Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Σουηδοί και Γερμανοί δεν θέλουν άλλους μετανάστες

Η Σουηδία θα επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους για ακόμη τρεις μήνες, ενώ η Γερμανία αναζητά απάντηση στην πίεση του κόσμου που δεν θέλει άλλους μετανάστες στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας, δια του Υπουργού Εσωτερικών Anders Ygeman ανακοίνωσε πως αποφάσισε να επεκτείνει για ακόμη τρεις μήνες τους συνοριακούς ελέγχους, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές.

Η Σουηδία επέβαλλε συνοριακούς ελέγχους τον Νοέμβριο του 2015 και αργότερα πρόσθεσε τον έλεγχο ταυτοτήτων, ως μέτρο ελέγχου των μεταναστευτικών ροών. Τα σημεία ελέγχου τοποθετήθηκαν στα λιμάνια και στην Γέφυρα Oresund που συνδέει την Σουηδία με την Δανία.

Το 2015, έφτασαν στη Σουηδία περίπου 163.000 άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο. Το 2016, ο αριθμός των αιτήσεων έπεσε στις μόλις 30.000.

Ταυτόχρονα, οι Γερμανοί πολίτες αντιτίθενται έντονα στην πολιτική των ανοιχτών θυρών για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έχει επιβάλλει η Άγκελα Μέρκελ.

Οι περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η παράνομη μετανάστευση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου, το 90% των Γερμανών πιστεύει πως πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των μεταναστών που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο στην χώρα και το 81% των Γερμανών ζητά την εφαρμογή συνοριακών ελέγχων.

Για πρώτη φορά οι Γερμανοί απορρίπτουν σε ποσοστό 53% την άποψη πως η πείνα και η φτώχεια θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την παροχή ασύλου.

Το 69% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το άμεσο πάγωμα της αποδοχής προσφύγων, με τους Δυτικογερμανούς να είναι πιο χαλαροί σε σχέση με τους Ανατολικογερμανούς.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε στην εφημερίδα Zeit ότι «το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού δεν έλυσε το πρόβλημα».

«Μπορεί το κλείσιμο της Βαλκανικής οδού να σταμάτησε τις ροές στη Γερμανία, αλλά 45.000 άνθρωποι μπήκαν στην Ελλάδα» συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ.

«Για την Ελλάδα, οι 45.000 άνθρωποι αντιστοιχούν με 360.000 ανθρώπους στην Γερμανία» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος σε σχέση με τον πιο δύσκολο μήνα που βίωσε η Γερμανία.

Την Κυριακή, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maiziere, δήλωσε στην Welt, ότι εξετάζεται ένα σύστημα για τους μετανάστες που διασώζονται στην Μεσόγειο, που προβλέπει την επιστροφή τους στην Βόρειο Αφρική και την εξέταση της αίτησής τους για άσυλο από εκεί.

Με τον τρόπο αυτό, ελπίζεται ότι οι μετανάστες δεν θα ρισκάρουν τη ζωή τους και τα χρήματά τους, εάν γνωρίζουν πως θα επιστρέφουν στη Βόρειο Αφρική.

Κανένας όμως δεν έχει σκεφτεί την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που η Τουρκία αποφασίσει να ανοίξει τις πόρτες και να επιστρέψει στα εκατομμύρια παράνομων μεταναστών και προσφύγων να διασχίσουν το Αιγαίο και να φτάσουν μαζικά στα Ελληνικά νησιά…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου