Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Το ευρωκοινοβούλιο καλεί τους υπουργούς να παγώσουν τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις κυβερνήσεις να παγώσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, με μία ισχυρή και συμβολική ψηφοφορία που θα οξύνει την ένταση.

Οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο με 471 ψήφους υπέρ, έναντι μόλις 37 κατά και 107 αποχών, ψήφισαν το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, με τους πολιτικούς από τη συντηρητική ομάδα μέχρι τους πράσινους να συντάσσονται με την απόφαση που καταδικάζει τα «δυσανάλογα κατασταλτικά μέτρα» της Τουρκικής κυβέρνησης μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η ψηφοφορία δεν είναι δεσμευτική, αλλά δείχνει πως η σύνοδος των υπουργών τον επόμενο μήνα θα είναι δραματική. Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν την εδώ και 11 χρόνια υποψηφιότητα για ένταξη της Τουρκίας, μετά τις εξελίξεις με τον Ταγίπ Ερντογάν και το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η ψηφοφορία θα προσθέσει αντεγκλήσεις στην συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Η Τουρκία έχει εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης των λαθρέμπορων, έχοντας συμβάλλει στην δραματική μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω του Αιγαίου πελάγους.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει τα 3 εκατομμύρια προσφύγων, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν για το αν η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις για την κατάργηση της βίζας, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προσπαθεί να σπάσει το αδιέξοδο. Το ψήφισμα για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων πλέον δημιουργεί περισσότερη ένταση.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη εκφραστεί για το ψήφισμα. Μιλώντας την Τετάρτη σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως το ψήφισμα δεν έχει αξία.
«Θέλω να πω από τώρα και να το ακούσει όλος ο κόσμος μέσω της τηλεόρασης. Αυτή η ψηφοφορία δεν έχει καμία αξία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα προκύψει».

Ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Numan Kurtulmus, δήλωσε πως διακυβεύεται η συνεργασία της Τουρκίας με την ΕΕ από την ψηφοφορία.
«Με αυτή την ψήφο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παγώσει τον εαυτό του από κάθε εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία και θα θέσει νέα σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία της Ευρώπης ως εταίρο».

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αντέδρασαν με φόβο στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργός Carl Bildt, κατηγόρησε μέσω twitter τους ευρωβουλευτές πως «έλαβαν μια λαϊκίστικη παρά μια στρατηγική μακρόπνοη προσέγγιση» στις σχέσεις με την Τουρκία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Federica Mogherini, είχε δηλώσει πριν την ψηφοφορία πως το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα είναι ένα σενάριο αμοιβαίων απωλειών.

Επίσης είπε στους ευρωβουλευτές πως η Ευρώπη ρισκάρει εγκαταλείποντας ένα ζωτικό κανάλι διαλόγου.
«Θα πρέπει επίσης να αναρωτηθούμε ποια εργαλεία έχουμε στην διάθεσή μας ώστε να αυξήσουμε και όχι να μειώσουμε την μόχλευση στις Τουρκικές μεταρρυθμίσεις και στην κοινωνία της».

Οι ευρωβουλευτές ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα στον Ερντογάν σαν συνέπεια του πραξικοπήματος. Σχεδόν 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί και ακολούθησε ευρεία καταστολή των ΜΜΕ. Η Άγκυρα απέλυσε ή συνέλαβε δεκάδες χιλιάδες γραφειοκρατών, δικαστών, στρατιωτικών και αστυνομικών που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Fethullah Gülen, τον Ιμάμη που βρίσκεται στις ΗΠΑ και πιστεύεται από την Τουρκία πως είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα κριτικάρει την καταστολή, υποστηρίζοντας πως υπερβαίνει τους δράστες (σ.σ. του πραξικοπήματος) και αξιωματούχοι δήλωσαν πως τα μέτρα επιβλήθηκαν κάτω από καθεστώς έκτακτης ανάγκης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την δέσμευση της Τουρκίας στις Ευρωπαϊκές αξίες.

Ο Ερντογάν έχει πει πως θα υπογράψει τον προτεινόμενο νόμο επαναφοράς της θανατικής καταδίκης, εάν ψηφιστεί από την Τουρκική βουλή. Αυτό είναι ένα ακόμη κριτήριο που θα θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνει πως οι συνομιλίες μπορούν να επαναληφθούν μόνο όταν η Τουρκία άρει τα μέτρα και επιστρέψει στην νόμιμη κατάσταση. Κάποιοι ευρωβουλευτές διαχρονικά αμφιβάλουν για τα αν θα πρέπει η Τουρκία να ενταχθεί την ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Alexander Lambsdorff, που προέρχεται από τους φιλελεύθερους, δήλωσε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ήταν «θεμελιακά ανέντιμες» και συμπλήρωσε πως «ούτε η Τουρκία ούτε η ΕΕ ενδιαφέρονται πραγματικά για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων».

Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν ξοδέψει πολλά χρόνια δύσκολων συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2005, σχεδόν 2 δεκαετίες μετά την αίτηση της Τουρκίας το 1987.

Πρόσφατα, Τούρκοι επίσημοι, έθεσαν θέμα διακοπής των διαπραγματεύσεων καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως δεν λαμβάνει υποστήριξη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν είπε πως ίσως, νωρίς το επόμενο έτος, γίνει δημοψήφισμα στην Τουρκία για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, κάτι που ίσως τερματίσει την προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ. Η ένταξη στην ΕΕ ήταν κάποτε το κύριο θέμα του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

«Ας περιμένουμε ως το τέλος του έτους και μετά ας ζητήσουμε την γνώμη του λαού» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Ας ζητήσουμε από τον λαό να αποφασίσει. Ακόμη και στην Βρετανία ζητήθηκε η γνώμη του λαού. Η Βρετανία είπε: έξοδος και έφυγαν».

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και των αξιωματούχων, τονίζουν το πόσο οι σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ επιδεινώθηκαν λίγους μήνες μετά τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Ο Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα πως θα σκίσει την συμφωνία εάν η Ευρώπη δεν εγκρίνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους ταξιδιώτες.

«Πιστεύω πως όσοι παρέχουν ασφάλεια σε τρομοκράτες που διαφεύγουν από την Τουρκία να είναι επίσης προετοιμασμένοι για κάνα δυο εκατομμύρια προσφύγων» είπε ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα, επαναλαμβάνοντας την άποψή του πως η Ευρώπη παίρνει το μέρος τρομοκρατικών οργανώσεων (σ.σ. εννοεί το PKK).

Η Τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει πολλές φορές την Ευρώπη ότι προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους Κούρδους του PKK, που εδώ και τρεις δεκαετίες
 έχει εξαπολύσει ανταρσία ενάντια στο Τουρκικό κράτος και κρίνεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ.



Πηγή: Guardian
Μετάφραση: CosmoStatus

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου