Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Εμπάργκο όπλων από την Αυστρία στην Τουρκία

Το κοινοβούλιο της Αυστρίας ψήφισε την Πέμπτη, την επιβολή εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, την ίδια μέρα που το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Το εμπάργκο περιλαμβάνει εκτός από τα όπλα, χημικά προϊόντα και τεχνολογία που μπορεί να απευθύνεται είτε σε πολιτικούς είτε σε στρατιωτικούς σκοπούς.

Η κίνηση, που ήρθε προς εφαρμογή από 6 πολιτικά κόμματα, καλεί επίσης την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Berivan Aslan, Βουλευτής των Πρασίνων που υποστήριξε το ψήφισμα, είπε μέσω twitter ότι το ψήφισμα της Αυστριακής Βουλής πέρασε παμψηφεί.

Την Παρασκευή, η αντίδραση της Τουρκίας ήταν επικριτική προς την Αυστριακή απόφαση.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την απόφαση. Είμαι σίγουρος πως τέτοιες πρακτικές θα μας δώσουν (σ.σ. στην Τουρκία) περισσότερο σοβαρό κίνητρο στην ανάπτυξη εγχώριων όπλων από την Τουρκική Αμυντική βιομηχανία» δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Fikri Isik.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας πρόσθεσε πως και οι ΗΠΑ επέβαλλαν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία το 1975 (μετά την εισβολή στην Κύπρο) και αυτό ήταν που γέννησε την Τουρκική Εταιρεία στρατιωτικού εξοπλισμού ASESLAN.

Ο Φικρί Ισίκ είπε πως η Τουρκία δεν θα επηρεαστεί πρακτικά από την απόφαση της Αυστρίας, αλλά η απόφαση αυτή φανερώνει την στάση της Αυστρίας.



Με πληροφορίες από τα Rudaw και Anadolu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου