Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Η Ευρώπη εγκατέλειψε τους Κούρδους για χατίρι της Τουρκίας

Οι Κούρδοι στις Ευρωπαϊκές χώρες αισθάνονται όλο και περισσότερο ανασφαλείς καθώς αντιμετωπίζουν επιθέσεις από Τούρκους υπερεθνικιστές, αλλά και την στροφή των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων υπέρ του αφηγήματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον τους.


Οι Κούρδοι είναι η μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στην Τουρκία και αποτελούν περίπου το 18% του πληθυσμού. Άλλοι ανεβάζουν το ποσοστό αυτό ακόμη και στο 25%. Οι Κούρδοι αποτελούν σημαντικό μέρος του Ιράκ, της Συρίας και του Ιράν. Είναι ίσως ο πολυπληθέστερος λαός που δεν έχει πατρίδα και υποφέρει από τις διακρίσεις και την βία από την Τουρκία και τις άλλες χώρες.

Όπως αναφέρεται στο Turkish Minute πρόσφατα η Δύση έπλεκε το εγκώμιο των Κούρδων και τους συμπεριλάμβανε στους πολύτιμους συμμάχους της κατά του Ισλαμικού Κράτους. Όμως πλέον οι Δυτικοί προτρέπουν τους Κούρδους μαχητές να μην φέρουν την σημαία τους, ενώ οι Κούρδοι ακτιβιστές απελαύνονται στην Τουρκία, με την κατηγορία της συμμετοχής στο ΡΚΚ που η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Παράδειγμα αποτελούν δύο Κούρδοι από την Γαλλία, που ενώ έχουν υποβάλλει αίτηση για πολιτικό άσυλο, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απέλασης, παρά το ότι κινδυνεύουν να φυλακιστούν στην Τουρκία. Ο ένας από τους δύο, απελάθηκε τις προηγούμενες ημέρες και αμέσως φυλακίστηκε από τις Τουρκικές Αρχές, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Είναι σύνηθες στην Τουρκία, οι Κούρδοι που παλεύουν για αναγνώριση να κατηγορούνται για τρομοκρατία και σχέσεις με το ΡΚΚ.

Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα για την χρήση μιας ασαφούς και ευρείας έννοιας σχετικά με την τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της.

Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας, θεωρεί ότι οι απελάσεις Κούρδων ακτιβιστών παραβιάζει τους διεθνείς νόμους για την προστασία όσων αιτούνται άσυλο και βρίσκονται αντιμέτωποι με φυλάκιση στην χώρα προέλευσής τους, δηλαδή την Τουρκία.

Η απέλαση των Κούρδων ακτιβιστών, συνιστά υποταγή της Ευρώπης στις Τουρκικές απαιτήσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ενώ πρόσφατα Κούρδοι αγωνιστές εξυμνούνταν για την αντίστασή τους στο Ισλαμικό Κράτος, πλέον μετά από διπλωματική πίεση, παραδίδονται στην Τουρκία, όπου και φυλακίζονται, επειδή αγωνίζονταν για δικαιώματα και αυτονομία.

Την περασμένη Κυριακή, στο Βέλγιο, σημειώθηκε ρατσιστική επίθεση κατά οικογένειας Κούρδων από εκατοντάδες Τούρκους εθνικιστές. Το χειρότερο όμως ήταν το τι ακολούθησε, καθώς φαίνεται πως υπάρχει ανοχή στις Τουρκικές ακρότητες.

Στη συνέχεια σημειώθηκαν πολλά παρόμοια περιστατικά, με Τούρκους υπερεθνικιστές να επιτίθονται σε Κούρδους. Τούρκοι ακροδεξιοί έστησαν οδοφράγματα για να ελέγχουν ποιοι εισέρχονται σε γειτονιές, αναζητώντας Κούρδους.

Όμως, ο Βέλγος Πρωθυπουργός Alexander Decroo, δεν καταδίκασε τα ρατσιστικά περιστατικά κατά των Κούρδων. Αντίθετα, ουσιαστικά τους αποκάλεσε τρομοκράτες!

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Βέλγος Πρωθυπουργός έχει θέσει ως προτεραιότητά του τις καλές σχέσεις με τον Ερντογάν, παρά την ασφάλεια της Κουρδικής κοινότητας του Βελγίου.

Η έντονη παρουσία των Γκρίζων Λύκων στην Ευρώπη, έχει αυξήσει την ένταση. Οι Γκρίζοι Λύκοι θεωρούνται το παραστρατιωτικό τμήμα του ακροδεξιού κόμματος ΜΗΡ και έχουν απαγορευτεί σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως η αντίδραση πολλών Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι χλιαρή και δείχνει ότι προτιμούν τις καλές σχέσεις με την Τουρκία, παρά την ασφάλεια των μειονοτήτων.

Στην Γερμανία, όσοι πέταξαν τούβλα στο Τουρκικό προξενείο στο Ανόβερο, στιγματίστηκαν ως υποστηρικτές του ΡΚΚ από την Τουρκική κυβέρνηση και φυσικά η πράξη τους καταδικάστηκε από την Γερμανική κυβέρνηση.

Πρόσφατο δημοσίευμα από το Sky News αποκαλύπτει ότι οι Κούρδοι φοβούνται ότι θα απελαθούν από την Γερμανία και γι’ αυτό με κίνδυνο της ζωής τους διασχίζουν την Μάγχη για να φτάσουν στην Βρετανία.

Ακόμη και η Σουηδία, που αποτελούσε ασφαλές καταφύγιο για τους Κούρδους ακτιβιστές, δρα πλέον εναντίον τους, μετά τις Τουρκικές πιέσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Τον περασμένο Ιούνιο, η Σουηδία απέλασε έναν άνδρα που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση για περισσότερο από 4 χρόνια το 2014, με την κατηγορία της μεταφοράς κάνναβης στην Τουρκία. Ο άνδρας υποστήριζε ότι στην πραγματικότητα οι Τουρκικές Αρχές τον καταζητούσαν για σχέσεις του με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και για υποστήριξη του ΡΚΚ.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Σουηδία καταδίκασε έναν άνδρα για προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης τρομοκρατών (του ΡΚΚ).

Οι Κούρδοι, που κάποτε επαινούνταν ως μαχητές πρώτης γραμμής κατά του εξτρεμισμού, τώρα νιώθουν περιθωριοποιημένοι και κινδυνεύουν στις χώρες που κάποτε τους υποσχέθηκαν καταφύγιο και αλληλεγγύη.

Οι αυξανόμενες απειλές της Τουρκίας για διασυνοριακές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ, σε συνδυασμό με τη σφοδρή καταστολή στην Τουρκία, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζουν μια νέα προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό συμφώνησε με τις απαιτήσεις του Ερντογάν, δημιουργούν ένα εχθρικό περιβάλλον για τους Κούρδους όπου κι αν πάνε. Ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πιθανά βασανιστήρια και καταστολή από τις Τουρκικές δυνάμεις και ένα με τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να τάσσονται στο πλευρό της Άγκυρας, ενάντια στα Κουρδικά αιτήματά για άσυλο και αναγνώριση.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου