Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε εχθές Τρίτη ότι η Γαλλία χρειάζεται μια αυστηρότερη πολιτική μετανάστευσης και ένταξης θέτοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες στο κοινοβούλιο.
Το σχέδιο του νέου πρωθυπουργού να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα είναι χαρακτηριστικό της στροφής προς τα δεξιά στη Γαλλική πολιτική μετά τις βουλευτικές εκλογές του καλοκαιριού.
«Δεν έχουμε πλέον ικανοποιητικό έλεγχο της μεταναστευτικής μας πολιτικής. Πρέπει επειγόντως να βγάλουμε τη μετανάστευση από το ιδεολογικό αδιέξοδο που την έχουν βάλει ορισμένοι» είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο Γάλλος Πρωθυπουργός είπε επίσης ότι δεν θα απέχει από την επανέναρξη των συνομιλιών με ορισμένες χώρες για διμερείς συμφωνίες για τη μετανάστευση, αναφερόμενος στη συμφωνία του 1968 με την Αλγερία που δίνει ειδικά δικαιώματα εργασίας και μετακίνησης στους Αλγερινούς πολίτες στη Γαλλία.
Ο Μπαρνιέ είπε ότι θα μπορούσε να σχετίζεται η βίζα στους ξένους επισκέπτες από τη συμφωνία των χωρών τους να πάρουν πίσω τους υπηκόους που θέλει να επιστρέψει η Γαλλία, αναφέροντας την απροθυμία των κρατών του Μαγκρέμπ να δεχθούν ριζοσπαστικοποιημένους ή παραβατικούς υπηκόους τους που καταδικάστηκαν στη Γαλλία.
Η Γαλλία έχει μακρά παράδοση να υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως η άνοδος της λεγόμενης ακροδεξιάς έπεισε τον Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να διορίσει Πρωθυπουργό τον 73χρονο Μισέλ Μπαρνιέ, έναν υπέρμαχο πιο περιοριστικών πολιτικών. Επίσης, η αύξηση του αριθμού των αιτούντων άσυλο, η χρόνια έλλειψη σε οικονομικά προσιτές κατοικίες και η κρίση του κόστους ζωής, έχουν επιδεινώσει τις κοινωνικές εντάσεις.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Μπαρνιέ υποσχέθηκε «να μην διστάσει» με τους διακινητές ανθρώπων, οι οποίοι, όπως είπε, «εκμεταλλεύονται τη δυστυχία και την απόγνωση» και ενθαρρύνουν τους μετανάστες να διασχίσουν παράνομα τη Μάγχη και τη Μεσόγειο.
«Θέλουμε επίσης να ελέγξουμε καλύτερα τα σύνορά μας» πρόσθεσε ο Μπαρνιέ, αναφέροντας το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία πρόσφατα ενίσχυσε τους ελέγχους ως απάντηση σε πολλές ύποπτες ισλαμιστικές επιθέσεις.
«Για όσο χρειαστεί, η Γαλλία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους στα σύνορά της, όπως επιτρέπεται από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και όπως μόλις έκανε η Γερμανία» είπε ο Μπαρνιέ.
Με την εισαγωγή σκληρότερων πολιτικών, η Γαλλία θα είναι σε θέση «να ενσωματώσει αυτούς που επιλέγει να καλωσορίσει στη χώρα με σωστό και αξιοπρεπή τρόπο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο Μπαρνιέ εκφώνησε την ομιλία του μετά τον πρόσφατο βιασμό και τη δολοφονία μιας 19χρονης φοιτήτριας από το Παρίσι, η οποία πυροδότησε περαιτέρω τη συζήτηση για τη μετανάστευση, αφού ένας αλλοδαπός μετανάστης κατονομάστηκε ως ο ύποπτος για την επίθεση. Οι εισαγγελείς είπαν ότι για τον 22χρονο ύποπτο είχε εκδοθεί εντολή απέλασης.
Ο νέος πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να διευκολύνει την «παράταση» της περιόδου κράτησης για μετανάστες χωρίς έγγραφα, προκειμένου να επιβάλει καλύτερα τις εντολές απέλασης. «Εκδίδουμε περισσότερες από 100.000 εντολές απέλασης από τη χώρα, αλλά δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες παραμένουν στο έδαφός μας» πρόσθεσε ο Μπαρνιέ.
Η Γαλλία εκδίδει τακτικά εντολές απέλασης, αλλά μόνο περίπου το 7% από αυτές εκτελούνται, σε σύγκριση με το 30% σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κάθε χρόνο, η Γαλλία δέχεται περισσότερες από 150.000 αιτήσεις ασύλου και τα δύο τρίτα απορρίπτονται, είπε ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι επιθυμεί η κυβέρνηση να διεκπεραιώνει τέτοια αιτήματα πιο γρήγορα.
Οι επικριτές του κατηγόρησαν τον Μπαρνιέ ότι συμπαραστέκεται στο λεγόμενο ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λε Πεν, το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει για την τύχη της κυβέρνησης μειοψηφίας.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Γαλλία ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τη μετανάστευση. Το νομοσχέδιο έγινε πιο σκληρό για να κερδίσει την υποστήριξη των δεξιών βουλευτών. Αλλά η ανώτατη συνταγματική αρχή της χώρας επέκρινε τις περισσότερες από τις νέες τροποποιήσεις, που απορρίφθηκαν προτού ο Πρόεδρος Μακρόν τις υπογράψει ως νόμο.
Εχθές Τρίτη, η Μαρίν Λε Πεν είπε ότι θα ήθελε η κυβέρνηση του Μπαρνιέ να συντάξει έναν «περιοριστικό» νέο νόμο για τη μετανάστευση που θα περιλαμβάνει μέτρα που είχαν προηγουμένως καταργηθεί από το Συνταγματικό Συμβούλιο. «Θα παραμείνουμε οι ακούραστοι και άγρυπνοι θεματοφύλακες των συμφερόντων της Γαλλίας και του Γαλλικού λαού» δήλωσε στο κοινοβούλιο η Λε Πεν, η οποία ελπίζει να διαδεχθεί τον Μακρόν στις εκλογές του 2027.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Με πληροφορίες από Reuters και The Arab Weekly
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου