Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

1 στους 4 Ευρωπαίους πιστεύει πως σε κάποιες περιπτώσεις ο βιασμός δικαιολογείται!

Η Ευρωπαϊκή ένωση δημοσίευσε έρευνα για την στάση και την συμπεριφορά των ευρωπαίων στην ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών, που αφορά όλες τις χώρες μέλη.

Η έρευνα περιλαμβάνει ευρήματα που σίγουρα θα προβληματίσουν έντονα, καθώς περιλαμβάνει στοιχεία για τον αριθμό των βιασμών στην Ευρώπη και την στάση των Ευρωπαίων στον βιασμό.

Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα Sabah, υποστηρίζει πως «σχεδόν το 25% των γυναικών στην ΕΕ έχει βιώσει βία ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους, από την ηλικία των 15 ετών».

Επίσης προσθέτει ότι «περισσότεροι από 1 στους 4 Ευρωπαίους πιστεύουν πως η σεξουαλική συνεύρεση χωρίς την σύμφωνη γνώμη του άλλου είναι δικαιολογημένη. Περισσότεροι από 1 στους 5 Ευρωπαίους πιστεύουν πως οι γυναίκες επινοούν ή υπερβάλλουν στις καταγγελίες τους για κακομεταχείριση ή βιασμό».



Σύμφωνα με την έρευνα, οι περιπτώσεις που οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως ο βιασμός δικαιολογείται, είναι:

Εάν η γυναίκα περπατάει μόνη τη νύχτα, δεν πει ξεκάθαρα όχι ή δεν αντισταθεί κατά την επίθεση, πάει σπίτι με κάποιον, εάν φοράει σέξι ή αποκαλυπτικά ρούχα, εάν φλέρταρε με τον θύτη πριν τον βιασμό, εάν είναι μεθυσμένη ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών.
Η έρευνα καταγράφει πως εάν ο βιαστής δηλώσει πως έχει μετανιώσει για τις πράξεις του μετά το συμβάν ή δηλώσει πως δεν γνώριζε τι έκανε κατά την διάρκεια του συμβάντος, η επίθεση μπορεί να δικαιολογηθεί και να γίνει αποδεκτή.

Η έρευνα υποστηρίζει επίσης πως οι πολίτες της ΕΕ αναγνωρίζουν τον υψηλό βαθμό ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών στην Ευρώπη, αλλά συνήθως κανείς δεν μιλάει γι’ αυτό.

Σε όλο τον κόσμο, γυναίκες και κορίτσια γίνονται αποδέκτες βίας στο σπίτι, τρώνε ξύλο, βιάζονται, τις εκμεταλλεύονται οικονομικά, δέχονται επιθέσεις στο δρόμο ή στην δουλειά, παρενοχλούνται διαδικτυακά ή κατά την διάρκεια της άθλησης, βιάζονται, ακρωτηριάζονται ή εξαναγκάζονται να παντρευτούν.



Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερα στην ΕΕ ώστε να βεβαιωθεί πως εξαλειφθεί κάθε μορφής βία κατά των γυναικών».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση λέει ότι «πρέπει μία και καλή, να πούμε όχι στην θεμελιώδη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γι’ αυτό αναλαμβάνουμε δράση σήμερα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τις χώρες μέλη ώστε να σταματήσουμε την βία κατά των γυναικών. Όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια θα πρέπει να μπορούν να ζήσουν μια ζωή χωρίς φόβο και χωρίς βία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο».

Είναι σίγουρα ανησυχητικό να υπάρχουν ακόμη στην Ευρώπη απόψεις που δικαιολογούν τον βιασμό ή την βία κατά των γυναικών, ειδικά για τους λόγους που περιγράφηκαν παραπάνω.

Στο σημείο αυτό, να τονίσουμε πως καλό θα ήταν να γίνουν γνωστά περισσότερα στοιχεία για την έρευνα, όπως, από ποιες χώρες προέρχονται όσοι πιστεύουν πως δικαιολογείται με κάποιο τρόπο ο βιασμός, το επίπεδο της μόρφωσής τους και η θρησκεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου