Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Η συμφωνία CETA δεν σχετίζεται μόνο με το εμπόριο, αφορά την κυριαρχία των κρατών

Ολλανδοί ακτιβιστές κατάφεραν μέχρι στιγμής να συγκεντρώσουν 190.000 από τις 300.000 υπογραφές που χρειάζονται, ώστε να γίνει δημοψήφισμα στη χώρα, για την συνθήκη εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, γνωστή ως CETA (Comprehensive and Economic Trade Agreement).

Μετά από 7 χρόνια μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Καναδά και παρά τις αντιρρήσεις – επιφυλάξεις που εξέφρασε το Βέλγιο, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υπερψήφισε την συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου.

Όμως, θα πρέπει να επικυρωθεί και από τα τοπικά κοινοβούλια των 28 κρατών μελλών της ΕΕ.

Οι Ολλανδοί ακτιβιστές φοβούνται πως η CETA απειλεί την Δημοκρατία, καθώς δίνει υπερβολική δύναμη στις μεγάλες εταιρείες επηρεάζοντας δυσμενώς τα εργασιακά, τα κοινωνικά, τα περιβαλλοντικά και τα καταναλωτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Εάν η συνθήκη εφαρμοστεί, θα αφαιρέσει σχεδόν όλους τους εμπορικούς περιορισμούς μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Ο πρωτεργάτης της προσπάθειας συγκέντρωσης υπογραφών στην Ολλανδία, ώστε να γίνει δημοψήφισμα για την CETA, ο Arjen Nijeboer, μίλησε στο Sputnik για τα 3 κύρια σημεία της συμφωνίας που οι ακτιβιστές ανησυχούν ιδιαίτερα.

«Φυσικά και υπάρχουν καλά θέματα και συμφωνίες στην CETA, αλλά ανησυχούμε πολύ για την μείωση της Δημοκρατίας από την συμφωνία. Δεν είμαστε κατά του εμπορίου, δεν διαδηλώνουμε κατά του εμπορίου μεταξύ των κρατών, αλλά κατά του τρόπου με τον οποίο θα γίνεται το εμπόριο.

Πρώτον, η συμφωνία CETA θα δημιουργήσει ειδικά διαιτητικά δικαστήρια που θα δίνουν το δικαίωμα στις πολυεθνικές εταιρείες να κάνουν μήνυση στις κυβερνήσεις διεκδικώντας δισεκατομμύρια ευρώ, εάν οι κυβερνήσεις δημιουργήσουν νόμους που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τα κέρδη των εταιρειών.
Έτσι, οι εταιρείες θα φοβούνται να νομοθετήσουν!

Δεύτερον, με τη συμφωνία CETA, οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποχρεώνονται να δεχτούν τα Καναδικά πρότυπα στα εργασιακά, την τροφή, τα ζώα και το περιβάλλον, παραδίδοντας την Ευρωπαϊκή κυριαρχία τους.

Τρίτον, η CETA θα δημιουργήσει συμβούλια επιβολής της συνθήκης στους Ευρωπαίους, τα οποία δεν θα ελέγχονται από τα κοινοβούλια».


Ο Arjen Nijeboer είπε επίσης πως παρόλο που το δημοψήφισμα έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, η πολιτική κουλτούρα της Ολλανδίας είναι τέτοια που κάνει την Ολλανδική κυβέρνηση να μην το αγνοήσει, ακόμη και αν δεν συμφωνεί με το αποτέλεσμα.

«Στην Ολλανδία είχαμε επίσης δημοψήφισμα για την επικύρωση της συνθήκης μεταξύ ΕΕ και Ουκρανίας. Ήταν η δοκιμή. Η Ολλανδική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει επικυρώσει την συμφωνία (σ.σ. είχε απορριφθεί από τον λαό στο δημοψήφισμα), ενώ ίσως την επικυρώσει όταν λάβει ειδικές εγγυήσεις. Εάν οι εγγυήσεις δεν πραγματοποιηθούν, η Ολλανδία δεν θα επικυρώσει την συμφωνία» συμπλήρωσε ο Arjen Nijeboer.

Ο Arjen Nijeboer πιστεύει πως τελικά θα συγκεντρωθούν οι 300.000 υπογραφές και η Ολλανδική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμφωνίας CETA μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.
 

Η συνθήκη CETA συναντά σημαντικές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ έχουν γίνει πολλές διαδηλώσεις κατά της συμφωνίας. Ενάντια στην CETA έχουν διαδηλώσει επανειλημμένα οι πολίτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας.

Ο Τσέχος Ευρωβουλευτής Jiri Mastalka εκφράζει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για την συμφωνία.

«Οι γραφειοκράτες της ΕΕ μαγείρεψαν στη μυστική τους κουζίνα, σημαντικές, απρόβλεπτες και απεχθείς εκπλήξεις για τους Ευρωπαίους πολίτες. Η συνθήκη της Λισσαβόνας εμφανίστηκε αφότου οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί απέρριψαν το ευρωσύνταγμα. Οι Ιρλανδοί απέρριψαν την συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά τελικά την επικύρωσαν, όταν τους δόθηκαν επιπλέον προνόμια. Αυτός είναι ο τρόπος που οι Βρυξέλλες προωθούν τις απαιτούμενες αποφάσεις».

Ο Jiri Mastalka δήλωσε πως «ουσιστικά, οι ευρωβουλευτές δεν μπορούσαν να έχουν πληροφόρηση για τις διαπραγματεύσεις για την CETA, ή να μάθουν για τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα. Στους νομοθέτες, δινόταν η άδεια συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις περιστασιακά και μόνο μετά από καυγά! Αντιπρόσωποι συνδικάτων, συνήγοροι καταναλωτών και τα ΜΜΕ ήταν απόντα από τις διαπραγματεύσεις. Αντίθετα, οι πολυεθνικές εταιρείες ήταν παρούσες».

«Η Τσεχία αντιτίθεται στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ενώ ο Καναδάς είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Θα επωφεληθούν οι καταναλωτές μας και οι παραγωγοί μας από την CETA; Τι θα γίνει εάν αντί για 1 εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας που μας υποσχέθηκαν, τελικά χαθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, εξαιτίας του ότι οι Ευρωπαϊκές εταιρείες θα χάσουν τον κύκλο εργασιών τους; Αποφάσισαν τα πάντα για εμάς πίσω από κλειστές πόρτες» τόνισε ο Τσέχος ευρωβουλευτής.

«Η συνθήκη CETA θα έχει αρνητική επίπτωση στην Ευρωπαϊκή γεωργία και θα ανοίξει την Ευρωπαϊκή πόρτα στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα από τον Καναδά και πιθανόν από τις ΗΠΑ. Έτσι, δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών» δήλωσε ο Πολωνός νομικός Miroslaw Maliszewski, που είναι και εκπρόσωπος των Πολωνών οπωροκαλλιεργητών.

«Οι αγρότες και οι παραγωγοί, πιστεύουμε πως η συμφωνία έχει μειονεκτήματα καθώς θα δημιουργήσει άνισους όρους για την Ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή και τις μικρές φάρμες, σε σχέση με τον Καναδά και ίσως τις ΗΠΑ. Η συμφωνία NAFTA (North American Free Trade Agreement) διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά» τόνισε ο Miroslaw Maliszewski.

Επίσης τόνισε ότι τα Καναδικά γεωργικά προϊόντα θα είναι φθηνότερα από τα Ευρωπαϊκά. Τα Καναδικά προϊόντα θα εξάγονται στην Ευρώπη, ενώ τα Ευρωπαϊκά δεν θα φτάνουν στην Καναδική αγορά.

«Πιστεύω πως στο μέλλον θα δούμε πως η Ευρωπαϊκή γεωργία θα απολέσει πολλά εξαιτίας της CETA. Ιδιαίτερα θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στις τιμές των Ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων» πρόσθεσε ο Πολωνός νομικός.

«Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο στα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στην Ευρωπαϊκή αγορά. Επίσης θα επιτρέψει τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται με βιομηχανικές τεχνολογίες. Πλέον ανησυχούμε για την υγεία και την ασφάλεια των καταναλωτών» κατέληξε ο Miroslaw Maliszewski.

«Ανησυχώ για τις επιπτώσεις της CETA στην Ευρώπη επειδή θα πολλαπλασιάσει κατά 10 φορές τις δυνητικές απαιτήσεις των εταιρειών κατά των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες στον πληθυσμό. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπερασπιστούμε τον (Ευρωπαϊκό) πληθυσμό» δήλωσε ο ανεξάρτητος ειδικός των Ηνωμένων Εθνών Dr. Alfred Zayas.


Ποια θα είναι άραγε η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης και της Βουλής στο θέμα της επικύρωσης της συμφωνίας CETA;
Θα συμφωνήσουν όλα τα κόμματα (ως συνήθως) ή θα υπάρξει επιθυμία για εξασφάλιση των συμφερόντων των Ελληνων αγροτών;
Θα προστατευτούν οι Έλληνες από την (υποχρεωτική) κατανάλωση (Καναδικών και Αμερικανικών) Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών ή θα αφαιθούν στην άγνοιά τους;
Θα ασχοληθούν τα Ελληνικά ΜΜΕ με το θέμα σοβαρά ή ανήκει και αυτό στη σφαίρα της παγκόσμιας συνομοσιολογίας με την οποία ασχολούνται μόνο οι «γραφικοί» και οι «ψεκασμένοι» εχθροί της παγκοσμοιοποίησης;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου