Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Παράνομη η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Ιορδανία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιορδανίας αποφάσισε την διάλυση του παραρτήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη χώρα.

«Το Ακυρωτικό Δικαστήριο εχθές (Τετάρτη) εξέδωσε την τελική απόφαση σύμφωνα με την οποία η Μουσουλμανική Αδελφότητα διαλύεται ... επειδή δεν διόρθωσε το νομικό της καθεστώς σύμφωνα με τον Ιορδανικό νόμο» δήλωσε αξιωματούχος υπό το καθεστώς ανωνυμίας
σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ιδρύθηκε στην Αίγυπτο το 1928, είναι ένα παν-ισλαμικό κίνημα με φιλανθρωπικούς και πολιτικούς βραχίονες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα βρίσκεται από το 2011 υπό συνεχή πίεση μετά τις εξεγέρσεις εξαιτίας της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» και θεωρείται τρομοκρατική ομάδα στην Αίγυπτο, ενώ έχει απαγορευτεί σε πολλές άλλες χώρες.

Το Αμμάν ανεχόταν τον πολιτικό βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας επί δεκαετίες, αλλά από το 2014 οι αρχές την έθεσαν εκτός νόμου, υποστηρίζοντας ότι η άδειά της δεν ανανεώθηκε βάσει του νόμου του 2014 για τα πολιτικά κόμματα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα συνέχισε να λειτουργεί, αλλά οι σχέσεις της με το κράτος της Ιορδανίας επιδεινώθηκαν περαιτέρω από το 2015 όταν η κυβέρνηση ενέκρινε ένα παρακλάδι της, την Ένωση Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τον Απρίλιο του 2016, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ιορδανίας έκλεισαν τα κεντρικά γραφεία της στο Αμμάν, όπως και πολλά περιφερειακά γραφεία, μεταφέροντας τις ιδιοκτησίες τους στην σχισματική ομάδα, κάτι που καταγγέλθηκε από την Μουσουλμανική Αδελφότητα ως πολιτική κίνηση.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έφερε την υπόθεση στο δικαστήριο προσπαθώντας να ανακτήσει τα ακίνητα, αλλά το δικαστήριο με την απόφασή του την περασμένη Τετάρτη, διέταξε την διάλυσή της.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα υποστηρίζει ότι είχε ήδη λάβει άδειες λειτουργίας σύμφωνα με προηγούμενους νόμους τις δεκαετίες του 1940 και του 1950.

Ο Σεΐχης Hamza Mansur, επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, δήλωσε ότι θα ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Ιορδανίας.

«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ... είναι ένα μοντέλο μετριοπάθειας και σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της εθνικής ενότητας, οπότε η διάλυση δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον» δήλωσε στο AFP.

Η Ιορδανική αποσχισμένη ομάδα (Ένωση Μουσουλμανικής Αδελφότητας) στόχευε να διακόψει τους δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές της σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν από τότε που ο στρατός (Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι) ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Το Ισλαμικό Μέτωπο Δράσης της Ιορδανίας, ένα πολιτικό κόμμα πιστό στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, κατάφερε στις εκλογές του 2016 να εκλέξει 16 μέλη στο κοινοβούλιο της Ιορδανίας. Το κόμμα αυτό είχε μποϋκοτάρει τις εκλογές του 2010 και του 2013. Οι εκλογές του 2020 έχουν αναβληθεί λόγω του κορωνοϊού, αλλά είναι αμφίβολο για το αν θα πραγματοποιηθούν.

Το Ιορδανικό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχει πολλούς υποστηρικτές στη χώρα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει επίσης απαγορευτεί στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες της περιοχής, αλλά υποστηρίζεται από την Τουρκία και το Κατάρ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτός που μαζί με το Κατάρ προσπαθούν να δώσουν και πάλι κύρος στην Μουσουλμανική Αδελφότητα, μέλος της οποίας είναι ο Φαγιέζ αλ Σαράζ της Λιβύης και ο πρώην ηγέτης της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που ανατράπηκε από τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχουν βρει καταφύγιο στην Κωνσταντινούπολη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου