Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Προκαλεί ο Αλβανός πρωθυπουργός για την Ακρόπολη, την Αθήνα και τους κατοίκους της

Σε μια πρωτοφανή επίδειξη θράσους, ακραίου εθνικισμού, μεγαλοϊδεατισμού, αλλά και κακής γνώσης της Ιστορίας, προχώρησε μέσω facebook ο Αλβανός Πρωθυπουγός Εντι Ράμα.

Προφανώς, παραδειγματίζεται από τον Ταγίπ Ερντογάν και καθώς η Ελλάδα διαχρονικά δεν διεκδικεί τίποτα, αποφάσισε να διεκδικήσει και αυτός κάτι από την Ελλάδα, προς όφελος της χώρας του.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός επιχειρεί να φουντώσει τις φωτιές που άναψαν στις ελληνοαλβανικές σχέσεις οι απαράδεκτοι ισχυρισμοί περί Τσάμικου και η προσπάθεια αφελληνισμού της Χειμάρρας με την υφαρπαγή Ελληνικών περιουσίων και κατεδάφιση σπιτιών.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου με 2 σκληρές ανακοινώσεις, μία την Κυριακή και μία την Τρίτη, προειδοποιώντας την Αλβανία με συνέπειες στην Ευρωπαϊκή της πορεία.



Εχθές Δευτέρα, ο Αλβανός πρωθυπουργός δημοσίευσε στο facebook μια παλιά γκραβούρα της Αθήνας με φόντο την Ακρόπολη, δηλώνοντας ότι το Μνημείο στέκεται ακόμη γιατί το διέσωσε ένας αλβανός ονόματι Γκιέργκι Ντουσμάνι, ο οποίος ζήτησε από τους βενετσιάνους να μην βομβαρδίσουν την Αθήνα!
Επίσης, ο Έντι Ράμα υποστήριξε λανθασμένα και εκ του πονηρού, ότι ο πληθυσμός της Αθήνας, όπως τότε, έτσι και σήμερα είναι κυρίως …αλβανικός!

Διαβάζουμε στο facebook του Αλβανού πρωθυπουργού:
«Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας του 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και το 1925 ο Έλληνας Φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος - Ραγκαβής, «ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός») μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται και στο όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμάνη (Gjergj Dushmani) o οποίος το 1686, διαπραγματεύτηκε με τον Φραγκίσκο Μοροζίνι του Βενετικού στόλου για να μην βομβαρδίσουν την πόλη από το λιμάνι του Φαλήρου, επειδή εκεί υπήρχε Τουρκική φρουρά.
Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια Αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χιμάρα βίωσε το Ελληνικό αρχιπέλαγος και με την Ελληνική γλώσσα ως «κοινή διάλεκτο» της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια Ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός
».

Ο ανιστόρητος Έντι Ράμα

Στο κείμενο του Αλβανού πρωθυπουργού υπάρχουν τεράστια ιστορικά λάθη.
Ας δούμε τι πραγματικά συνέβη:

Κατά τη διάρκεια του έκτου βενετοτουρκικού πολέμου (1684 – 1699) οι Βενετοί του Μοροζίνι, πολιόρκησαν την Ακρόπολη για 6 ημέρες (23-29 Σεπτεμβρίου 1687) και με τους βομβαρδισμούς τους προκάλεσαν ανεπανόρθωτες καταστροφές στα αρχαία μνημεία.
Οι Οθωμανοί αρχικά κατέστρεψαν τον ναό της Αθηνάς Νίκης για να στήσουν στη θέση του κανόνια.
Η μεγαλύτερη καταστροφή προκλήθηκε συνέβη στις 27 Σεπτεμβρίου, όταν μία βενετική οβίδα χτύπησε την πυριτιδαποθήκη των Οθωμανών που βρισκόταν μέσα στον Παρθενώνα προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στον ναό, που ως τότε έστεκε σχεδόν ανέπαφος.

Στον Πειραιά, έσπευσαν να συναντήσουν τον Βενετικό στόλο και τον Μοροζίνι, εκ μέρους των Αθηναίων, ο μητροπολίτης Ιάκωβος Α' και οι πρόκριτοι Σταμάτης Γασπάρης, Μιχαήλ Δημάκης, Γιώργος Δούσμανης και Ιάκωβος Δαμίστρος, οι οποίοι προσφέροντας 9.000 ρεάλια ως ετήσιο φόρο υποτελείας, αναγνώρισαν έμμεσα την Βενετική κυριαρχία.

Κατά τη διάρκεια του βενετοτουρκικού πολέμου, όταν καταστράφηκε ο Παρθενώνας από τον βενετσιάνικο βομβαρδισμό, ο Γεώργιος Δούσμανης ήταν Έλληνας προύχοντας της Αθήνας, ιππότης και τιμήθηκε από τους Βενετσιάνους με τον τίτλο του Κόμη, επειδή πολέμησε στο πλευρό τους.

Μητροπολίτης Αθηνών το 1686 ήταν ο Ιάκωβος Α', ενώ η Μητρόπολη Αθηνών δεν ήταν Αρχιεπισκοπή, αφού υπαγόταν ακόμη, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Παραθέτουμε και αποσπάσματα ιστορικών βιβλίων, που δημοσίευσε το Tribune:

Ας διαβάσουμε τι έγραφε ο Κωνσταντίνος Σάθας στις 30 Δεκεμβρίου 1865 στο περιοδικό «Χρυσαλλίς»:



Ο Δημήτριος Καμπούρογλου, στην «Ιστορία των Αθηναίων» που εκδόθηκε το 1896 με έξοδα του Δήμου Αθηναίων, αναφέρει:


Ο Καμπούρογλου, ως επίσκοπο των Αθηνών γνωρίζει τον Ιάκωβο, ο οποίος μετά την αποχώρηση των Βενετσιάνων από την Αττική τους ακολούθησε και πήρε και σύνταξη από τη Βενετία:


Οι τελευταίες κινήσεις των Τιράνων υποχρεώνουν την Ελληνική πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί ότι επείγει η αλλαγή στάσης προς την Αλβανία
Η στάση της Ελλάδας μέχρι σήμερα, εξέθρεψε και αποθράσυνε κάθε λογής ανθελληνικό στοιχείο στα Τίρανα, ενώ έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (δια της πλαγίας οδού) ζήτημα Τσάμηδων
Ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι μέσω του Έντι Ράμα, οι ακραίες ιδέες του Αλβανικού Μεγαλοϊδεατισμού που στοχεύουν και την Ελλάδα, τείνουν να γίνουν η κυρίαρχη πολιτική στην Αλβανία. 
Στην περίπτωση της Αλβανίας ταιριάζει απόλυτα το Ελληνικό ρητό «δώσε θάρρος στον χωριάτη να σ’ ανέβει στο κρεβάτι»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου