Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

560 εκατ. ευρώ στην Τουρκία από την ΕΕ για την εκπαίδευση των προσφύγων και την προστασία των συνόρων της

Την ίδια ώρα που η Ευρωπαϊκή (δήθεν) Ένωση αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή φράχτη στον Έβρο, ο οποίος θα προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την παράνομη είσοδο μεταναστών, δίνει στην Τουρκία 560 εκατομμύρια ευρώ και για τον σκοπό αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο αποφάσεις χρηματοδότησης, συνολικής αξίας 560 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη πρωτοβουλιών ποιοτικής εκπαίδευσης (!) χωρίς αποκλεισμούς και πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, καθώς και για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων της χώρας (!!!) αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σύμφωνα με αυτή, τα κεφάλαια θα σταλούν «ως μέρος επιπλέον 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen τον Ιούνιο του 2021 για να συνεχιστεί η βοήθεια της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία για την περίοδο του 2021 - 2023».

Με την ευκαιρία της υιοθέτησης των μέτρων, ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Olivér Várhelyi δήλωσε: «Αυτή η νέα χρηματοδότηση … θα διασφαλίσει ότι εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες, μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο και να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία είναι το κλειδί για ένα ασφαλές μέλλον, προοπτικές εργασίας, ενόψει της συνολικής κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης. Θα παράσχουμε επίσης χρηματοδότηση στις αρχές για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την αύξηση της προστασίας των συνόρων, ιδίως εν όψει της εξελισσόμενης κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Η Τουρκία φιλοξενεί επί του παρόντος περίπου 4 εκατομμύρια εγγεγραμμένους μετανάστες. Τα 3,6 εκατομμύρια προέρχονται από την Συρία και 370.000 από άλλες χώρες.

Στις 18 Μαρτίου 2016 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για να σταματήσει η παράνομη μετανάστευση μέσω Τουρκίας προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, όλοι οι νέοι παράνομοι μετανάστες και αιτούντες άσυλο που φτάνουν από την Τουρκία στα Ελληνικά νησιά και των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο απορρίπτονται, θα πρέπει να επιστρέφουν στην Τουρκί, κάτι που όμως δεν συμβαίνει με ικανοποιητικό τρόπο

Η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016-2017 και άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018-2019 ως μέρος της συμφωνίας.

«Και τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί και έχουν εκταμιευθεί πάνω από 4,35 δισεκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί σταδιακά, καθώς τα έργα προχωρούν και θα ολοκληρωθούν κατά την περίοδο 2022-24, με τις τελικές εκταμιεύσεις να έχουν προγραμματιστεί για το 2025» ανέφερε η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ είχε διαθέσει περισσότερα από 535 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση προσφύγων στην Τουρκία το 2020.

Τα 560 εκατομμύρια έρχονται μετά την ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε νωρίτερα τον Δεκέμβριο, επίσης ως μέρος του πρόσθετου πακέτου των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, παρέχοντας σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες στη Τουρκία μηνιαίες μεταφορές μετρητών προς κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link


Με πληροφορίες από το Turkish Minute


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου