Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Δυνατή και επικερδής η κατασκευή του EastMed

Η κατασκευή και η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed, για μεταφορά φυσικού αερίου από τις ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, είναι έργο τεχνικά εφικτό και οικονομικά ανταγωνιστικό.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι γενικοί διευθυντές των αρμοδίων για θέματα Ενέργειας Υπουργείων της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, σε τριμερή συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, αναλύοντας τις μέχρι τώρα μελέτες.

Το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed εκτιμάται στα 5,2 δισ. ευρώ σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, που είναι τελικά πολύ χαμηλότερο από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου, «η οικονομική ανάλυση ζήτησης και προσφοράς φυσικού  αερίου δείχνει ότι το έργο, με τις αναμενόμενες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είναι οικονομικά βιώσιμο και θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στην αγορά φυσικού αερίου άλλες πηγές στην Ευρώπη».

Η σχετική μελέτη παρουσιάστηκε σε σεμινάριο για τον EastMed που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, διοργανωμένο από την IGI Ποσειδών, εταιρεία της ΔΕΠΑ και της Ιταλικής Edison, που προωθεί το έργο και στο οποίο συμμετείχαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά, διπλωματικά και εταιρικά στελέχη των εμπλεκόμενων μερών.

Η λύση του EastMed έχει πολιτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά πλεονεκτήματα για το Ισραήλ και την Κύπρο, έναντι των άλλων επιλογών για εξαγωγές φυσικού αερίου.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την προώθηση του σχεδίου του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed είναι το γεγονός ότι τυγχάνει ισχυρής υποστήριξης και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού Υπουργείου, «Ο Επίτροπος Ενέργειας και οι χώρες Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, εξέφρασαν την στήριξή τους στο έργο και στο τέλος της συνάντησης αποφασίστηκε η συνέχιση της προώθησής του».



Με πληροφορίες από το energypress.gr 1 και 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου