Από το 2009, όταν κακώς καθηλώθηκαν τα Ελληνικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P3 Orion, η χώρα έμεινε ακάλυπτη όχι μόνο για τις ΝΑΤΟϊκές της υποχρεώσεις, αλλά και για τις εθνικές. Έτσι, εδώ και 6 χρόνια, τα Τουρκικά αντίστοιχα αεροσκάφη, αλωνίζουν το Αιγαίο με το πρόσχημα της ΝΑΤΟϊκής επιτήρησης.
Πριν μερικούς μήνες η Ελληνική κυβέρνηση (επιτέλους) αποφάσισε να φέρει σε υπηρεσία και πάλι τα P3 Orion, με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το κόστος εκσυγχρονισμού των 5 αεροσκαφών έφτασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Το πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τον Φεβρουάριο του 2017. Ταυτόχρονα θα τεθεί σε λειτουργία και πάλι η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, που θα επιχειρεί από την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.
Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε πως «πέταξε» τα χρήματα σε «σαπάκια». Είναι όμως έτσι; Είναι τα P3 Orion παλιά και άχρηστα, ή είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στον τομέα της ναυτικής συνεργασίας;
Τα αεροσκάφη P3 Orion που κατέχει σήμερα η Ελλάδα είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ την περίοδο 1991-1992. Είναι ηλικίας 25 ετών και ο εκσυγχρονισμός τους θα τους δώσει παράταση ζωής για ακόμα 15.000 ώρες. Το πρόγραμμα αναβάθμισής τους είχε ενεργοποιηθεί σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ από το 2012.
Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από την Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)και άλλες Ελληνικές εταιρείες που θα αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο κρίσιμων συστημάτων, που θα ενσωματωθούν στα αεροσκάφη.
Με την ανάθεση των εργασιών στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται δουλειά για 7 χρόνια!
Κάθε αεροσκάφος P3 Orion μπορεί να πετάει για 12 ώρες συνέχεια και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο έλεγχος περιλαμβάνει κινήσεις υποβρυχίων, πλοίων και μεταναστευτικές ροές.
Το θέμα δεν είναι μόνο Ελληνικό αλλά και ΝΑΤΟϊκό, καθώς το NATO θέλει κάθε μέρα, για τις δικές του ανάγκες, εναέρια επιτήρηση στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς τα συγκεκριμένα αεροπλάνα αυτό δεν μπορεί να γίνει σωστά.
Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα C-130, μετά τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια πλοία! Έτσι, την ΝΑΤΟϊκή επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν τα νέα αεροσκάφη τα CN-235. Οι Τούρκοι άρχισαν να πετούν με ΝΑΤΟϊκή κάλυψη και στο δρόμο για την νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ’ όλο το Αιγαίο.
Πως όμως κάλυπτε η Ελλάδα το κενό της εναέριας επιτήρησης στο Αιγαίο;
Κυρίως με πλοία τα οποία καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες καυσίμων και δεν ήταν αποτελεσματικά.
Αν ήταν σε λειτουργία έστω και ένα P3 Orion, θα υπήρχε δορυφορική εικόνα όλου του Αιγαίου. Με δυο αεροπλάνα θα καλυπτόταν η περιοχή όλο το 24ωρο. Με περισσότερα, …
Κρίθηκε επομένως απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, καθώς το κόστος ανακατασκευής τους δίνει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπάρχει και έλεγχος των συνόρων. Παράλληλα τα χρήματα θα δοθούν τμηματικά. Μεσομακροπρόθεσμα η ανακατασκευή των αεροσκαφών θα επιφέρει και μειώσεις στον συνολικό προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Ποιες λύσεις εξετάστηκαν για την αντικατάσταση των Ρ-3Β Orion;
Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με το Ρ-3Β;
1. Αγορά νέου αεροσκάφους με επιχειρησιακές δυνατότητες αντίστοιχες του Ρ-3B.
Πλεονέκτημα: Θα είναι καινούριο.
Μειονεκτήματα:
α. Πολύ υψηλό κόστος.
β. Οι δυνατότητες του Ρ-3, οι οποίες εάν ενσωματωθούν σε άλλα αεροσκάφη αυτής της κατηγορίας, ανεβάζουν σημαντικά το κόστος, είναι η ανθυποβρυχιακή δυνατότητα, η δυνατότητα βολής όπλων και η δυνατότητα αυτονομίας σε πτήση.
γ. Εφόσον επιλέγονταν αεροσκάφος αυτής της κατηγορίας, θα απαιτείτο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών για το ίδιο επιχειρησιακό αποτέλεσμα λόγω της μικρότερης αυτονομίας των ανταγωνιστικών επιλογών, αλλά και σημαντικό κόστος για την πρόσκτηση των νέων υποδομών, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης και της ενσωμάτωσης των δυνατοτήτων βολής όπλων και ανθυποβρυχιακού πολέμου, ήτοι επομένως συνολικά υψηλότερο κόστος προγράμματος.
2. Αγορά νέου αεροσκάφους, με δυνατότητες χαμηλότερες του Ρ-3.
Πλεονέκτημα: Θα είναι καινούριο.
Μειονεκτήματα:
α. Η απαίτηση δημιουργίας νέων υποδομών.
β. Η αδυναμία κάλυψης βασικών επιχειρησιακών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως η βολή όπλων, η ανθυποβρυχιακή ικανότητα και η αυξημένη αυτονομία.
γ. Θα απαιτείτο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών, λόγω της μικρότερης αυτονομίας των ανταγωνιστικών επιλογών
δ. Δεν θα καλύπτονταν το σύνολο των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.
3. Απόκτηση P-3C από το Αμερικανικό Ναυτικό και στη συνέχεια δομικός και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός.
Πλεονεκτήματα: η διατήρηση του τύπου (P3 Orion), των υποδομών και των ανταλλακτικών που υπάρχουν.
Μειονεκτήματα:
α. Η εκτέλεση των εργασιών εκσυγχρονισμού σε βιομηχανίες στις ΗΠΑ, άρα πολύ μικρή ή μηδενική συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.
β. Η απόκτηση αεροσκαφών που είναι δομικά πολύ πιο επιβαρημένα από τα Ρ-3Β του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Επισημαίνεται, ότι στην πρώτη φάση των συζητήσεων η Αμερικανική πλευρά επέμενε σε αυτή τη λύση, καθότι δεν την υποχρεώνει να επενδύσει στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία και η Ελληνική πλευρά παραμένει σε μεγαλύτερο βαθμό εξηρτημένη για την μελλοντική υποστήριξη των αεροσκαφών. Τα γεγονότα που ανέστρεψαν την εν λόγω αρχική άποψη της Αμερικανικής πλευράς, είναι η επιτόπου επιθεώρηση των αεροσκαφών από τεχνικό κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας, που έγινε μετά την κοινοποίηση της επιστολής της Αμερικανικής πλευράς με τις αρχικές επιφυλάξεις για την επιλογή των ελληνικών Ρ-3Β (Μάιος 2013). Η εν λόγω επιθεώρηση κατέδειξε την καλύτερη κατάστασή τους συγκριτικά με τα παροπλισμένα αμερικανικά Ρ-3C, αλλά και η επιθυμία της Ελληνικής πλευράς για μέγιστη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που εξασφαλίζονταν μόνο με την επιλογή της λύσης Ρ-3Β. Η πολύ καλή κατάσταση των Ρ-3Β επιβεβαιώθηκε και από την επιτόπου επιθεώρηση του τεχνικού κλιμακίου του Αμερικανικού Ναυτικού που έγινε τον Ιούνιο του 2014.
γ. Όπως διευκρινίστηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό, τα πρώτα διαθέσιμα P-3C θα είναι χωρίς επιχειρησιακή σουίτα και δομικά καταπονημένα, καθώς θα προέρχονται από εκπαιδευτικές μοίρες.
4. Απόκτηση Ρ-3 από άλλες χώρες που τυχόν θα τα αποσύρουν.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα είναι ίδια με την προηγούμενη περίπτωση, συν το ότι θα πρέπει να εγκριθεί η μεταπώληση των αεροσκαφών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Γιατί τα αεροσκάφη Ναυτική Συνεργασίας είναι επιχειρησιακά απαραίτητα για το Πολεμικό Ναυτικό;
1. Στα πλαίσια των Ναυτικών Επιχειρήσεων, οι Ναυτικές Δυνάμεις υποστηρίζονται από Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, Ελικόπτερα και UAV, τα οποία είναι εξοπλισμένα με κατάλληλες συσκευές και όπλα και δρουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Τα μέσα αυτά επιτρέπουν την κάλυψη μεγάλων περιοχών σε μικρό χρόνο με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση αριθμού μονάδων επιφανείας και του εμπλεκόμενου προσωπικού τους, καθώς και ωρών λειτουργίας των υφισταμένων μονάδων, τόσο σε εθνικό, όσο και συμμαχικό επίπεδο. Σε περιόδους κρίσεως, εξασφαλίζεται η διακριτική επιτήρηση και η διατήρηση της εικόνας των επιχειρήσεων.
2. Στο πλαίσιο της μελέτης Δομής Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο του 2013, για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού σε αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, υπολογίστηκε με βάση ΝΑΤΟϊκό αλγόριθμο, για την από αέρος επιτήρηση των τριών περιοχών ενδιαφέροντος (Ιόνιο Πέλαγος, Αιγαίο Πέλαγος και θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου), καθώς και για την παροχή μακράς ανθυποβρυχιακής προστασίας μίας δύναμης μεταφοράς ενισχύσεων, απαιτούνται 8 αεροσκάφη τύπου Ρ-3 ή 12 αεροσκάφη με υποδεέστερα πτητικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά.
Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αποφάσισε την μείωση του αριθμού των αεροσκαφών σε 5, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος απόκτησης.
Δεδομένου ότι τα επιχειρησιακά έργα δεν μειώνονται, τα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας θα πρέπει να έχουν τις καλύτερες δυνατές επιχειρησιακές δυνατότητες και πτητικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να ανταποκριθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.
Έτσι, συνεκτιμώντας τα προηγούμενα, μετά από ενημερώσεις από κατασκευαστές και το Αμερικανικό Ναυτικό που κράτησαν 5 χρόνια (2009-2013), το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε ως καλύτερη επιλογή, την υλοποίηση προγράμματος δομικού και επιχειρησιακού εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών Ρ-3Β που διαθέτει, επειδή:
α. Διατηρεί τον τύπο του αεροσκάφους, τις υποδομές, την εκπαίδευση, τις εγχώριες επισκευαστικές δυνατότητες και τα υπάρχοντα ανταλλακτικά συνολικής αξίας πλέον των 60 εκ.€.
β. Επιλέγει το αεροσκάφος με τις υψηλότερες επιχειρησιακές δυνατότητες έναντι των βασικών ανταγωνιστικών επιλογών.
γ. Επιλέγει τα λιγότερο καταπονημένα αεροσκάφη αυτού του τύπου από τα διαθέσιμα στην διεθνή αγορά για εκσυγχρονισμό και επιχειρησιακή αναβάθμιση, που είναι τα Ελληνικά Ρ-3Β.
δ. Η λύση αυτή, περιέχει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια της Ελληνικής πλευράς τόσο σε επισκευαστικά θέματα όσο και σε θέματα ενσωμάτωσης νέων δυνατοτήτων μελλοντικά.
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως ίδια απόφαση έλαβαν για τα δικά τους P-2 Orion η Ταϊβάν, ο Καναδάς και η Νορβηγία.
Ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών Ρ-3Β, εξασφαλίζει την επιχειρησιακή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στις Ελληνικές θάλασσες με Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός από αυτά για τουλάχιστον 2000 ώρες πτήσης και η εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, πριν τη παραλαβή των πλήρως εκσυγχρονισμένων Αεροσκαφών.
Η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού θα εκτελεσθεί από την Lockheed Martin, που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, τόσο τεχνικά όσο και χρονικά.
Η τελική ευθύνη παράδοσης των αεροσκαφών από το Αμερικανικό Ναυτικό, εγγυάται στον μέγιστο δυνατό βαθμό την επιτυχή έκβαση του προγράμματος.
Το P-3B Orion διαθέτει:
1. Την μεγαλύτερη εμβέλεια και αυτονομία (14 ώρες).
2. Την μεγαλύτερη χωρητικότητα και δυνατότητα μεταφοράς όλων των σύγχρονων αισθητήρων και συστημάτων Ναυτικής επιτήρησης, ανθυποβρυχιακού πολέμου, προσβολής στόχων επιφανείας, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance και Search And Rescue.
3. Μοναδική δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου οπλικού φορτίου και στους δέκα σταθμούς των πτερύγων του.
4. Ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του αεροσκάφους σε περιβάλλον αεροπορικών απειλών, όπως αυτό του Αιγαίου.
Οι αποστολές ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης:
1. Έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε εμβέλεια,
2. Έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε αυτονομία,
3. Γίνονται σε χαμηλό ύψος.
Το P-3B Orion είναι:
1. Η καλύτερη λύση για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική.
2. Ευέλικτο και με μεγάλη αυτονομία.
Το P-3B Orion θα έχει συνεχή επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι και το 2040 αφού δεκάδες είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις άλλων κρατών μελών που αναγνωρίζουν την υψηλή αξία του αεροσκάφους.
Το πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης είναι χαμηλού ρίσκου και περιλαμβάνει:
1. Νέες πτέρυγες και οριζόντιο ουραίο.
2. Αντικατάσταση δομικών υλικών για 15.000+ ώρες επέκταση ορίου ζωής.
3. Σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης και αύξηση των διαθεσιμοτήτων.
4. Ολοκληρωμένη παράδοση των αεροσκαφών σε 18 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Με πληροφορίες από το defencenews.gr
Πριν μερικούς μήνες η Ελληνική κυβέρνηση (επιτέλους) αποφάσισε να φέρει σε υπηρεσία και πάλι τα P3 Orion, με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το κόστος εκσυγχρονισμού των 5 αεροσκαφών έφτασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια. Το πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να παραλάβει το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τον Φεβρουάριο του 2017. Ταυτόχρονα θα τεθεί σε λειτουργία και πάλι η 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας, που θα επιχειρεί από την 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.
Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε πως «πέταξε» τα χρήματα σε «σαπάκια». Είναι όμως έτσι; Είναι τα P3 Orion παλιά και άχρηστα, ή είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει σήμερα στον τομέα της ναυτικής συνεργασίας;
Τα αεροσκάφη P3 Orion που κατέχει σήμερα η Ελλάδα είχαν αποκτηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ την περίοδο 1991-1992. Είναι ηλικίας 25 ετών και ο εκσυγχρονισμός τους θα τους δώσει παράταση ζωής για ακόμα 15.000 ώρες. Το πρόγραμμα αναβάθμισής τους είχε ενεργοποιηθεί σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ από το 2012.
Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από την Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)και άλλες Ελληνικές εταιρείες που θα αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο κρίσιμων συστημάτων, που θα ενσωματωθούν στα αεροσκάφη.
Με την ανάθεση των εργασιών στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται δουλειά για 7 χρόνια!
Κάθε αεροσκάφος P3 Orion μπορεί να πετάει για 12 ώρες συνέχεια και να ελέγχει τεράστιες περιοχές του Αιγαίου και της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο έλεγχος περιλαμβάνει κινήσεις υποβρυχίων, πλοίων και μεταναστευτικές ροές.
Το θέμα δεν είναι μόνο Ελληνικό αλλά και ΝΑΤΟϊκό, καθώς το NATO θέλει κάθε μέρα, για τις δικές του ανάγκες, εναέρια επιτήρηση στο Αιγαίο και την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χωρίς τα συγκεκριμένα αεροπλάνα αυτό δεν μπορεί να γίνει σωστά.
Στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν τα C-130, μετά τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και στη συνέχεια πλοία! Έτσι, την ΝΑΤΟϊκή επιτήρηση ανέλαβαν οι Τούρκοι που έχουν τα νέα αεροσκάφη τα CN-235. Οι Τούρκοι άρχισαν να πετούν με ΝΑΤΟϊκή κάλυψη και στο δρόμο για την νοτιοανατολική Μεσόγειο περνούν απ’ όλο το Αιγαίο.
Πως όμως κάλυπτε η Ελλάδα το κενό της εναέριας επιτήρησης στο Αιγαίο;
Κυρίως με πλοία τα οποία καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες καυσίμων και δεν ήταν αποτελεσματικά.
Αν ήταν σε λειτουργία έστω και ένα P3 Orion, θα υπήρχε δορυφορική εικόνα όλου του Αιγαίου. Με δυο αεροπλάνα θα καλυπτόταν η περιοχή όλο το 24ωρο. Με περισσότερα, …
Κρίθηκε επομένως απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, καθώς το κόστος ανακατασκευής τους δίνει δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους, ενώ υπάρχει και έλεγχος των συνόρων. Παράλληλα τα χρήματα θα δοθούν τμηματικά. Μεσομακροπρόθεσμα η ανακατασκευή των αεροσκαφών θα επιφέρει και μειώσεις στον συνολικό προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων.
Ποιες λύσεις εξετάστηκαν για την αντικατάσταση των Ρ-3Β Orion;
Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε σχέση με το Ρ-3Β;
1. Αγορά νέου αεροσκάφους με επιχειρησιακές δυνατότητες αντίστοιχες του Ρ-3B.
Πλεονέκτημα: Θα είναι καινούριο.
Μειονεκτήματα:
α. Πολύ υψηλό κόστος.
β. Οι δυνατότητες του Ρ-3, οι οποίες εάν ενσωματωθούν σε άλλα αεροσκάφη αυτής της κατηγορίας, ανεβάζουν σημαντικά το κόστος, είναι η ανθυποβρυχιακή δυνατότητα, η δυνατότητα βολής όπλων και η δυνατότητα αυτονομίας σε πτήση.
γ. Εφόσον επιλέγονταν αεροσκάφος αυτής της κατηγορίας, θα απαιτείτο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών για το ίδιο επιχειρησιακό αποτέλεσμα λόγω της μικρότερης αυτονομίας των ανταγωνιστικών επιλογών, αλλά και σημαντικό κόστος για την πρόσκτηση των νέων υποδομών, ανταλλακτικών, εκπαίδευσης και της ενσωμάτωσης των δυνατοτήτων βολής όπλων και ανθυποβρυχιακού πολέμου, ήτοι επομένως συνολικά υψηλότερο κόστος προγράμματος.
2. Αγορά νέου αεροσκάφους, με δυνατότητες χαμηλότερες του Ρ-3.
Πλεονέκτημα: Θα είναι καινούριο.
Μειονεκτήματα:
α. Η απαίτηση δημιουργίας νέων υποδομών.
β. Η αδυναμία κάλυψης βασικών επιχειρησιακών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως η βολή όπλων, η ανθυποβρυχιακή ικανότητα και η αυξημένη αυτονομία.
γ. Θα απαιτείτο μεγαλύτερος αριθμός αεροσκαφών, λόγω της μικρότερης αυτονομίας των ανταγωνιστικών επιλογών
δ. Δεν θα καλύπτονταν το σύνολο των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού.
3. Απόκτηση P-3C από το Αμερικανικό Ναυτικό και στη συνέχεια δομικός και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός.
Πλεονεκτήματα: η διατήρηση του τύπου (P3 Orion), των υποδομών και των ανταλλακτικών που υπάρχουν.
Μειονεκτήματα:
α. Η εκτέλεση των εργασιών εκσυγχρονισμού σε βιομηχανίες στις ΗΠΑ, άρα πολύ μικρή ή μηδενική συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας.
β. Η απόκτηση αεροσκαφών που είναι δομικά πολύ πιο επιβαρημένα από τα Ρ-3Β του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Επισημαίνεται, ότι στην πρώτη φάση των συζητήσεων η Αμερικανική πλευρά επέμενε σε αυτή τη λύση, καθότι δεν την υποχρεώνει να επενδύσει στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία και η Ελληνική πλευρά παραμένει σε μεγαλύτερο βαθμό εξηρτημένη για την μελλοντική υποστήριξη των αεροσκαφών. Τα γεγονότα που ανέστρεψαν την εν λόγω αρχική άποψη της Αμερικανικής πλευράς, είναι η επιτόπου επιθεώρηση των αεροσκαφών από τεχνικό κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας, που έγινε μετά την κοινοποίηση της επιστολής της Αμερικανικής πλευράς με τις αρχικές επιφυλάξεις για την επιλογή των ελληνικών Ρ-3Β (Μάιος 2013). Η εν λόγω επιθεώρηση κατέδειξε την καλύτερη κατάστασή τους συγκριτικά με τα παροπλισμένα αμερικανικά Ρ-3C, αλλά και η επιθυμία της Ελληνικής πλευράς για μέγιστη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, που εξασφαλίζονταν μόνο με την επιλογή της λύσης Ρ-3Β. Η πολύ καλή κατάσταση των Ρ-3Β επιβεβαιώθηκε και από την επιτόπου επιθεώρηση του τεχνικού κλιμακίου του Αμερικανικού Ναυτικού που έγινε τον Ιούνιο του 2014.
γ. Όπως διευκρινίστηκε από το Αμερικανικό Ναυτικό, τα πρώτα διαθέσιμα P-3C θα είναι χωρίς επιχειρησιακή σουίτα και δομικά καταπονημένα, καθώς θα προέρχονται από εκπαιδευτικές μοίρες.
4. Απόκτηση Ρ-3 από άλλες χώρες που τυχόν θα τα αποσύρουν.
Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα είναι ίδια με την προηγούμενη περίπτωση, συν το ότι θα πρέπει να εγκριθεί η μεταπώληση των αεροσκαφών από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Γιατί τα αεροσκάφη Ναυτική Συνεργασίας είναι επιχειρησιακά απαραίτητα για το Πολεμικό Ναυτικό;
1. Στα πλαίσια των Ναυτικών Επιχειρήσεων, οι Ναυτικές Δυνάμεις υποστηρίζονται από Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, Ελικόπτερα και UAV, τα οποία είναι εξοπλισμένα με κατάλληλες συσκευές και όπλα και δρουν ως πολλαπλασιαστές ισχύος. Τα μέσα αυτά επιτρέπουν την κάλυψη μεγάλων περιοχών σε μικρό χρόνο με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση αριθμού μονάδων επιφανείας και του εμπλεκόμενου προσωπικού τους, καθώς και ωρών λειτουργίας των υφισταμένων μονάδων, τόσο σε εθνικό, όσο και συμμαχικό επίπεδο. Σε περιόδους κρίσεως, εξασφαλίζεται η διακριτική επιτήρηση και η διατήρηση της εικόνας των επιχειρήσεων.
2. Στο πλαίσιο της μελέτης Δομής Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ τον Μάρτιο του 2013, για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων του Πολεμικού Ναυτικού σε αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας, υπολογίστηκε με βάση ΝΑΤΟϊκό αλγόριθμο, για την από αέρος επιτήρηση των τριών περιοχών ενδιαφέροντος (Ιόνιο Πέλαγος, Αιγαίο Πέλαγος και θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου), καθώς και για την παροχή μακράς ανθυποβρυχιακής προστασίας μίας δύναμης μεταφοράς ενισχύσεων, απαιτούνται 8 αεροσκάφη τύπου Ρ-3 ή 12 αεροσκάφη με υποδεέστερα πτητικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά.
Το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο αποφάσισε την μείωση του αριθμού των αεροσκαφών σε 5, ώστε να συγκρατηθεί το κόστος απόκτησης.
Δεδομένου ότι τα επιχειρησιακά έργα δεν μειώνονται, τα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας θα πρέπει να έχουν τις καλύτερες δυνατές επιχειρησιακές δυνατότητες και πτητικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να ανταποκριθούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό.
Έτσι, συνεκτιμώντας τα προηγούμενα, μετά από ενημερώσεις από κατασκευαστές και το Αμερικανικό Ναυτικό που κράτησαν 5 χρόνια (2009-2013), το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε ως καλύτερη επιλογή, την υλοποίηση προγράμματος δομικού και επιχειρησιακού εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών Ρ-3Β που διαθέτει, επειδή:
α. Διατηρεί τον τύπο του αεροσκάφους, τις υποδομές, την εκπαίδευση, τις εγχώριες επισκευαστικές δυνατότητες και τα υπάρχοντα ανταλλακτικά συνολικής αξίας πλέον των 60 εκ.€.
β. Επιλέγει το αεροσκάφος με τις υψηλότερες επιχειρησιακές δυνατότητες έναντι των βασικών ανταγωνιστικών επιλογών.
γ. Επιλέγει τα λιγότερο καταπονημένα αεροσκάφη αυτού του τύπου από τα διαθέσιμα στην διεθνή αγορά για εκσυγχρονισμό και επιχειρησιακή αναβάθμιση, που είναι τα Ελληνικά Ρ-3Β.
δ. Η λύση αυτή, περιέχει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αυτάρκεια της Ελληνικής πλευράς τόσο σε επισκευαστικά θέματα όσο και σε θέματα ενσωμάτωσης νέων δυνατοτήτων μελλοντικά.
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί πως ίδια απόφαση έλαβαν για τα δικά τους P-2 Orion η Ταϊβάν, ο Καναδάς και η Νορβηγία.
Ο εκσυγχρονισμός των Ελληνικών Ρ-3Β, εξασφαλίζει την επιχειρησιακή παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού στις Ελληνικές θάλασσες με Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός από αυτά για τουλάχιστον 2000 ώρες πτήσης και η εκπαίδευση και πιστοποίηση του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού, πριν τη παραλαβή των πλήρως εκσυγχρονισμένων Αεροσκαφών.
Η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού θα εκτελεσθεί από την Lockheed Martin, που είναι η κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, τόσο τεχνικά όσο και χρονικά.
Η τελική ευθύνη παράδοσης των αεροσκαφών από το Αμερικανικό Ναυτικό, εγγυάται στον μέγιστο δυνατό βαθμό την επιτυχή έκβαση του προγράμματος.
Το P-3B Orion διαθέτει:
1. Την μεγαλύτερη εμβέλεια και αυτονομία (14 ώρες).
2. Την μεγαλύτερη χωρητικότητα και δυνατότητα μεταφοράς όλων των σύγχρονων αισθητήρων και συστημάτων Ναυτικής επιτήρησης, ανθυποβρυχιακού πολέμου, προσβολής στόχων επιφανείας, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance και Search And Rescue.
3. Μοναδική δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου οπλικού φορτίου και στους δέκα σταθμούς των πτερύγων του.
4. Ολοκληρωμένο σύστημα αυτοπροστασίας που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του αεροσκάφους σε περιβάλλον αεροπορικών απειλών, όπως αυτό του Αιγαίου.
Οι αποστολές ναυτικής συνεργασίας και επιτήρησης:
1. Έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε εμβέλεια,
2. Έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε αυτονομία,
3. Γίνονται σε χαμηλό ύψος.
Το P-3B Orion είναι:
1. Η καλύτερη λύση για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική.
2. Ευέλικτο και με μεγάλη αυτονομία.
Το P-3B Orion θα έχει συνεχή επιχειρησιακή λειτουργία μέχρι και το 2040 αφού δεκάδες είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις άλλων κρατών μελών που αναγνωρίζουν την υψηλή αξία του αεροσκάφους.
Το πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης είναι χαμηλού ρίσκου και περιλαμβάνει:
1. Νέες πτέρυγες και οριζόντιο ουραίο.
2. Αντικατάσταση δομικών υλικών για 15.000+ ώρες επέκταση ορίου ζωής.
3. Σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης και αύξηση των διαθεσιμοτήτων.
4. Ολοκληρωμένη παράδοση των αεροσκαφών σε 18 μήνες από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Με πληροφορίες από το defencenews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου