Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Γαλλία, Αίγυπτος, Κύπρος, Τυνησία καταδικάζουν τις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη

Η σκανδαλώδης παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη έχει ενοχλήσει πολλές γειτονικές χώρες που ζητούν τη διακοπή των παρεμβάσεων, τη μεταφορά όπλων και μισθοφόρων, ιδίως τζιχαντιστών.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi. Οι δύο άνδρες μίλησαν για τις εξελίξεις στη Λιβύη και χωρίς να κατονομάσουν την Τουρκία, συμφώνησαν πως θα πρέπει να σταματήσουν οι παράνομες παρεμβάσεις τρίτων χωρών που μεταφέρουν εγκληματίες στη Λιβύη, να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και να επέλθει η σταθερότητα.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος τόνισε πως οι ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν επίσης να εντείνουν την συνεργασία τους σε διάφορους τομείς ώστε να ασκήσουν περισσότερη πίεση για να λυθεί το πρόβλημα της Λιβύης με πολιτικό τρόπο.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά για τις εξελίξεις στη Λιβύη και με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους και να υποστηρίξουν τους διεθνείς μεσολαβητές και την απόφαση του Βερολίνου, ενώ απέρριψαν κάθε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη.

Οι δύο Πρόεδροι επίσης συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους σε σχέση με τα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου εμβαθύνοντας την συνεργασία τους με την Ελλάδα βάσει της τριμερούς σχέσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας της Τυνησίας Imed Hazgui, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γαλλίδα ομόλογό του Florence Barley. Ο Τυνήσιος Υπουργός εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Λιβύη, απορρίπτοντας κάθε ξένη ανάμειξη στη χώρα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως η Τουρκία έχει ήδη μεταφέρει πάνω από 11.000 μισθοφόρους από τη Συρία στη Λιβύη. Μάλιστα, μεταξύ αυτών βρίσκονται και 200 παιδιά, ηλικίας 14 – 18 ετών. Οι μισθοφόροι είναι μέλη αντικαθεστωτικών ομάδων, ακόμη και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την Χομς, που έχουν λάβει μέρος σε ακρότητες στη Συρία, ακόμη και στις περιοχές της Τουρκικής επιχείρησης «Πηγή της Ειρήνης». Ο φόβος επανάληψης των ακροτήτων αυτών και στη Λιβύη είναι πλέον μεγάλος.

Εχθές, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε λεπτομέρειες από τις αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποίησε ανατολικά της Τρίπολης κατά θέσεων του στρατού της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) του Φαγιέζ Σαράζ.

Πρόκειται για σφοδρές αεροπορικές επιθέσεις σε σημεία συγκέντρωσης τρομοκρατών όπως ανακοινώθηκε και σε σημεία με πυρομαχικά που μόλις είχε φέρει στη Λιβύη η Τουρκία. Οι επιθέσεις ήταν ακριβείς σε στρατόπεδα με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν φτάσει στη χώρα.

Μάλιστα ο LNA κατάφερε να αποκρούσει επίθεση του GNA νότια της Τρίπολης, σκοτώνοντας τον αρχηγό των στρατιωτικών της Μισράτα, Hakim al-Zwawi, ενώ εξουδετερώθηκε η εμπροσθοφυλακή των μισθοφόρων νότια της Τρίπολης. Επίσης ανακοινώθηκε πως ο LNA διατηρεί όλες τις θέσεις του στην Τρίπολη και νοτιοανατολικά της Μισράτα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου