Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Θέμα κουρέματος καταθέσεων και εθνικού νομίσματος ξανά στο προσκήνιο

Μετά από 6 χρόνια λιτότητας, 3 μνημονίων με μέτρα φτωχοποίησης των Ελλήνων και μεταρρυθμίσεων παντός είδους, επανέρχονται τα σενάρια για κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων και εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, σε περίπτωση που χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, εξαιτίας των κόκκινων δανείων, αυτή θα γίνει σύμφωνα με τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη «θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων», που βρίσκεται σε ισχύ από 1-1-2016.

Η οδηγία προβλέπει και το αποκαλούμενο bail in, δηλαδή τη συμμετοχή στο κόστος της εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών όλων όσων τις έχουν χρηματοδοτήσει, άμεσα ή έμμεσα. Αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και οι καταθέτες που δεν έχουν ασφαλισμένες καταθέσεις, κινδυνεύουν να χάσουν πολλά χρήματα.

Στο θέμα της πιθανότητας επιβολής τέταρτου μνημονίου και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρθηκε σύμφωνα με το newsit, ο Γιώργος Προβόπουλος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Ο Γιώργος Προβόπουλος εκτίμησε πως δεν είναι δυνατόν να δοθούν για τέταρτη φορά διακρατικά δάνεια στην Ελλάδα και έκανε λόγο για τη λήψη μέτρων που θα μοιάζουν με τέταρτο μνημόνιο.

Ο Γιώργος Προβόπουλος είπε ότι θα δοθούν εγγυήσεις και ρυθμίσεις για το χρέος ώστε η χώρα να μπορέσει να βγει στις αγορές, όμως σε αντιστάθμισμα θα απαιτηθούν σκληρά μέτρα σαν αυτά που περιλαμβάνονται στα μνημόνια, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει τα δανεικά.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, εκτίμησε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα διακρατικού δανεισμού, λέγοντας ότι «θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ένα μνημόνιο της δραχμής, το οποίο θα ισοδυναμούσε με ακόμα βιαιότερη φτωχοποίηση της κοινωνίας από αυτή που ζήσαμε τα τελευταία 7 χρόνια».

Δηλαδή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, έθεσε ευθέως θέμα Grexit σε περίπτωση αποτυχίας της χώρας να βγει στις αγορές και να δανειστεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι θα υπάρξει σταδιακή άρση των capital control:
«Σταδιακά πρόκειται να άρουμε τους περιορισμούς που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων συντόμως. Ωστόσο η πλήρης άρση τους βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Για να φθάσουμε εκεί απαιτείται η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, να προχωρήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους και να συμπεριληφθούν τα Ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Πάνω από όλα όμως θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα ανακτηθεί πλήρως η εμπιστοσύνη (σ.σ. των αγορών)».

Το τι θα συμβεί, θα το δούμε σύντομα.

Όλοι γνωρίζουν πως οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν πίσω τα δανεικά.

Ποτέ κανένας δεν βοήθησε πραγματικά την Ελλάδα. Όλοι την δάνεισαν, για να μην χρεοκοπήσει και καταρρεύσει το ευρώ. Δανείζοντας την Ελλάδα, αγόραζαν χρόνο για τον εαυτό τους οι δανειστές, για να σωθούν οι ίδιοι. Τώρα, το μόνο που τους ενδιαφέρει, είναι να πάρουν πίσω τα λεφτά τους και με τόκο.

Το ότι η Ελληνική οικονομία και οι Έλληνες δεν αντέχουν νέους φόρους, νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων και ανεργία στο 30%, είναι γνωστό σε όλους. Οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας των 300 ευρώ, δεν είναι λύση. Χρειάζονται κανονικές δουλειές για όλους. Χρειάζονται κίνητρα για επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται μείωση των φόρων.

Θα δεχτεί η κυβέρνηση τους εκβιασμούς και θα οδηγήσει την χώρα στον τάφο ή θα θέσει τέλος στη βάρβαρη πολιτική και θα προχωρήσει στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για παραγωγή και ανάπτυξη;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου