Οι Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη βορειοανατολική Συρία που πλήττεται από ξηρασία έχουν ως αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και νερό περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κάτι που λένε οι ειδικοί μπορεί να αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC η Τουρκία πραγματοποίησε περισσότερες από 100 επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2024 σε κοιτάσματα πετρελαίου, εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (ΑΔΒΑΣ) που ελέγχεται από τους Κούρδους.
Οι επιθέσεις πρόσθεσαν και την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή που ταλαιπωρείται από τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο και τέσσερα χρόνια ακραίας ξηρασίας. Το νερό ήταν ήδη σπάνιο, αλλά οι Τουρκικές επιθέσεις στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έκοψαν το ρεύμα στον κεντρικό σταθμό ύδρευσης της περιοχής στο Αλούκ, που έκτοτε δεν λειτουργεί. Σε δύο επισκέψεις στην περιοχή από το BBC, οι δημοσιογράφοι έγιναν μάρτυρες του αγώνα των ανθρώπων να βρουν νερό.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι είχε βάλει στο στόχαστρο τις «πηγές εισοδήματος και τις εγκαταστάσεις» των κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων που θεωρεί τρομοκρατικές. Υποστηρίζει ότι ήταν γνωστό ότι υπήρχε ξηρασία στην περιοχή, προσθέτοντας ότι η κακή διαχείριση των υδάτων και οι παραμελημένες υποδομές επιδείνωνσαν τα πράγματα.
Η ΑΔΒΑΣ έχει κατηγορήσει στο παρελθόν την Τουρκία ότι επιδιώκει «να καταστρέψει την ύπαρξη του Κουρδικού λαού».
Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην επαρχία Χασάκα, που κάποτε έπαιρναν νερό τους από το Αλούκ, τώρα εξαρτώνται από τις παραδόσεις νερού που φτάνει από τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα μακριά. Εκατοντάδες παραδόσεις πραγματοποιούνται με βυτιοφόρα κάθε μέρα, με το διοικητικό συμβούλιο ύδρευσης να δίνει προτεραιότητα στα σχολεία, τα ορφανοτροφεία, τα νοσοκομεία και όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Όμως οι παραδόσεις δεν είναι αρκετές για όλους.
Στην πόλη Χασάκα, το BBC είδε ανθρώπους να περιμένουν τα βυτιοφόρα, παρακαλώντας τους οδηγούς να τους δώσουν νερό. «Το νερό είναι πιο πολύτιμο από τον χρυσό εδώ» λέει ο Ahmad al-Ahmed, οδηγός βυτιοφόρου. «Οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο νερό. Το μόνο που θέλουν είναι να τους δώσεις νερό».
Μερικοί άνθρωποι παραδέχτηκαν ότι τσακώθηκαν γι’ αυτό και μια γυναίκα απείλησε: «Αν [ο οδηγός του βυτιοφόρου] δεν μου δώσει νερό, θα του τρυπήσω τα λάστιχα». «Επιτρέψτε μου να σας πω ειλικρινά, η βορειοανατολική Συρία αντιμετωπίζει ανθρωπιστική καταστροφή» λέει ο Yayha Ahmed, συνδιευθυντής του συμβουλίου ύδατος της πόλης.
Οι άνθρωποι που ζουν στην περιοχή έχουν παγιδευτεί όχι μόνο στον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας αλλά και στη σύγκρουση της Τουρκίας με τις δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων, οι οποίες ίδρυσαν την ΑΔΒΑΣ το 2018 αφού - με την υποστήριξη του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ - έδιωξαν το Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή. Οι δυνάμεις του συνασπισμού εξακολουθούν να σταθμεύουν εκεί για να αποτρέψουν την ανασύσταση του Ισλαμικού Κράτους.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιέγραψε την ΑΔΒΑΣ - η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τη διεθνή κοινότητα - ως «κράτος τρομοκρατίας» δίπλα στα σύνορα της Τουρκίας. Η Τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι η κουρδική πολιτοφυλακή που κυριαρχεί ως κύρια στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, είναι μια προέκταση των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), η οποία αγωνίζεται για αυτονομία στην Τουρκία επί δεκαετίες. Το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.
Από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, χτυπήθηκαν από την Τουρκία σταθμοί μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε τρεις περιοχές της ΑΔΒΑΣ: την Amouda, το Qamishli και την Darbasiyah, καθώς και ο κύριος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της περιοχής, στη Swadiyah. Το BBC επιβεβαίωσε τη ζημιά χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες, βίντεο αυτοπτών μαρτύρων, ρεπορτάζ ειδήσεων και επισκέψεις στις τοποθεσίες. Δορυφορικές νυχτερινές εικόνες πριν και μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2024 έδειξαν εκτεταμένη διακοπή ρεύματος.
«Στις 18 Ιανουαρίου… είναι εμφανής στην περιοχή σημαντική διακοπή ρεύματος» δήλωσε ο Ranjay Shrestha, επιστήμονας της NASA που εξέτασε τις εικόνες.
Μετά την ξηρασία και τις συγκρούσεις που άφησαν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πρόσβαση στο νερό στη βορειοανατολική Συρία, γυρίστηκε [από το BBC] βίντεο όπου ακολουθούνται οι μηχανικοί και οι οδηγοί βυτιοφόρων που προσπαθούν να μεταφέρουν νερό σε όσους το χρειάζονται περισσότερο.
Τα τελευταία 70 χρόνια η μέση θερμοκρασία στη λεκάνη του Τίγρη και του Ευφράτη έχει αυξηθεί κατά 2C, σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα. Η στάθμη του ποταμού Καμπούρ που κάποτε τροφοδοτούσε τη Χασάκα με νερό, έχει πέσει πολύ χαμηλά και οι άνθρωποι αναγκάζονται να στραφούν στον σταθμό νερού του Αλούκ.
Το 2019, η Τουρκία ανέλαβε τον έλεγχο της περιοχής Ρας Αλ-Αΐν, όπου βρίσκεται το Αλούκ, λέγοντας ότι έπρεπε να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» για να προστατεύσει τη χώρα από αυτό που περιέγραψε ως τρομοκρατικές επιθέσεις.
Δύο χρόνια μετά, ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχίες του για την επαναλαμβανόμενη διακοπή της παροχής νερού από το Αλούκ στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας ότι η παροχή νερού είχε διακοπεί τουλάχιστον 19 φορές. Τον Φεβρουάριο του 2024, έκθεση που δημοσιεύθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ, ανέφερε ότι οι επιθέσεις του Οκτωβρίου του 2023 σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου επειδή στέρησαν από τους αμάχους την πρόσβαση στο νερό. Το BBC μοιράστηκε τα ευρήματά του με διεθνείς δικηγόρους.
«Οι επιθέσεις της Τουρκίας στις ενεργειακές υποδομές είχαν καταστροφικό αντίκτυπο στους αμάχους» δήλωσε ο Aarif Abraham δικηγόρος στο Doughty Street Chambers, προσθέτοντας: «Αυτό θα μπορούσε να συνιστά σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».
Ο Patrick Kroker, διεθνής ποινικός δικηγόρος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι «οι ενδείξεις ότι το Διεθνές Δίκαιο παραβιάστηκε είναι τόσο ισχυρές που θα πρέπει να διερευνηθούν από τις εισαγγελικές αρχές».
Η Τουρκική κυβέρνηση δήλωσε ότι «σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο», προσθέτοντας ότι η έκθεση του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2024 δεν παρείχε «καμία τεκμηριωμένη απόδειξη» για τους «αβάσιμους ισχυρισμούς της». Κατηγόρησε για τις ελλείψεις νερού στην περιοχή την κλιματική αλλαγή και την παραμέληση συντήρησης των υποδομών ύδρευσης εδώ και καιρό.
Ο Namak Khoshnaw του BBC Eye ερεύνησε το γιατί οι κάτοικοι της κάποτε εύφορης βορειοανατολικής Συρίας δεν έχουν σχεδόν καθόλου πόσιμο νερό και ανακάλυψε ποιος ή τι φταίει.
Οι κάτοικοι της Χασάκα είπαν στο BBC ότι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι.
Ο Osman Gaddo, επικεφαλής δοκιμών ύδατος στον φορέα ύδατος, είπε: «Έχουμε κάνει τόσες πολλές θυσίες - τόσοι πολλοί από εμάς πεθάναμε στη μάχη. Αλλά κανείς δεν έρχεται να μας σώσει. Απλώς ζητάμε πόσιμο νερό».
Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την Τουρκία συνεχίζονται και στον 21 αιώνα. Η Τουρκία διαστρεβλώνει συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο και παρουσιάζει τα εγκλήματά της ως συνέπειες της … κλιματικής αλλαγής. Η Τουρκία διαχρονικά θεωρεί ότι όλα τα στοιχεία εναντίων της είναι αβάσιμα και χωρίς τεκμηρίωση. Οι διεθνείς οργανισμοί, ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να αναγκάσουν την Τουρκία να περιοριστεί στα σύνορά της και να σταματήσει να εμπλέκεται σε περιοχές εκτός των συνόρων της.
Η γενοκτονία των Αρμενίων, η γενοκτονία των Ποντίων, η καταστροφή του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, η εισβολή και κατοχή της Κύπρου, η εισβολή και κατοχή περιοχών της Συρίας, η εισβολή και κατοχή περιοχών στο βόρειο Ιράκ, η εμπλοκή της Τουρκίας στον εμφύλιο της Λιβύης, η παροχή ασύλου και υποστήριξης στους τρομοκράτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, αλλά και η υποστήριξη της Τουρκίας στο Ισλαμικό Κράτος, προφανώς και δεν έχουν αποτελέσει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που θα κινητοποιούσαν την διεθνή κοινότητα στο να λάβει αυστηρά μέτρα κατά της Τουρκίας. Τι άλλο πρέπει να κάνει η Τουρκία για να ξυπνήσουν οι Δυτικοί;
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου