Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Νέοι Τουρκικοί εκβιασμοί προς την ΕΕ

Η Τουρκία εκβιάζει και πάλι την ΕΕ με νέες μεταναστευτικές ροές, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu και ο Υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι οι ροές των μεταναστών θα επαναληφθούν μετά την πανδημία, εκτός και αν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της Τουρκίας για το καθεστώς βίζας των Τούρκων πολιτών που ταξιδεύουν προς την Ευρώπη και εάν υπάρξει μια νέα εμπορική συμφωνία.

Είναι πλέον ξεκάθαρο πως με τις δηλώσεις των Τούρκων Υπουργών η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το ζήτημα των μεταναστών στις σχέσεις της με την ΕΕ για να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στο Alanya DIM TV στις 24 Μαΐου και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την τουρκική εξωτερική πολιτική και τις προσπάθειες βελτίωσης του τουριστικού τομέα που επλήγη από την πανδημία COVID-19.

«Υπάρχει επιβράδυνση (της ροής μεταναστών) λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, έπρεπε να στείλουμε το μήνυμα (στην ΕΕ): Εάν χρησιμοποιείτε την πανδημία ως δικαιολογία για να μην συνεργαστείτε με την Τουρκία, δεν θα μπορείτε να χτυπάτε την πόρτα μας όταν τελειώσει η πανδημία. Υπήρχαν μετανάστες που ήθελαν να φτάσουν στα Ελληνικά σύνορα, αλλά η ροή τους επιβραδύνθηκε λόγω της πανδημίας. Δεν το λέω αυτό για να απειλήσω (την ΕΕ), αλλά θα κατευθυνθούν και πάλι (προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας)» είπε ο Τσβούσογλου.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις 12 Μαΐου στο Akit TV, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τονίσει ότι η πολιτική «των ανοιχτών θυρών» της Τουρκίας συνεχίζεται.

«Η πολιτική μας των ανοιχτών θυρών συνεχίζεται. Δεν τις κλείσαμε ποτέ. Φυσικά, οποιοσδήποτε θέλει να φύγει μπορεί να φύγει. Δεν βάζουμε εμπόδια στο δρόμο τους. Αλλά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, φυσικά οι άνθρωποι δεν πηγαίνουν και η ροή έχει επιβραδυνθεί» είχε πει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν μόλις λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Josep Borrell, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, στις 23 Μαΐου. Σύμφωνα με δήλωση του Josep Borrell, οι δύο άνδρες συζήτησαν «την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις διμερείς σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας».

«Η συμφωνία πρέπει να αναθεωρηθεί. Η προσέγγιση του τύπου «θα πληρώσω και οι μετανάστες θα παραμείνουν στη χώρα σας» είναι λανθασμένη. Όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Borrell σε διάφορες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι μια περιεκτική συμφωνία. Διαπιστώσαμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, αλλά η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο. Δεν το λέω αυτό ως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αλλά είναι πραγματικότητα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις 18 Μαρτίου 2016, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Τουρκία είχαν καταλήξει σε συμφωνία με στόχο τη διακοπή της ροής παράνομων μεταναστών μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία οικονομική βοήθεια ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση στη χρηματοδότηση έργων για πρόσφυγες από τη Συρία. Στα τέλη Φεβρουαρίου, η Τουρκία επέτρεψε τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη μέσω των δυτικών συνόρων της (Ελλάδα), που παρέμειναν ανοιχτά έως το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19. Οι μετανάστες δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Ελλάδα, εξαιτίας της σθεναρής στάσης των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και της Αστυνομίας.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Christian Feiland, που είναι επικεφαλής της Ένωσης Ξένων ΜΜΕ που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε πλήρως τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ.

«Η Τουρκία εκπλήρωσε πλήρως τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας μετανάστευσης. Συμβουλεύω τον Christian να διαβάσει το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Στη συνέχεια, μπορεί να μας ενημερώσει για τις δεσμεύσεις που εκπληρώθηκαν και για αυτές που δεν εκπληρώθηκαν από την ΕΕ. Θα δείτε την αδικία εναντίον της Τουρκίας» είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Επίσης μίλησε και την πρωτοβουλία ΕΕ - Τουρκίας που αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Βρυξέλλες του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 9 Μαρτίου 2020. Σύμφωνα με το σχέδιο, ομάδες με επικεφαλής τον Çavuşoğlu και τον Borrell θα εργαστούν για να αποσαφηνίσουν την εφαρμογή της συμφωνίας.

«Εάν ήταν στην ΕΕ η Τουρκία, θα μπορούσε να διεξάγει έναν ισχυρότερο αγώνα (κατά του COVID-19). Αρκετά κράτη μέλη επέκριναν την ΕΕ όσον αφορά την πανδημία. Η αλληλεγγύη κλονίστηκε. Μια προηγμένη σχέση είναι προς όφελος όλων. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συμφωνία για τη μετανάστευση. Η συμφωνία τελωνειακής ένωσης θα πρέπει επίσης να αναθεωρηθεί. Η απελευθέρωση των θεωρήσεων (βίζα) πρέπει να δοθεί στην Τουρκία. Πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Υπάρχουν πολλά κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν και εμείς, προς το σκοπό αυτό, ξεκινήσαμε ένα σχέδιο συνεργασίας με τον Borrell μετά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Ελπίζω να μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ προειδοποίησαν τον Ερντογάν να σεβαστεί τους όρους της προηγούμενης συμφωνίας και να κρατήσει τους μετανάστες μακριά από τα σύνορα της Ευρώπης. Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν επέλεξε να κατευθυνθεί κατευθείαν στο αεροδρόμιο παρά στη συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της προς την Ελλάδα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Τότε επιχειρήθηκε να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μέσω εισβολής στον Έβρο. Όμως χάρη στη σθεναρή αντίσταση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της πανδημίας, ελάχιστοι μετανάστες εισήλθαν στο Ευρωπαϊκό έδαφος της Ελλάδας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Süleyman Soylu συντόνιζε τη ροή των μεταναστών προς στην Ελλάδα, ενώ οι ροές ήταν μηδενικές προς τη Βουλγαρία.
 

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας απείλησε τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με πτώση και αποσταθεροποίηση των Ευρωπαϊκών κρατών, εξαιτίας της παράνομης εισόδου ενός εκατομμυρίου μεταναστών από την Τουρκία.

Μιλώντας στο CNN Türk στις 4 Μαρτίου, ο Σουλεϊμάν Σόιλου είπε ότι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρώπη θα φτάσουν σύντομα το ένα εκατομμύριο, παρόλο που χάρη στην στάση της Ελλάδας μόλις μερικές δεκάδες κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πέσουν λόγω της οικονομικής αποσταθεροποίησης που προκύπτει από αυτό. Ο Σόιλου είπε επίσης ότι η Τουρκία θα επιτρέψει σε όλους τους μη Σύριους πρόσφυγες (σ.σ. εννοεί μετανάστες), συμπεριλαμβανομένων εκείνων από Ιράν, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Αλγερία, Μαρόκο και Αφρική, να πάνε στην Ευρώπη.

Στις 18 Μαρτίου η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και Βουλγαρίας, λόγω του COVID-19. Ωστόσο, στις 27 Μαρτίου, ο Σόιλου προειδοποίησε ότι οι μετανάστες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη θα μπορούν να επιστρέψουν στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα μόλις υποχωρήσει η πανδημία.

«Επιτρέψτε μου να σας πω κάτι που το κοινό δεν γνωρίζει ακόμη. Αυτή είναι ίσως νέα πληροφορία. Από χθες το βράδυ (26 Μαρτίου), εκκενώσαμε την παραμεθόρια περιοχή Pazarkule (στις Καστανιές). Πήραμε τους πρόσφυγες πίσω σε εννέα επαρχίες. Θα τους φιλοξενήσουμε σε κέντρα απέλασης. Επιχειρούσαμε από το βράδυ έως το πρωί. Περίπου 5.800 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από εκεί. Το κάναμε ως προληπτική κίνηση. Έπρεπε να το κάνουμε. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται άνετα για αυτό. Όταν τελειώσει η πανδημία, όποιος θέλει να πάει στο Pazarkule (στα σύνορα με την Ελλάδα) δεν πρόκειται να του πούμε όχι»
είπε ο Σουλεϊμάν Σόιλου.

Σε απάντηση στον συντονιστή που ρώτησε αν αυτή ήταν μια αλλαγή πολιτικής, ο Σόιλου είπε: «Όχι καθόλου. Κάναμε αυτό το βήμα μόνο για λόγους υγείας και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Επομένως, είναι λογική και επιβεβλημένη η προετοιμασία που γίνεται από Ελληνικής πλευράς σε όλο το μήκος των συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο με την κατασκευή φράχτη, ώστε να αποτραπεί η παράνομη και βίαιη είσοδος (εισβολή) ανθρώπων από την Τουρκία στην Ελλάδα και την ΕΕ».

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Με πληροφορίες από το Nordic Monitor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου