Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Οι Βορειοκορεάτες δεν είναι οι μόνοι ξένοι μαχητές της Ρωσίας στην Ουκρανία

Η συμμετοχή των χωρών της Κεντρικής Ασίας στο πλευρό της Ρωσίας, υποδηλώνει ότι η Μόσχα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει περισσότερους ανθρώπινους πόρους για τον πόλεμο από ό,τι θέλει να πιστεύει η Δύση. Δεν είναι μόνο οι πραιτοριανοί του Κιμ Γιονγκ-ουν που είναι στη διάθεση του Πούτιν.


Ο ακριβής αριθμός και ο ρόλος των στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα που πολεμούν για τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι ασαφής. Η απόφαση της Πιονγκ Γιάνγκ να αναπτύξει στρατεύματα είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τη διεθνή κοινότητα, αναφέρεται σε δημοσίευμα του National Interest.

Οι Βορειοκορεάτες δεν είναι οι μόνοι ξένοι πολίτες που συμμετέχουν στον πόλεμο με τη Ρωσική πλευρά. Σε αντίθεση με τον Ουκρανικό στρατό, όπου η παρουσία διεθνών δυνάμεων έχει τεκμηριωθεί επαρκώς, ο Ρωσικός στρατός αποτελείται πλήρως από Ρώσους πολίτες. Οι Ρώσοι εθνικών μειονοτήτων, όπως οι Μπουριάτ, οι Καζάκοι και οι Τουβάνοι, δεν είναι απλώς παρόντες στον πόλεμο, αλλά υπερεκπροσωπούνται στον Ρωσικό στρατό. Αλλά είναι Ρώσοι πολίτες.

Αναφορές στα μέσα ενημέρωσης επιμένουν σχετικά με τη στρατολόγηση και την αποστολή στο μέτωπο, μεταναστών από την Κεντρική Ασία που είτε δεν έχουν Ρωσική υπηκοότητα είτε την έχουν λάβει πρόσφατα μέσω πολιτογράφησης.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών, η Ρωσία φιλοξενεί πάνω από 10 εκατομμύρια μετανάστες από την Κεντρική Ασία, κυρίως από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες του Κιργιστάν, του Καζακστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν. Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες απασχολούνται σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης και στην παραοικονομία. Δεδομένης της έλλειψης οικονομικών ευκαιριών στις χώρες προέλευσής τους, της διαθεσιμότητας θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη Ρωσία και των δικτύων μεταφοράς μεταναστών, ο αριθμός των ανθρώπων από την Κεντρική Ασία στη Ρωσία δεν μειώνεται, παρά την έξαρση του αντιμεταναστευτικού αισθήματος.

Από τον Φεβρουάριο του 2022, μια από τις πιο επικίνδυνες αλλά με πολύ καλά χρήματα θέση εργασίας για τους κατοίκους της Κεντρικής Ασίας στη Ρωσία, αποτελεί η πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία. Αρχικά, επιστρατεύτηκαν οι φυλακισμένοι στις Ρωσικές φυλακές που προέρχονται από την Κεντρική Ασία. Αυτό έγινε για λογαριασμό της παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ. Για 6 μήνες στο μέτωπο του πολέμου το αντάλλαγμα ήταν γενναιόδωρος μισθός, Ρωσική υπηκοότητα και αποφυλάκιση υπό όρους.

Προς το παρόν, οι στρατολόγοι προσεγγίζουν μετανάστες από την Κεντρική Ασία όχι μόνο στις φυλακές αλλά και οπουδήποτε βρίσκονται σε μεγάλους αριθμούς, όπως τζαμιά, σταθμούς μετρό ή κέντρα μετανάστευσης, όπου πηγαίνουν για να λάβουν ή να ανανεώσουν τις άδειες εργασίας τους.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αριθμός των κεντροασιατών που έχουν αναπτυχθεί με τον Ρωσικό στρατό στο μέτωπο, κυρίως επειδή πολλοί από αυτούς είναι πολιτογραφημένοι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όμως, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των στρατιωτών από την Κεντρική Ασία δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ρώσων αξιωματούχων, παρά την προσπάθεια στρατολόγησης.

Ένας από τους λόγους για την έλλειψη επιτυχίας στην στρατολόγηση είναι η απειλή της τιμωρίας στις πατρίδες τους. Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού της Κεντρικής Ασίας στη Ρωσία είναι κυκλική, που σημαίνει ότι οι μετανάστες πηγαινοέρχονται μεταξύ της Ρωσίας και της χώρας καταγωγής τους. Οι αρχές των χωρών της Κεντρικής Ασίας έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει τους πολίτες τους να μην συμμετέχουν σε στρατιωτικές συγκρούσεις στο εξωτερικό και έχουν ασκήσει διώξεις εναντίον πολιτών τους που επέστρεψαν από εμπόλεμη ζώνη.

Ωστόσο, δεδομένου του πόσο εξαρτώμενα είναι τα κράτη της Κεντρικής Ασίας τόσο από τη Ρωσία όσο και από τα εμβάσματα που στέλνουν στις πατρίδες τους οι μετανάστες, αυτές οι προειδοποιήσεις και οι μεμονωμένες περιπτώσεις δίωξης θα πρέπει να λαμβάνονται ως σύσταση για τυχόν πρώην μαχητές να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου