Το Βερολίνο ξεμπλοκάρει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις καθώς ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προγραμμάτισε να επισκεφθεί την Άγκυρα στις 19 Οκτωβρίου.
Η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των τεχνικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την πιθανή πώληση αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, είπαν στο Middle East Eye άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Έτσι, η Γερμανία φαίνεται να μετριάζει την αντίθεσή της στην αγορά Ευρωπαϊκών μαχητικών από την Τουρκία.
«Το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας σε μυστική συνεδρίαση αποφάσισε να επιτρέψει στην κοινοπραξία Eurofighter να μοιραστεί τις προδιαγραφές του μαχητικού αεροσκάφους με την Τουρκία και να ξεκινήσει τεχνικές διαβουλεύσεις» είπε άτομο που γνωρίζει το θέμα.
Τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη παράγονται από κοινοπραξία χωρών που αποτελείται από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι υποστηρίζουν την πώληση εκτός από τη Γερμανία, η οποία την είχε εμποδίσει λόγω ανησυχιών ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει στη Συρία και το Ιράκ, εναντίον των Κούρδων.
Η Άγκυρα σχεδιάζει να αγοράσει έως και 40 αεροσκάφη Eurofighter Typhoon σε μια συμφωνία αξίας 5,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα δεύτερο άτομο που γνωρίζει το θέμα είπε στο Middle East Eye ότι η τεχνική ανταλλαγή πληροφοριών θα επικεντρωθεί στο πώς θα έμοιαζε η συμφωνία εάν η πώληση πραγματοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου.
«Αυτό θα περιλαμβάνει τις πλήρεις τεχνικές λεπτομέρειες του μαχητικού αεροσκάφους, τα στάδια προμήθειας του, την εκπαίδευση, τη διαχείριση ανταλλακτικών και τα πρωτόκολλα συντήρησης» πρόσθεσε το άτομο αυτό.
Ωστόσο, τονίστηκε ότι η κίνηση δεν σήμαινε ότι η πώληση είχε ολοκληρωθεί.
Η απόφαση του Βερολίνου ελήφθη κατά τη συνάντηση του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα.
Η Γερμανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι ο Όλαφ Σολτς θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 19 Οκτωβρίου. Αρκετές πηγές ανέφεραν ότι ο Γερμανός καγκελάριος επιδίωξε τη συμφωνία για να επισπεύσει τον επαναπατρισμό περίπου 15.000 Τούρκων πολιτών, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου είχαν απορριφθεί από την Γερμανία.
Προφανώς, η Τουρκία θα διαμήνυσε στην Γερμανία ότι δεν θα δεχτεί πίσω τους πολίτες της που παρανόμως έχουν βρεθεί στη Γερμανία, εκβιάζοντας ως συνήθως. Και φυσικά η φοβική Γερμανία, θεωρεί πως είναι προτιμότερο να πουλήσει στρατιωτικό υλικό αιχμής στην Τουρκία, η οποία μπορεί να το χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου (εταίρων της Γερμανίας στην Ε.Ε.) αντί να τρίξει τα δόντια της στην Τουρκία, αναφορικά με τους παράνομους Τούρκους μετανάστες.
Η Airbus, κύριος εταίρος στην κοινοπραξία Eurofighter, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να φτάσουν στην Τουρκία νωρίτερα από το αναμενόμενο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να αγοράσει και μεταχειρισμένα Eurofighter, βέβαια υπό προϋποθέσεις.
«Η Airbus παρέχει μεγάλη υποστήριξη για να ξεπεραστούν τα πολιτικά προβλήματα» δήλωσε ο Simon Ward, επικεφαλής της Airbus για την Τουρκία. «Μπορούμε να δούμε Eurofighter στην Τουρκία σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Την περασμένη εβδομάδα, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Γερμανία έχει επιλογές να μπλοκάρει τη διαδικασία, ακόμα κι αν αποφασίσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώληση με την Άγκυρα. Πηγές του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας δήλωσαν την Πέμπτη στα ΜΜΕ ότι αναμένουν η διαδικασία πώλησης του Eurofighter να συνεχιστεί θετικά και να καταλήξει σε λύση.
Η Τουρκία αναμένεται να παραλάβει την πρώτη παρτίδα των 24 αεροσκαφών Eurofighter στην αρχική φάση, με τα υπόλοιπα 16 να φθάνουν σε μελλοντικά στάδια. Πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο Middle East Eye την περασμένη εβδομάδα ότι η Γερμανία αποφάσισε να επανεξετάσει το αίτημα αγοράς των Eurofighter από την Άγκυρα «με φρέσκο μυαλό», μετά τις περιφερειακές εντάσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και τον πόλεμο της Γάζας.
Προφανώς, η Τουρκία διαπιστώνει ότι υστερεί σημαντικά σε σχέση με την Ελλάδα, η οποία ήδη διαθέτει περισσότερα από 20 μαχητικά Rafale και 20 μαχητικά F-16 Viper. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα διαθέτει 82+38 F-16 Viper και 24+6 ή 24+16 Rafale και επιπλέον 20+20 F-35.
Το τακτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, δεν θα είναι εύκολο να ανατραπεί από την Τουρκία, η οποία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής και απόκτησης 100 μαχητικών F-35 εξαιτίας της απόκτησης του Ρωσικού συστήματος S-400.
Επομένως, εάν το όλο εγχείρημα με το Eurofighter δεν αποτελεί ένα κλασσικό Τουρκικό παζάρι, ώστε να αναγκαστούν οι Αμερικανοί να την επαναφέρουν στο πρόγραμμα των F-35, τότε η Τουρκία θα αγοράσει για πρώτη φορά μη Αμερικανικό μαχητικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις γνώσεις που απαιτούνται για την χρήση και συντήρηση του αεροσκάφους.
Αναδημοσίευση του άρθρου επιτρέπεται μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου