Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Ερντογάν: Δεν θα ανεχθούμε παρενόχληση στη Συρία. Τα όπλα και τα λεφτά σας δεν θα σώσουν τον Χαφτάρ

Η αλαζονεία σε όλο της το μεγαλείο από τον Τούρκο Πρόεδρο. Το δόγμα των δύο και μισού πολέμου εφαρμόζεται κανονικά.

Πριν μερικά χρόνια είχε γνωστοποιηθεί το νέο Τουρκικό δόγμα των δύο και μισού πολέμου, δηλαδή της ταυτόχρονης εμπλοκής της Τουρκίας σε δύο πολέμους, χαρακτηρίζοντας το Κουρδικό εντός της Τουρκικής επικράτειας ως μισό πόλεμο. Το δόγμα αυτό πήρε σάρκα και οστά με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και τη Λιβύη.

Σε χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία εξουδετερώνει αμέσως τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων που προσπαθούν να διεισδύσουν στις περιοχές (Ιντλίμπ) που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη Συρία ή τις επιθέσεις που παραβιάζουν τις συμφωνίες, αναφέρεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu.

Οι τρομοκράτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανησυχία της Τουρκίας για τον κορωνοϊό και να εντείνουν τις επιθέσεις τους εκτός και εντός των Τουρκικών συνόρων, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος,

«Αυτή η συμπεριφορά δείχνει από μόνη της πόσο πολύ απέχουν από την ανθρωπιά οι τρομοκράτες» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε ότι οι Τουρκικές δυνάμεις καταδιώκουν και εξουδετερώνουν τους τρομοκράτες ασταμάτητα.

«Παρακολουθούμε στενά κάθε βήμα των τρομοκρατών που δρουν σε μεγάλη περιοχή στο Ιράκ και τη Συρία» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως η Τουρκία εξουδετερώνει άμεσα τους τρομοκράτες που διεισδύουν στις ασφαλείς περιοχές.

«Καλούμε τις χώρες που ασκούν επιρροή στην περιοχή να συμμορφωθούν με τις μόνιμες συμφωνίες μας, να κρατήσουν τους τρομοκράτες εκτός των καθορισμένων συνόρων και να αποτρέψουν επιθέσεις από το καθεστώς» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Δυστυχώς καμία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποσχέσεις της» είπε και πρόσθεσε πως όσοι υποστηρίζουν τρομοκράτες και δεν μπορούν να ελέγξουν τα καθεστώτα, η Τουρκία θα τους γονατίσει.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη Λιβύη, για την οποία είπε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει την νόμιμη κυβέρνηση (Σάραζ) και να μεταμορφώσει την περιοχή σε τόπο ειρήνης.

«Η ασφάλεια, η ειρήνη και η ευημερία του λαού της Λιβύης είναι το κλειδί για την σταθερότητα στην Βόρειο Αφρική και την Μεσόγειο» είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι χάρη στην υποστήριξη από την Τουρκία ο Χαλίφα Χαφτάρ χάνει έδαφος.

Οι χώρες που του προσφέρουν απεριόριστη οικονομική υποστήριξη και όπλα δεν αρκούν για να σώσουν τον Χαφτάρ, που αντιμετωπίζει αντιδράσεις και από τους ντόπιους, την γη των οποίων κατέκτησε, είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως τις τελευταίες ημέρες ο Λιβυκός στρατός κερδίζει έδαφος σε σχέση με τους αντάρτες του Χαφτάρ, τον οποίο υποστηρίζουν η Γαλλία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Η αναφορά αυτή του Τουρκικού Πρακτορείου, που απηχεί τις θέσεις του Ερντογάν είναι σημαντική, καθώς κατονομάζει τις χώρες που η Τουρκία θέλει να «συμμορφωθούν» και να «γονατίσουν» στις επιδιώξεις της.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link για το άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου