του προσδιορισμού «Βόρεια» στο όνομα της χώρας.

Μετά από τις πιέσεις όλων των Δυτικών παραγόντων που παρέλασαν από τα Σκόπια τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να «πείσουν» τους βουλευτές και τον λαό πως η υπερψήφιση της (απαράδεκτης) συμφωνίας με την Ελλάδα είναι «για το καλό τους», η Βουλή της χώρας υπερψήφισε έστω και οριακά την αλλαγή του Συντάγματος και της ονομασίας της χώρας.

Εν μέσω πρωτοφανών καταγγελιών για χρηματισμό βουλευτών από «μυστικά κονδύλια» και οργανώσεις του George Soros, ο πρωθυπουργός της Βαρντάρσκα Ζοραν Ζάεφ, κατάφερε να βρει τους 80 βουλευτές που θα επιτρέψουν την αλλαγή του Συντάγματος και της ονομασίας της χώρας, σύμφωνα με την, απαράδεκτη για τα Ελληνικά συμφέροντα, συμφωνία των Πρεσπών.

80 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβερνητική πρόταση και 39 την καταψήφισαν. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης άλλαξαν στρατόπεδο. Ακολούθησε νέα ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης του VMRO, στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.

Υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης ψήφισαν οι 72 βουλευτές της κυβέρνησης και της Αλβανικής αντιπολίτευσης, καθώς και 8 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE (Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα – Μίλεσκα πρώην Υπουργός Πολιτισμού, Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα - Σταρόβα, Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς).

Πλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάσει τα σχέδια των συνταγματικών τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλει προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές από τους 120).

Στη συνέχεια, τα σχέδια αυτά θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και η κυβέρνηση θα συντάξει τα τελικά κείμενα των τροπολογιών, τα οποία θα υποβάλλει προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου για να υπάρξει ψηφοφορία, για την οποία απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων (80 βουλευτές από τους 120). Η όλη διαδικασία υπολογίζεται να υπερβεί τους 3 μήνες.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ανέφερε ότι μετά την χθεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή του VMRO-DPMNE, η οποία αποφάσισε ομόφωνα να διαγράψει από το κόμμα τους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος.

Από το VMRO κατηγορήθηκαν οι βουλευτές που υπερψήφισαν τη συνταγματική αλλαγή πως ίσως δέχτηκαν απειλές ή ανταλλάγματα για άρση των κατηγοριών εναντίων τους (Βασίλεφσκι, Αρναούντοφ και Μούκοσκι κατηγορούνται για τα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο) ή χρηματισμό της τάξης των 250.000 ως 2.000.000 ευρώ.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα NOVA TV, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που ψήφισαν την πρόταση της κυβέρνησης για τροποποίηση του Συντάγματος κατέθεσαν κείμενο, στο οποίο αναφέρουν ότι η στήριξη που παρείχαν στην σημερινή ψηφοφορία αφορά μονάχα το πέρασμα τις διαδικασίας τροποποίησης στην επόμενη φάση και ότι η μελλοντική τους στάση και η στήριξη των τελικών τροπολογιών θα εξαρτηθεί από τέσσερεις όρους:
 

1. Αποδοχή τροπολογίας του Συντάγματος που θα εγγυάται την «μακεδονική» ταυτότητα.
 

2. Αποδοχή συνταγματικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει την Συμφωνία και εάν παρεμποδίσει εκ νέου την ευρωατλαντική ολοκλήρωση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», θα υπάρξει άνευ όρων κατάργηση όλων των συνταγματικών τροπολογιών που απορρέουν από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 

3. Σταδιακή αλλαγή του ονόματος για εσωτερική χρήση, με βάση την πρόοδο στην διαδικασία πλήρους ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
 

4. Υλοποίηση της ανακοίνωσης από το βήμα της Βουλής του Ζόραν Ζάεφ στις 15 Οκτωβρίου 2017, πρωτοβουλίας για συγχώρεση σε σχέση με τα γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο και για καθολική εθνική συμφιλίωση, με την συγκρότηση κοινοβουλευτικού σώματος που θα αποτελείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και τρεις βουλευτές, το οποίο θα αναλάβει να ετοιμάσει και να προτείνει ένα σχέδιο εθνικής συμφιλίωσης εντός 30 ημερών.

Εάν ισχύει η ανακοίνωση των βουλευτών, τότε πράγματι υπήρξαν ανταλλάγματα, και ο κάθε Έλληνας μπορεί να διαπιστώσει πόσο επιζήμια για τα Εθνικά Συμφέροντα της Ελλάδας είναι η συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το μόνο που κερδήθηκε είναι η μερική τροποποίηση του ονόματος της χώρας σε «Βόρεια», κάτι που θα ισχύσει σταδιακά και δεν αφορά τη γλώσσα, την ταυτότητα και πολλές άλλες σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας, οι οποίες θα συνεχίσουν να αναφέρονται ως Μακεδονία, με τη διαδικασία του σφετερισμού του ονόματος και της ιστορία της Ελληνικής Μακεδονίας.


Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου