Καθόλου βέβαιο δεν είναι πως θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη Προέδρου και νέας κυβέρνησης στην Λιβύη.
Ο ΟΗΕ προσπαθεί να διαχειριστεί την αναβολή των προεδρικών εκλογών στη Λιβύη, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι το διαφαινόμενο πολιτικό κενό θα οδηγήσει σε νέα βία και οικονομικό χάος.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για αναβολή, αλλά όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να προχωρήσει, κυρίως επειδή δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη ο επίσημος κατάλογος των υποψηφίων.
Από τον Οκτώβριο του 2020 που επετεύχθη κατάπαυση του πυρός, ο ΟΗΕ πιέζει για εκλογές ως μέρος μιας πολύπλευρης προσπάθειας για την εδραίωση της ειρήνης. Κορυφαίοι πολιτικοί από όλο το φάσμα της Λιβύης συναντήθηκαν σήμερα στη Βεγγάζη για να συζητήσουν το πώς θα γίνει η διαχείριση της κρίσης. Στην Βεγγάζη συναντήθηκαν οι Ahmed Maetiq, Khalifa Haftar και Fathi Bashagha.
Ένα από τα θέματα σχετίζεται με το εάν η προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας μπορεί να παραμείνει στη θέση της και μετά τη λήξη της επίσημης θητείας της στις 24 Δεκεμβρίου. Ήδη έχουν εμφανιστεί στην Τρίπολη ένοπλοι και αυτοκίνητα με όπλα, όπως και οδόφραγμα. Επίσης, τέσσερεις μεγάλες πετρελαιοπηγές έκλεισαν, λόγω της κατοχής τους από πολιτοφυλακές, δημιουργώντας τεράστιες οικονομικές απώλειες.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν, αφορούν μια πολύ σύντομη αναβολή των εκλογών, απλώς μια αλλαγή της ημερομηνίας ώστε να διευκρινιστούν τα εκκρεμή νομικά ζητήματα, όπως τα προσόντα των υποψηφίων ή μια μεγαλύτερη καθυστέρηση, της τάξης των 6 μηνών, αλλά σε μια τόσο μεγάλη καθυστέρηση, όλα μπορούν να συμβούν.
Η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή, το τεχνικό όργανο που επιβλέπει τις εκλογές, υποστηρίζει ότι είναι ευθύνη του Κοινοβουλίου της Λιβύης να κάνει την ανακοίνωση της αναβολής των εκλογών, αλλά η Βουλή αρνείται να συνεδριάσει τουλάχιστον μέχρι την ημέρα των εκλογών, οπότε και θα ανακοινώσει τα σχέδιά της για το πώς θα προχωρήσει. Ορισμένα μέλη της Βουλής έχουν ζητήσει τη σύσταση νέας κυβέρνησης, ισχυριζόμενοι ότι η εντολή της προσωρινής κυβέρνησης, που σχηματίστηκε τον Φεβρουάριο για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, έχει λήξει.
Παρόλο που η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν ορίσει εδώ και έναν χρόνο την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών για τις 24 Δεκεμβρίου, ποτέ δεν επιτεύχθηκε συναίνεση στη Λιβύη σχετικά με το νομικό πλαίσιο των εκλογών, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων για τους υποψηφίους.
Ερωτηματικά υπάρχουν για τρεις από τους πιο εξέχοντες υποψηφίους: τον Khalifa Haftar, ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, που ελέγχει την Ανατολική και Νότια χώρα, τον γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι και τον Abdul Hamid Dbeibah, τον μεταβατικό πρωθυπουργό, ο οποίος όταν ανέλαβε την Πρωθυπουργία δεσμεύτηκε να μην είναι υποψήφιος στις Προεδρικές εκλογές.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχουν πολιτικά και νομικά εμπόδια για τις προσεχείς εκλογές, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά στον Dbeibah ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την προσωρινή πρωθυπουργία που ανέλαβε, ως ορμητήριο για Προεδρική εκστρατεία.
Γενικώς υπάρχει κοινή παραδοχή ότι αυτή η κυβέρνηση είναι διεφθαρμένη και πρέπει να φύγει. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιος έχει την εξουσία να σχηματίσει μια νέα προσωρινή κυβέρνηση.
Κανένα από τα ουσιαστικά ζητήματα σχετικά με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή εκλογών έχει επιλυθεί πλήρως, συμπεριλαμβανομένου ενός συμφωνημένου νομικού πλαισίου, των συνταγματικών ελέγχων και ισορροπιών σε έναν κυβερνώντα Πρόεδρο και των κριτηρίων επιλεξιμότητας των υποψηφίων.
Έτσι, το πιο πιθανό είναι οι εκλογές, χωρίς καμία συναίνεση στη βάση τους, να οδηγήσουν σε αμφισβητούμενο αποτέλεσμα. Αυτό θα είναι καταστροφικό, δεδομένων των συνθηκών του ελέγχου της χώρας από δεκάδες ένοπλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων ξένων μισθοφόρων.
Η ΕΕ διά του Peter Stano και η Γαλλία μαζί με την Ιταλία διά των Υπουργών Εξωτερικών τους, ζήτησαν την διεξαγωγή και όχι την αναβολή των εκλογών στη Λιβύη.
Οι εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και νέας κυβέρνησης στην Λιβύη είναι μείζον θέμα της Ελληνικής Εξωτερικής πολιτικής, καθώς από το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί εάν θα αποτελέσει παρελθόν τον παράνομο και παράλογο μνημόνιο καθορισμού θαλασσίων ζωνών που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της τότε κυβέρνησης Σάραζ.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου