Στην Άγκυρα βρέθηκε ο γιος του Χαλίφα Χαφτάρ, Σαντάμ, για συνομιλίες με την Τουρκική κυβέρνηση, η οποία υποστήριξε τον αντίπαλο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και απέτρεψε την κυριαρχία του Χαφτάρ σε ολόκληρη την Λιβύη.
Το Τουρκικό δίκτυο ενημέρωσης THS Haber, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Σαντάμ Χάφταρ στην Άγκυρα στις 4 Απριλίου, υπογράφηκε συμφωνία που περιλαμβάνει την έναρξη συνομιλιών για την αγορά Τουρκικών όπλων και την εκπαίδευση μελών των δυνάμεων του Χάφταρ.
Η συμφωνία περιλαμβάνει την έναρξη συνομιλιών για την απόκτηση Τουρκικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα στους τομείς των όπλων, των UAV και της εκπαίδευσης για τη χρήση τους. Φαίνεται ότι επετεύχθη συμφωνία σχετικά με την κάλυψη ορισμένων αναγκών των χερσαίων δυνάμεων του Χάφταρ σε στρατιωτικές υποδομές και τη διεξαγωγή κοινής εκπαίδευσης μεταξύ των Λιβυκών και Τουρκικών ναυτικών δυνάμεων κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Λιβύης.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εκπαιδεύσουν φέτος 1.500 μέλη των δυνάμεων του Χάφταρ σε τομείς όπως η άμυνα, η συντήρηση, η εκκαθάριση ναρκοπεδίων και η τεχνική υποστήριξη, μέσω κοινών ομάδων μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Επίσης σχεδιάζεται η εφαρμογή περισσοτέρων από 30 εκπαιδευτικών προγραμμάτων τα επόμενα χρόνια, σε διαφορετικούς στρατιωτικούς τομείς.
Η επίσημη τελετή υπογραφής αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα στη Βεγγάζη, παρουσία του Αρχηγού του Επιτελείου των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου. Τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι η Τουρκία θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της ενοποίησης του Λιβυκού στρατού μέσω κοινού συντονισμού μεταξύ των ανατολικών και δυτικών περιοχών.
Η εξέλιξη αυτή μόνο θετική δεν φαίνεται να είναι για τα Ελληνικά συμφέροντα. Εάν η Τουρκία καταφέρει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, τότε πιθανότατα θα καταφέρει να επαναφέρει ακόμη πιο ισχυρό το παράλογο Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο για την ΑΟΖ της Μεσογείου. Δυστυχώς, η κυβέρνηση των Αθηνών δεν κατάφερε να προσδέσει την Βεγγάζη στο δικό της άρμα και αυτό θα καταγραφεί ως μια ακόμη αποτυχία της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Με πληροφορίες από το Libya Observer
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου