Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

Ερντογάν: Μετά την «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας, σειρά έχει να απελευθερωθεί το τέμενος Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ

Η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας, δηλαδή του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, πως μετά την «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας, δηλαδή της μετατροπής της σε τζαμί, σειρά έχει η απελευθέρωση του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, δείχνει πως αντιλαμβάνεται την γεωπολιτική η Τουρκία και ο Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για την απαράδεκτη μετατροπή του συμβόλου της Χριστιανοσύνης, του συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Εκκλησίας της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τζαμί, περιλαμβάνεται στο τέλος και μία παράγραφος που αποτελεί πρόκληση για το Ισραήλ.

«Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας προαναγγέλλει την απελευθέρωση του τζαμιού Al-Aqsa.
Σε σχέση με το αίτημα για την μετατροπή του τζαμιού Al-Aqsa σε μουσείο, ο Πρόεδρος δήλωσε:
Σήμερα η Αγία Σοφία αναστήθηκε ξανά, μία ακόμη ανάσταση από τις πολλές που έχει δει από την κατασκευή της. Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας αναγγέλλει την απελευθέρωση του τζαμιού Al-Aqsa. Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας ακολουθεί τα βήματα και την θέληση των Μουσουλμάνων σε ολόκληρο τον κόσμο, να βγουν από το μεσοδιάστημα (σ.σ. της αναμονής;). Η ανάσταση της Αγίας Σοφίας είναι η επανεκκίνηση της φλόγας, της ελπίδας όχι μόνο των μουσουλμάνων, αλλά – μαζί με αυτούς – όλων των καταπιεσμένων, των αδικημένων, των υποτιμημένων και όσων έχουν υποστεί εκμετάλλευση
».

Ουσιαστικά, ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοινώνει πως μετά την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας, έχει στόχο να «απελευθερώσει» από το Ισραήλ το τέμενος Al-Aqsa που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ και είναι χτισμένο επάνω στον Ναό του Σολομώντα.

Η ομιλία του Τούρκου Προέδρου που μεταφέρθηκε από το site της Τουρκικής Προεδρίας, είναι ελαφρώς διαφορετική στα Αγγλικά, απ’ ότι είναι στα Τουρκικά και τα Αραβικά. Ευτυχώς οι δημοσιογράφοι της Jerusalem Post ανακάλυψαν τη διαφορά.

Στα Αραβικά, η ομιλία αναφέρει ότι «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι μέρος της επιστροφής στην ελευθερία για το Al-Aqsa» που σημαίνει πως το Ισραήλ θα πρέπει να εκδιωχτεί από την Ιερουσαλήμ και την περιοχή που βρίσκεται το τέμενος Al-Aqsa.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνέδεσε την απόφασή του για την Αγία Σοφία με την αναβίωση του Ισλάμ από το Ουζμπεκιστάν ως την Ανδαλουσία της Ισπανίας.
Η ορολογία που συνδέει την Αγία Σοφία με το Al-Aqsa και την Ισπανία, αποτελεί κωδικοποίηση της ορολογίας για μια ευρύτερη θρησκευτική ατζέντα.

Στη μετάφραση από τα Τουρκικά στα Αραβικά, δεν περιλαμβάνεται η αναφορά στην Ισπανία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αποτελεί σημαντικό υπερασπιστή των Παλαιστινίων και ασκεί δριμεία κριτική στο Ισραήλ. Το 2009 είχε αποχωρήσει από τις συνομιλίες στο Νταβός με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες. Τότε, η Τουρκία έστειλε τον στολίσκο για να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, που οδήγησε στο θάνατο 10 Τούρκων πολιτών όταν Ισραηλινοί κομάντος κατέλαβαν το πλοίο Mavi Marmara.

Η Τουρκία αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και μαζί με το Κατάρ, την Χαμάς των Παλαιστινίων και τον GNA της Λιβύης προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια απόλυτη θρησκευτική τάξη. Η αρχή έγινε με την μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ ακολουθεί η Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία προσπαθεί να υποσκελίσει την Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία στο θέμα του ορισμού του τι είναι το Ισλάμ.

Η Τουρκία έχει μεγάλα μιλιταριστικά σχέδια για την περιοχή. Εισέβαλε στη Συρία, εισέβαλε στο Ιράκ, εισέβαλε στη Λιβύη, κατέχει το 37% της Κύπρου από το 1974.

Η Τουρκία εκκαθαρίζει τις γειτονικές της περιοχές από τους Κούρδους, προφασιζόμενη την τρομοκρατία.

Που θα σταματήσει η Τουρκία;
Η Τουρκία δεν θα σταματήσει όσο δεν την σταματάνε.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



2 σχόλια:

  1. Σωστός ο Ενρτογάν, πρέπει να ελευθερώσει το Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ και μάλιστα γρήγορα! Δεν αντέχω να περιμένω να δω το ... μάτς Τουρκία-Ισραήλ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή