Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Ανατολική Μεσόγειο

Τις τελευταίες εβδομάδες σταθερά και μεθοδικά, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάννης, την Ελληνική Κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο), ενώ μιλά συνεχώς για τα «σύνορα της καρδιάς του».

Στο σημείο αυτό να πούμε πως η συνθήκη της Λωζάννης, όπως και κάθε συνθήκη, δεν έχει ημερομηνία λήξεως, όπως ακούγεται τελευταία, για το 2023. Οι συνθήκες ανατρέπονται μόνο αν όλοι οι συμβαλλόμενοι συμφωνούν ή με αιματηρό τρόπο.

Στις 28 Ιανουαρίου 1920, η τουρκική εθνοσυνέλευση αποφάσισε κεκλεισμένων των θυρών τον «Εθνικό Όρκο». Όπως μπορούμε να καταλάβουμε, αυτός ήταν το σχέδιο της Τουρκίας. Να καταλάβουν τις περιοχές που οι Τούρκοι θεωρούν δικές τους. Οι περιοχές αυτές αποτυπώνονται πλέον ανοιχτά στους χάρτες που έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν – διαρρέουν από τουρκικής πλευράς.

Για να γίνει πλήρως αντιληπτή η ουσία του «Εθνικού Όρκου» παρατίθεται η ακόλουθη φράση του Μουσταφά Κεμάλ:
«Κάθε έδαφος όπου ζουν Τούρκοι περιλαμβάνεται στο Misaki Milli. Με τη βοήθεια του Αλλάχ, θα πάρω πίσω τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τα νησιά (σ.σ. τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο), καθώς επίσης θα ενσωματώσω εντός των συνόρων της Τουρκίας τη Θεσσαλονίκη και τη Θράκη»
.


Η Τουρκία προσπαθεί εμπράκτως να εφαρμόσει τον «Εθνικό Όρκο», αμφισβητώντας την Ελληνικότητα της Θράκης, κατέχοντας το 37% της Κύπρου από το 1974, αμφισβητώντας εμπράκτως την Ελληνικότητα των νησιών του Αιγαίου, μέσω των αεροπορικών και ναυτικών παραβάσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και της υφαλοκρηπίδας, με την απειλή πολέμου (casus belli) σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια (από τα 6) και τέλος με την αμφισβήτηση της ΑΟΖ.

Ταυτόχρονα, οι Τούρκοι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν το όνειρο των «συνόρων της καρδιά τους» και προς την ανατολή. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να εντάξουν στην Τουρκία την περιοχή της Μοσούλης και του Κιρκούκ που διαθέτουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Στο τέλος, χωρίς να έχουν κάνει κάτι σημαντικό, χωρίς να έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, κάτι θα κερδίσουν, σε βάρος του Ιράκ.

Το ίδιο ισχύει και για τη βόρεια Συρία. Εκτός και αν τελικά τους προλάβουν οι Κούρδοι…

Η ανάλυση των δεδομένων οδηγεί σε όχι και τόσο ευχάριστα συμπεράσματα για την Ελλάδα. Υπάρχει περίπτωση να έχει αναγκαστεί η Τουρκία από τις ΗΠΑ να δεχτεί την δημιουργία Κουρδικού κράτους, που θα περιλαμβάνει περιοχές της Συρίας, του Ιράκ και της Τουρκίας. Σε αυτή την περίπτωση, η Τουρκία θα έχει συμφωνήσει σε ανταλλάγματα. Σημαντικά ανταλλάγματα.

Αυτό που την ενδιαφέρει είναι η Ευρώπη. Δεν αποκλείεται το αντάλλαγμα να είναι περιοχές τα Βουλγαρίας που κατοικούνται από τουρκογενείς, η Δυτική Θράκη, τα μισά νησιά του Αιγαίου (ως τον 28 μεσημβρινό) και φυσικά η Κύπρος.



Τις προηγούμενές μέρες, αποσιωπήθηκε το επεισόδιο της έμπρακτης αμφισβήτησης της Ελληνικής ΑΟΖ μεταξύ Καστελλόριζου και Ρόδου. Η Τουρκική φρεγάτα Gelibolu παρενόχλησε το ερευνητικό σκάφος Med Surveyor που πραγματοποιούσε έρευνες στην Ελληνική περιοχή, ζητώντας του να αποχωρήσει, γιατί, υποστήριζε, πως βρισκόταν σε Τουρκική περιοχή. Η Ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς συνόδευσε το ερευνητικό σκάφος και το προφύλαξε από το Τουρκικό. Όμως, η Τουρκική φρεγάτα αποχώρησε μόνο όταν αποχώρησε η Ελληνική φρεγάτα και το ερευνητικό σκάφος.

Το τι πιστεύουν οι ΗΠΑ για τον Ερντογάν φαίνεται ξεκάθαρα στο e-mail που αποκάλυψαν τα wikileaks.

Σε e-mail που έστειλε στις 17 Ιανουαρίου 2016, στις 16:54, ο Stu Eizenstat, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αυστρία και στενός συνεργάτης της Χίλαρι Κλίντον, στον Τζέικ Σάλλιβαν, επικεφαλής των συμβούλων της υποψήφιας προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, γράφει μεταξύ άλλων:

4. Οι δικές του και οι δικές μας βασικές προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Εμείς πολεμούμε το ISIS στην Συρία και το Ιράκ. Αυτός πολεμά το ΡΚΚ και την απειλή της κουρδικής ανεξαρτησίας στην Τουρκία, τη βόρεια Συρία και το Ιράκ. Πιστεύει πως οι ΗΠΑ δεν είναι αρκούντως προσεκτικές έναντι των ανησυχιών ασφαλείας της Τουρκίας, του ΡΚΚ περιλαμβανομένου, παρά το γεγονός ότι το θεωρούμε τρομοκρατική οργάνωση. Βλέπει την υποστήριξή μας προς το YPG των Κούρδων στην Συρία, που αποτελούν τους πλέον αποτελεσματικούς μαχητές κατά του ISIS, ως απειλή για την Τουρκία. Έχει καλές σχέσεις με άλλους Κούρδους, όπως ο Μπαρτζανί στο Ιράκ, τους οποίους δεν θεωρεί απειλή.
5. Η εξωτερική του πολιτική βασιζόταν στο δόγμα της μη ύπαρξης αντιπάλων στα σύνορά του. τώρα όμως αντιμετωπίζει χάος και συγκρούσεις. Φοβάται, δικαίως, έναν ιρανικό, ρωσικό, κουρδικό άξονα. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας, το υψηλό του χρέος και την συμμετοχή του στο ΝΑΤΟ μας προσδίδει πλεονέκτημα. Πράγματι ένας από τους λόγους που προωθεί την επανασύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ είναι ο φόβος της απομόνωσης. Δηλώνει ανοικτά πως θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ. Κατά συνέπεια ίσως δείξει πιο διαλλακτική στάση και στην Κύπρο με μια νέα κυβέρνηση εκεί. Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να οδηγήσουμε τον Ερντογάν περισσότερο προς τη Δύση, όπως και τα ευρωπαϊκά κονδύλια που του δίνονται για τους Σύριους πρόσφυγες τον στρέφουν περισσότερο προς την ΕΕ.
6. Έχει δράσει προκλητικά τις τελευταίες εβδομάδες. Η κατάρριψη του Ρωσικού αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για μόλις 17 δευτερόλεπτα και η αποστολή αρμάτων μάχης στην Συρία αποτελούν τα παραδείγματα. Επειδή η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ αυτές οι ενέργειες εμπεριέχουν τον κίνδυνο εμπλοκής και των ΗΠΑ. 7. Περίπου το 50% των Κούρδων της Τουρκίας είναι πλήρως ενταγμένοι στην τουρκική κοινωνία και έχουν τα τουρκικά ως πρώτη τους γλώσσα. Καθώς όμως ο Ερντογάν επιτίθεται στους Κούρδους νιώθουν και αυτοί ότι απειλούνται.


Τονίζεται πως εάν εκλεγεί η Χίλαρι Κλίντον, ο Τζέικ Σάλλιβαν αναμένεται να είναι ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) των ΗΠΑ.

Ας επανέλθουμε όμως στην ανθελληνική ρητορική του προέδρου της Τουρκίας.

«Εγώ εδώ δίνω μάθημα ιστορίας […] Εγώ μίλησα για τη Λωζάννη και ενοχλήθηκαν. Γιατί; Τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας, το φωνάζω, ήταν δικά μας τα νησιά αυτά. Σε αυτά τα νησιά έχουμε την ιστορία μας, τα μνημεία μας, τα τζαμιά μας. Ακόμα ενοχλούνται όταν τα λέμε. Γιατί;» είπε ο Ερντογάν, με αθώο ύφος…

Ξεχνά όμως, πως στα νησιά και στα μικρασιατικά παράλια, τα μνημεία ηλικίας ως και 7000 ετών βοούν ότι είναι ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!! Ξεχνά ο Ερντογάν πως ήρθε στην περιοχή ως ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ και κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου «γιορτάζει» την ΑΛΛΩΣΗ της Κωνσταντινούπολης, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την κυριαρχία του στην περιοχή. Όμως, ό,τι και να κάνει, θα είναι πάντα ξένος και κατακτητής, που κάποτε θα φύγει… Αυτό το γνωρίζει και το φοβάται ο Ερντογάν και οι Τούρκοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου