Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

ΗΠΑ – Ρωσία συνεχίζουν να διαφωνούν για τη Συρία. Μερική υποχώρηση των ΗΠΑ

Η Ρωσία δήλωσε πως όλοι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες στη Λωζάννη συμφώνησαν ότι οι Σύριοι πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους μέσα από έναν περιεκτικό διάλογο και πως η χώρα πρέπει να διατηρήσει την ακεραιότητά της και τον κοσμικό της χαρακτήρα, μετά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε χωρίς να επιτευχθεί άρση του αδιεξόδου.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως, για να έχει επιτυχία η συμφωνία εκεχειρίας ΗΠΑ-Ρωσίας και να διευκολυνθεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η μετριοπαθής αντιπολίτευση της Συρίας πρέπει να διαχωριστεί από το Μέτωπο Φάταχ αλ Σαμ, γνωστό και ως Μέτωπο Αλ-Νούσρα και από άλλες τρομοκρατικές ομάδες που συνδέονται με αυτό.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Νούσρα θα συνεχιστούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ρωσικό Υπουργείο.

Οι συνομιλίες του Σαββάτου, τις οποίες συγκάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Ελβετική πόλη, ΔΕΝ κατέληξαν σε συμφωνία για μια κοινή στρατηγική με τη Ρωσία προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία, που έχει μπει στον έκτο χρόνο.

Ο Κέρι υποδέχθηκε τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και 7 Υπουργούς Εξωτερικών από την περιοχή –από το Ιράν, το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, το Κατάρ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο– μερικές εβδομάδες μετά την κατάρρευση ενός σχεδίου εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί έπειτα από εντατικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Σήμερα Κυριακή, συναντούνται στο Λονδίνο ο Τζον Κέρι και οι Υπουργοί Εξωτερικών των Ευρωπαϊκών χωρών που έχουν παραπλήσιες, για να συζητήσουν το Συριακό.

Την Παρασκευή, μετά το τέλος της εξάωρης συνεδρίασης του National Security Council (NSC) στην Washington, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αποφάσισε να μην εμπλακούν άμεσα οι Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο της Συρίας.

Συγκεκριμένα, απορρίφθηκε η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ με προσβολή των συριακών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγικών υποδομών και αποθηκών, καθώς υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να σημειωθεί αναμέτρηση μεταξύ των Ρωσικών και των Αμερικανικών δυνάμεων, με απρόβλεπτες συνέπειες.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τελικά αποφασίστηκε μόνο η ενίσχυση των Αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που δρουν στην Συρία και των ομάδων που αντιμάχονται τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας.

Προφανώς, ο Μπάρακ Ομπάμα εξέτασε τις δυνατότητες των Ρωσικών δυνάμεων στην Συρία και παρά την ύπαρξη λίγων Ρωσικών μαχητικών (6 ως 10 Su-30 και Su-35) τα οποία δεν θα αποτελούσαν πρόβλημα στην υλοποίηση του πλήγματος, κρίθηκε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να υποστούν απώλειες τα Αμερικανικά και τα συμμαχικά (Βρετανικά και Γαλλικά) αεροσκάφη από τις Ρωσικές συστοιχίες των S-300 και S-400 που αναπτύχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή.


Ταυτόχρονα, αναπάντητο παραμένει το σημαντικό ερώτημα για την παγκόσμια ειρήνη, των συνεπειών ενός χτυπήματος Ρωσικών δυνάμεων από Αμερικανούς ή Αμερικανικών δυνάμεων από Ρώσους.

Πάντως, σε όλα τα μέτωπα του Συριακού πολέμου προελαύνουν οι Ρωσικές και Συριακές χερσαίες δυνάμεις. Στη μεγάλη μάχη που διεξάγεται στο ανατολικό Χαλέπι, απελευθερώθηκαν πολλές περιοχές της πόλης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και κάποιες Ρωσικές απώλειες, από τις δυνάμεις της al Nusra.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου