Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα άπλωσε το χέρι στους Κούρδους

Υψηλής σημασίας συμμετοχή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε εχθές, καθώς παραβρέθηκε αντιπροσωπεία Κούρδων από την Συρία και την Τουρκία. Μάλιστα υπήρξε και χειραψία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πράξη που μπορεί να σημαίνει πολλά για την εξωτερική πολιτική της χώρας.

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είπε ότι το HDP αγωνίζεται για την ελευθερία στην Τουρκία, για τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Επίσης τόνισε πως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αλληλεγγύης βρίσκεται στα Ελληνικά νησιά, όπου οι Έλληνες άνοιξαν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες και τους μετανάστες και μοιράστηκαν το τραπέζι τους με αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση και εξέφρασε τις ειλικρινείς του ευχαριστίες γι’ αυτό που προσφέρει ο Ελληνικός λαός στην ανθρωπότητα.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι και η Τουρκία και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη περίοδο και θα επιτύχουν με κοινές μάχες και αλληλεγγύη την κοινωνική δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ηρεμία που τους αξίζει» κατέληξε ο Κούρδος ηγέτης.

Στο συνέδριο παρέστη και ο σοσιαλιστής ηγέτης των Κούρδων της Συρίας, Σαλέχ Μουσλίμ, που είναι ο συμπρόεδρος του PYD, του Σοσιαλιστικού Κουρδικού Κόμματος στη Συρία. Ο ένοπλος βραχίονας του PYD, είναι το YPG, δηλαδή οι Μονάδες Προστασίας του Λαού.

Το YPG  ήταν που αντιστάθηκε στο Ισλαμικό Κράτος κατά την πολιορκία της Κόμπανι και αφού κέρδισαν με την ηρωική τους αντίσταση την υποστήριξη των ΗΠΑ, αποδείχτηκαν οι μόνοι αξιόπιστοι σύμμαχοι της Δύσης απέναντι στην τρομοκρατία και στη βαρβαρότητα του Ισλαμικού Κράτους.

Το PYD και το YPG για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία, θεωρούνται τρομοκρατική οργάνωση, όπως το PKK. Αυτούς έχει ως στόχο η Τουρκία στη Συρία και όχι το Ισλαμικό Κράτος, με την μικρής έκτασης εισβολής που έχει πραγματοποιήσει. Ο φόβος των Τούρκων είναι η ένωση YPG και PKK και η κοινή ένοπλη σύγκρουση ενάντια στην Τουρκία.

Οι Αμερικανοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί υποστηρίζουν το PYD και τον στρατό του YPG στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρώτος ηγέτης της χώρας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δίνει το χέρι του στους Κούρδους της Συρίας.

Αυτό μπορεί να σημάνει πολλά, αλλά μπορεί να μη σημάνει και τίποτα.

Εάν ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, οι Ρώσοι και οι Κούρδοι συμφωνήσουν για το μέλλον της Συρίας, μετά την διάλυση του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Ελλάδα θα βγει κερδισμένη.

Εάν οι Κούρδοι δεν συμφωνήσουν με την Ρωσία και τον Άσαντ, τότε η κίνηση της Ελλάδας ίσως αποβεί επιζήμια, ιδίως εάν συγκρουστούν τελικά οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η Τουρκία θα αρχίσει να κατηγορεί την Ελλάδα για σχέσεις με «τρομοκράτες» οξύνοντας ακόμη περισσότερο τις διμερείς σχέσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου