Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Εσθονικά UAV για την πυροσβεστική, αντί για Ελληνικά!

Παρόλο που Ελληνικές βιομηχανίες κατασκευάζουν Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα, το Πυροσβεστικό Σώμα  και η Κυπριακή Δημοκρατία, επέλεξε να αγοράσουν, μέσω διαγωνισμού, Εσθονικά!

Στην προμήθεια αεροχημάτων από Εσθονική εταιρεία προχώρησε η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα με την ιστοσελίδα Baltic Course. Πρόκειται για την Εσθονική εταιρεία Threod Systems. 

Σύμφωνα με το Via Diplomacy, πρόκειται για την ίδια εταιρεία που το 2015 κατάφερε να πουλήσει στο Πυροσβεστικό Σώμα ένα μικρό αριθμό αεροχημάτων της.

Το Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποίησε και νέο δημόσιο διαγωνισμό για την απόκτηση περισσοτέρων αεροχημάτων, νικητής του οποίου ήταν η εταιρεία Threod Systems. Τα νέα αεροχήματα, ο αριθμός των οποίων δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα, αναμένεται να παραδοθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα εντός Νοεμβρίου.

Η Εσθονική εταιρεία παράλληλα με τον διαγωνισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, κατάφερε να κερδίσει και τον αντίστοιχο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Η σύμβαση για την Κυπριακή παραγγελία σύμφωνα με την ιστοσελίδα αναμένεται να υπογραφεί.

Η Εσθονική εταιρεία έχει αναπτύξει και προωθεί εμπορικά στη διεθνή αγορά ένα τακτικό αερόχημα το THEIA, ένα μικρού μεγέθους αερόχημα το STREAM και ένα mini UAS το EOS.

Η αγορά των συγκεκριμένων προϊόντων δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, αφού η Ελληνική βιομηχανία διαθέτει ανταγωνιστικά προϊόντα των Εσθονικών, τα οποία όμως η Ελληνική Πολιτεία επιδεικτικά αγνοεί.

Στην κατηγορία του αεροχήματος THEIA, η Ελληνική βιομηχανία έχει να αντιτάξει το HCUAV (Hellenic Civil Unmanned Air Vehicle) το οποίο τον περασμένο Αύγουστο πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη του πτήση.

Το Ελληνικό αερόχημα είναι το αποτέλεσμα της διετούς συνεργασίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Εργαστήριο Αυτόματου Ελέγχου) και του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης (Εργαστήριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών) καθώς και των Ελληνικών εταιρειών Spacesonic, MLS και Intracom Defense Electronics (IDE).

Το αερόχημα αν και πρόσφατα πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση μπορεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταστεί επιχειρησιακό και να καλύψει τις απαιτήσεις των κρατικών φορέων, ανταγωνιζόμενο με ίσους όρους τα ξένα προϊόντα.

Στην κατηγορία του αεροχήματος STREAM, η Ελληνική εταιρεία BSK Defence, ολοκλήρωσε την Άνοιξη του 2015 τις δοκιμές του αεροχήματος Phaethon G, το οποίο και αυτό θα μπορούσε σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταστεί επιχειρησιακό, εάν υπήρχε η κατάλληλη και ουσιαστική υποστήριξη του Ελληνικού Κράτους, προς τις καινοτόμες εταιρείες της χώρας.

Επίσης, η Ελληνική εταιρεία BSK Defence έχει αναπτύξει και το mini U.A.V Kyon ΙΙ, το οποίο μπορεί να ανταγωνιστεί το Εσθονικό EOS.

Δυστυχώς, τα τρία Ελληνικά αεροχήματα, αν και καλύπτουν σε γενικές γραμμές τις απαιτήσεις των Ελληνικών κρατικών φορέων και θα μπορούσαν σύντομα να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις τους, προτιμήθηκαν από την Ελληνική Πολιτεία.

Η Ελλάδα διαθέτει εταιρείες και φορείς που μπορούν να αναπτύξουν συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Δεν διαθέτει όμως πολιτικούς και συντονιστικό φορέα με όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό και φυσικά χρηματοδότηση.

Έτσι καταλήγουμε ως χώρα, συνεχώς να αγοράζουμε από το εξωτερικό, συστήματα που μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε στην Ελλάδα!

Όμως, με αυτή την πολιτική, η οικονομική ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει ποτέ, όσο και εάν προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας με συνεχόμενα και ανέξοδα ευχολόγια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου