Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ενισχύεται η Αεροπορία Στρατού με Chinook και ΝΗ-90

Τις προηγούμενες ημέρες έφτασαν στην Ελλάδα τα 3 πρώτα μεταχειρισμένα CH-47D Chinook από τα 10+5 που πρόκειται να αποκτηθούν, ενώ αποφασίστηκε η παραλαβή των τριών έτοιμων NH-90.

Σημαντική ενίσχυση δέχεται η Αεροπορία Στρατού, καθώς την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου έφτασαν στο λιμάνι του Κερατσινίου τα πρώτα 3 μεταχειρισμένα ελικόπτερα CH-47D Chinook από τα 10+5 που πρόκειται να αποκτηθούν από τα αποθέματα της Αμερικανικής Εθνοφρουράς της Πολιτείας Ουάσινγκτον.

Όπως έγραψε το Via Diplomacy, τα συγκεκριμένα ελικόπτερα εκσυγχρονίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αποκτήθηκαν μετά από πολύχρονες προσπάθειες του ΓΕΣ έναντι 125,8 εκατ. δολαρίων μέσω του προγράμματος FMS.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών αφορά την αγορά ανταλλακτικών τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των ελικοπτέρων για 2 χρόνια καθώς και τις εργασίες υποστήριξης και γενικής επισκευής των ελικοπτέρων.

Το πρόγραμμα απόκτησης των 10+5 ελικοπτέρων CH-47D Chinook ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, με το αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση των ελικοπτέρων να κατατίθεται στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2014, ενώ η έγκριση του προγράμματος από το ΥΕΘΑ έγινε στις 20 Νοεμβρίου του 2015.

Σε πρώτη φάση θα αποκτηθούν 10 μονάδες και αργότερα ακόμη 5 CH-47D Chinook, ώστε τελικά να σχηματιστεί ένας στόλος από 15 CH-47D Chinook, 6 CH-47SD Chinook και 9 CH-47DG Chinook.

Τα υπόλοιπα 7 μεταχειρισμένα ελικόπτερα CH-47D Chinook της πρώτης παρτίδας θα αφιχθούν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες και να ενταχτούν σταδιακά στην δύναμη της Αεροπορίας Στρατού.

Όσον αφορά τα επιπλέον 5 ελικόπτερα, αυτά έχουν ήδη επιλεγεί από την Ελληνική Αεροπορία Στρατού και έχουν δεσμευτεί για την απόκτησή τους στο μέλλον, όταν το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα διαθέτει τα κονδύλια που απαιτούνται για την αγορά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ελικόπτερα θα αναπτυχτούν στην βάση της Αλεξάνδρειας Ημαθίας, όπου θα ενταχτούν στο 4ο ΤΕΑΣ και θα καλύψουν τις ανάγκες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας που εδρεύει στην Νέα Σάντα.

Άλλες πληροφορίες θέλουν το ΓΕΣ να εξετάζει το ενδεχόμενο μέρος των νέων Chinook να μεταφερθούν στην Κρήτη στην 126 Σμηναρχία Μάχης, ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί η 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πεζικού.



Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Defence News, η Αεροπορία Στρατού μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα αρχίσει να παραλαμβάνει επιπλέον καινούρια ελικόπτερα ΝΗ-90.

Η αρχή θα γίνει με την παράδοση των πρώτων τριών ελικοπτέρων που είναι έτοιμα και βρίσκονται στην έδρα της κατασκευάστριας εταιρείας.

Τελικώς μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας, της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ με την συμμετοχή του ΓΕΣ καθώς και της Διεύθυνσης Αεροπορίας Στρατού, επιλύθηκε το πρόβλημα με τις παραδόσεις των ελικοπτέρων ΝΗ-90.

Σύμφωνα με τα υφιστάμενα δεδομένα, η Ελληνική πλευρά θα υπογράψει την 5η τροποποίηση της σύμβασης και ακολούθως με την 6η θα ρυθμίζονται τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων των ελικοπτέρων καθώς και το υπόλοιπο της αποπληρωμής του προγράμματος.

Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει έχει να κάνει με τον τελικό αριθμό των ελικοπτέρων ΝΗ-90 που θα παραληφθούν.

Σύμφωνα με την αρχική σύμβαση προβλεπόταν η παράδοση 20 ελικοπτέρων ΝΗ-90. Ήδη έχουν παραδοθεί τα 11 και μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα ενταχθούν και τα υπόλοιπα 3. Συνολικά 14, που θα περιλαμβάνουν και τα 4 των ειδικών επιχειρήσεων.

Τι θα γίνει όμως με τα υπόλοιπα 6 ελικόπτερα; Τα σενάρια είναι 2:

1. Παραλαβή και των 20 ελικοπτέρων, που είναι άκρως απαραίτητα για την ενίσχυση των ικανοτήτων της Αεροπορίας Στρατού.

2. Παραλαβή 16 ή 17 ελικοπτέρων και το ποσό που αντιστοιχεί για την προμήθεια των άλλων τριών ή τεσσάρων να δοθεί για την τεχνική υποστήριξη των παραληφθέντων (FOS). Η FOS για την πενταετία με βάση τις ανάγκες της Α.Σ. έχει προσδιοριστεί στα 60 με 70 εκατομμύρια ευρώ, οπότε η μη παράδοση 3-4 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ισοδυναμεί με αυτό το ποσό.


Ας ελπίσουμε πως θα γίνει το καλύτερο για την Αεροπορία Στρατού, καθώς είναι απαράδεκτο να βασίζεται ακόμη σε ελικόπτερα ηλικίας 40 ετών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου