Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Προβληματική η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα…

Δεν τα πάει καλά η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου και η κατάσταση στην χώρα χαρακτηρίζεται «προβληματική».


Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) η κατάσταση στην Ελλάδα σε σχέση με την ελευθερία του Τύπου χαρακτηρίζεται «προβληματική». Η χώρα είναι χρωματισμένη με πορτοκαλί και για το 2020 κατατάσσεται μόλις στην 65η θέση μεταξύ των 180 χωρών που λαμβάνουν μέρος στην μέτρηση, παραμένοντας σταθερή σε σχέση με το 2019.

Η κατάταξη των χωρών γίνεται με αξιολόγηση του επιπέδου της πολυφωνίας, την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, το περιβάλλον για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την αυτολογοκρισία, το νομικό πλαίσιο, τη διαφάνεια και την ποιότητα των υποδομών που υποστηρίζουν την παραγωγή ειδήσεων και πληροφοριών, αλλά δεν αξιολογείται η κυβερνητική πολιτική.


Για την Ελλάδα αναφέρεται ότι «ένα Προεδρικό διάταγμα θα μπορούσε να επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου».

«Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας πέτυχε μια μεγάλη νίκη έναντι του κατεστημένου Σύριζα στις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019» αναφέρεται στα σχόλια του RSF.
«Λίγο αργότερα, ένα νέο προεδρικό διάταγμα, έθεσε το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της ΕΡΤ και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό την άμεση εποπτεία του νέου Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Απομένει να δούμε πώς αυτή η νέα οργάνωση θα επηρεάσει την ελευθερία του Τύπου στη χώρα.
Οι δημοσιογράφοι συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να κάνουν τη δουλειά τους. Ένας δημοσιογράφος που κάλυπτε την πορεία για την 46η επέτειο από το Πολυτεχνείο δέχτηκε την επίθεση της Αστυνομίας, ένας φωτορεπόρτερ που κάλυπτε την εκκένωση μιας κατάληψης συνελήφθη και κρατήθηκε, ενώ η έδρα της εφημερίδα Athens Voice λεηλατήθηκε από μια αναρχική ομάδα
» αναφέρεται στα σχόλια για την Ελλάδα.

Η 65η θέση για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα.

Φυσικά, οι Έλληνες γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες, πως η επαγγελματική δημοσιογραφία στην Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητη, καθώς διαχρονικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτικών και των εργοδοτών.

Οι δημοσιογράφοι, με τα σχόλιά τους πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση προς ίδιον όφελος ή προς όφελος των εργοδοτών τους, ή εξυπηρετούν την κυβέρνηση με αντάλλαγμα το ίδιον όφελος ή οφέλη για τον εργοδότη τους.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικό για τον αναγνώστη των εφημερίδων, για τον ακροατή των ραδιοφωνικών σταθμών ή για τον τηλεθεατή των τηλεοπτικών σταθμών.

Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, δεν υπάρχει αντίθετη άποψη εκτός από αυτή που θέλει να περάσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Η άποψη αυτή παρουσιάζεται ως η μοναδική σωστή, ασχέτως εάν η πλειοψηφία του λαού την θεωρεί λανθασμένη.

Είναι σχεδόν αδύνατο να ακουστεί η αντίθετη άποψη. Στην περίπτωση που αναγκαστικά ακουστεί, τότε οι δημοσιογράφοι σπεύδουν να επιτεθούν στον προσκεκλημένο τους, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποδομήσουν τις απόψεις του ή να τις παρουσιάσουν ως γραφικές ή περιθωριακές ή ως θεωρίες συνωμοσίας.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου