Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τυνησία, τη χώρα που ξεκίνησε η «Αραβική Άνοιξη»

Η χώρα από όπου τον Δεκέμβριο του 2010 ξεκίνησαν τα γεγονότα που έφεραν την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, αλλά και τον πόλεμο στη Λιβύη, τη Συρία και την Υεμένη, αλλά και το Ισλαμικό Κράτος, βρίσκεται ξανά σε αναταραχή.


Ο Πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied απέπεμψε τον Πρωθυπουργό της χώρας και τον Υπουργό Άμυνας, ενώ ανέστειλε για 30 ημέρες την λειτουργία του Κοινοβουλίου, με το κυβερνών Ισλαμικό κόμμα Ennahdha κάνει λόγο για πραξικόπημα, που στρέφεται κατά της «επανάστασης» και κατά του συντάγματος.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας επικαλέστηκε Άρθρο του Συντάγματος της χώρας (τα ειδησεογραφικά μέσα αναφέρουν το Άρθρο 18, ενώ το κόμμα Ennahdha με tweet του κάνει λόγο για το Άρθρο 80) που του επιτρέπει να λάβει «εξαιρετικά μέτρα σε περίπτωση επικείμενου κινδύνου που απειλεί τους θεσμούς του έθνους και την ανεξαρτησία της χώρας και εμποδίζει την τακτική λειτουργία των δημοσίων εξουσιών». Το άρθρο του επιτρέπει να αναλάβει εκτελεστική εξουσία και να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για μια απροσδιόριστη χρονική περίοδο, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

Ο Πρόεδρος δήλωσε πως ό,τι έκανε το έκανε για να σώσει την χώρα και τον λαό από την κυβέρνηση, μετά από τις μεγάλες διαδηλώσεις εξαιτίας της πανδημίας. Στη χώρα υπάρχει λοκντάουν εδώ και μήνες, ενώ τα κρούσματα και οι θάνατοι είναι χιλιάδες.

Στην Τυνησία έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί, εκτός εάν πρόκειται για εργαζόμενους και για θέματα υγείας. Επίσης, απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 3 ατόμων.

Ο Πρόεδρος της χώρας που είναι και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, προειδοποίησε τους αντιπάλους του να μην πέσει ούτε μία σφαίρα, γιατί θα υπάρξει σκληρή απάντηση.

Υποστηρικτές του Ισλαμικού κόμματος προσπάθησαν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο αλλά υπήρξαν πολλοί αντιφρονούντες που μαζί με τον στρατό τους απώθησαν.

Η αστυνομία επίσης έκλεισε τα γραφεία του Καταριανού Al Jazeera. Το Κατάρ και το Al Jazeera είναι υποστηρικτές των Ισλαμικών Αραβικών κομμάτων, όπως και η Τουρκία που υποστηρίζει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους εκδίωξε από την Αίγυπτο ο Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ πλέον χαρακτηρίζονται τρομοκράτες.

Το ότι η Τυνησία βρίσκεται και πάλι σε κρίση φέρνει μνήμες του Ιανουαρίου του  2011 όταν ανετράπη ο επί 23 χρόνια ηγέτης της χώρας Ben Ali. Αμέσως μετά, στα τέλη Ιανουαρίου επαναστάτησε η Αίγυπτος κατά του Χόσνι Μπουμπάρακ και ανέλαβαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι του Μοχάμεντ Μόρσι, τους οποίους εξεδίωξε το 2013 ο Φατάχ Αλ Σίσι. Τον Φεβρουάριο του 2011 επαναστάτησε το Μπαχρέιν, αλλά ο Εμίρης επέβαλε σύντομα την τάξη. Από τον Ιανουάριο του 2011 ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις στη Λιβύη και τον Οκτώβριο του 2011 λιντσαρίστηκε ο Μουαμάρ Καντάφι. Ταυτόχρονα, τον Μάρτιο του 2011 ξέσπασε η επανάσταση στη Συρία. Τον Φεβρουάριο του 2012 επανάσταση έγινε και στην Υεμένη. Μέσα σε όλα αυτά, τον Ιούνιο του 2014 εμφανίστηκε και το Ισλαμικό Κράτος, με τους ισλαμοφασίστες του να ταλαιπωρούν τον πλανήτη σε Ασία, Αφρική και μέσω βομβιστικών επιθέσεων και στην Ευρώπη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από τα Arab News, Al Arabiya, The New Arab και Al Zazeera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου