Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Οι 7 πολιτικές του Ντόναλντ Τράμπ. Τι θα αλλάξει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος

Ο Ντόναλντ Τράμπ κέρδισε τις εκλογές και θα γίνει ο 45ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Κέρδισε, παρά τον πόλεμο που δέχτηκε από το παγκόσμιο κατεστημένο, που δεν τον ήθελε στο τιμόνι των ΗΠΑ, προφανώς επειδή δεν μπορεί να τον ελέγξει.

Σοκαρισμένοι και έκπληκτοι δηλώνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως οι ηγέτες της ΕΕ που εδρεύουν στις Βρυξέλες. Πολλές από τις δηλώσεις τους αγγίζουν τα όρια της αγένειας για τον άνθρωπο που εξέλεξε ο Αμερικανικός λαός. Βλέπετε, οι «πολιτισμένοι» ευρωπαίοι, έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια να σχολιάζουν αρνητικά το όποιο κόμμα εκλέγεται στην ΕΕ και δεν συμβαδίζει με τις απόψεις και τα συμφέροντά τους, αγνοώντας τη βούληση των λαών. Έτσι, από κεκτημένη ταχύτητα, κάνουν τώρα το ίδιο και για τον Τράμπ.

Οι 7 νέες πολιτικές που αναμένεται να ακολουθήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, περιγράφονται σε ένα πολύ εύστοχο άρθρο των Financial Times.

Οι Financial Times πιστεύουν πως πολλές από τις πολιτικές του Ομπάμα θα πάνε στα σκουπίδια, σύμφωνα με όσα έχει πει μέχρι σήμερα ο Ντόναλντ Τράμπ. Το Obamacare για την υγεία, η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ίσως αποτελέσουν παρελθόν.

Επισημαίνεται όμως, πως πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως άλλα υποστηρίζουν οι υποψήφιοι στις προεκλογικές τους εκστρατείες και άλλα πράττουν στη συνέχεια.

Ας δούμε τώρα τις 7 πιο σημαντικές αναμενόμενες αλλαγές:

1. Εμπόριο
Ο Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην προταθείσα εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού και ζήτησε μεγάλες αλλαγές στη συμφωνία NAFTA με το Μεξικό και τον Καναδά. Οι πολιτικές αυτές φαίνεται ότι ενίσχυσαν την απήχησή του σε όλη τη ζώνη των μεσοδυτικών Πολιτειών, με τεράστιες συνέπειες στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Τραμπ έχει απειλήσει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς ύψους 45% στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, προκαλώντας φόβους για εμπορικό πόλεμο.

2. Εξωτερική Πολιτική
Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι η συμφωνία του Ομπάμα με το Ιράν, η οποία αποσκοπεί στην αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία, θα ξηλωθεί ή τουλάχιστον θα αναδιαρθρωθεί. Ενώ ο Ομπάμα ξεκίνησε την προεδρία του με το όραμα ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα, ο Τραμπ έχει πει ότι είναι ανοικτός στην ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Έχει επίσης αμφισβητήσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ, που δεν πληρώνουν τη δική τους συνεισφορά, ενώ πρότεινε μία πολύ στενότερη σχέση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

3. Υγεία
Ο Τραμπ έχει υπογράψει τη δέσμευση των Ρεπουμπλικάνων για την αντικατάσταση των μεταρρυθμίσεων του Ομπάμα στο σύστημα υγείας, γνωστών ως Obamacare. Δεν έχει προτείνει κάποια εναλλακτική πρόταση, αλλά δηλώνει ότι θα ενθαρρύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αγορών στις Πολιτείες.

4. Φορολογική Πολιτική
Ο Τραμπ υποσχέθηκε τη μεγαλύτερη φορολογική επανάσταση στις ΗΠΑ από την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν, δεσμευόμενος για μείωση όλων των φόρων. Δηλώνει ότι καμία Αμερικανική επιχείρηση δεν θα πληρώνει φόρο περισσότερο από 15% για τα κέρδη της, έναντι του σημερινού μέγιστου, 35%. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 39,6%, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος θα μειώσει τον αριθμό των φορολογικών κλιμάκων.

5. Ανώτατο Δικαστήριο
Για πολλούς πολιτικούς ακτιβιστές στις ΗΠΑ αυτό μπορεί να είναι η μεγαλύτερη συνέπεια των εκλογών. Με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να είναι μέχρι στιγμής διχασμένο με 4-4 μεταξύ των συντηρητικών και των πιο φιλελεύθερων δικαστών, οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον ήλπιζαν ότι η εκλογή ενός ένατου δικαστή από έναν Δημοκρατικό Πρόεδρο θα άλλαζε την ισορροπία, πιθανόν για μία γενιά. Αντί γι’ αυτό, ο Τραμπ θα έχει μια εύκολη επιβεβαίωση της επιλογής του από την Ρεπουμπλικανική Γερουσία και ίσως να εέχει την ευκαιρία να αντικαταστήσει ορισμένους από τους μεγαλύτερης ηλικίας φιλελεύθερους δικαστές.

6. Κλιματική Αλλαγή
Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη απάτη, που επινοήθηκε από την Κίνα για να κάνει τους Αμερικανούς βιομήχανους μη ανταγωνιστικούς και δεσμεύθηκε να «ακυρώσει» τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία βασίσθηκε σε συμφωνία του Ομπάμα με την Κίνα. Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι θα σταματήσει όλες τις πληρωμές των ΗΠΑ σε προγράμματα του ΟΗΕ σχετικά με την υπερθέρμανση της γης.

7. Μετανάστευση
Είναι το θέμα που προκάλεσε τα περισσότερα πάθη στην προεκλογική εκστρατεία, τόσο μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ όσο και μεταξύ των Ισπανόφωνων ψηφοφόρων που ήταν διατεθειμένοι να αποτρέψουν την είσοδό του στον Λευκό Οίκο. Η Χίλαρι Κλίντον και ο απερχόμενος Πρόεδρος Ομπάμα είχαν στηρίξει ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που θα έδιναν στους παράνομους μετανάστες τη δυνατότητα να αποκτήσουν υπηκοότητα. Ο Τραμπ στήριξε την εκστρατεία του στη δέσμευση να κτίσει έναν τοίχο στα σύνορα με το Μεξικό, ζήτησε την απαγόρευση της εισόδου Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και την απέλαση 11 εκατομμυρίων μη αναγνωρισμένων μεταναστών. Ωστόσο, στη συνέχεια έκανε πιο αμφιλεγόμενες δηλώσεις, υποσχόμενος αντί για τα προηγούμενα, «ακραίο έλεγχο» και αρνούμενος να ξεκαθαρίσει τα ακριβή σχέδιά του για τους μετανάστες χωρίς έγγραφα.

Τι πραγματικά θα κάνει, αναμένουμε να το δούμε. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα ταράξει το κατεστημένο και την παγκοσμιοποίηση που με λύσσα προσπαθούν να επιβάλλουν κάποιοι στον πλανήτη, εάν φυσικά τον αφήσουν και βρει τη δύναμη…Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου