Το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος συζητήθηκε και αμφισβητήθηκε κατά τη διάρκεια ακρόασης σε επιτροπή του Τουρκικού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της κοινοβουλευτικής επιτροπής που δημοσίευσε το Nordic Monitor, στην επιτροπή του Τουρκικού Κοινοβουλίου προσκλήθηκε να μιλήσει ο καθηγητής Berdal Aral του Πανεπιστημίου Medeniyet της Κωνσταντινούπολης.
Ο καθηγητής αμφισβήτησε το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, αποκαλώντας το κράτος χωρίς νομική βάση που δεν ιδρύθηκε νόμιμα με τη νομική έννοια, ενώ η ύπαρξη του Ισραήλ ως κράτους μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά. Τα σχόλια του καθηγητή δεν αμφισβήτησε κανένας από την κοινοβουλευτική επιτροπή, ούτε πρόβαλε κάποια ένσταση.
«Στην πραγματικότητα, νομίζω ότι το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ πρέπει να αμφισβητηθεί και το αναλύω στο βιβλίο μου. Η άποψή μου είναι ότι το Ισραήλ δεν είναι ένα κανονικό κράτος και ότι είναι πολύ προβληματικό, ένα κράτος του οποίου η ύπαρξη μπορεί να αμφισβητηθεί νομικά. Όταν αφήνονται μόνοι τους, οι Ισραηλινοί είναι μια κοινότητα που δεν μπορεί να συνυπάρξει. Δεν έχουν τίποτα καλό, κοινό και το μόνο κοινό που έχουν είναι το μίσος, η εκδίκηση και η επιθετικότητα προς τους Άραβες και άλλους» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος καθηγητής Πανεπιστημίου.
Μάλιστα μίλησε και για το σενάριο συνωμοσίας που κυκλοφορεί μεταξύ των ισλαμιστών και των αριστεριστών στην Τουρκία, που υποστηρίζει ότι το Ισραήλ έχει φιλοδοξία να καταλάβει εδάφη από τον ποταμό Νείλο στην Αίγυπτο μέχρι τον ποταμό Ευφράτη στην Τουρκία, το Ιράκ και τη Συρία.
Ο Berdal Aral είπε επίσης ότι οι Εβραίοι έχουν μεγάλη επιρροή στη Δύση, ειδικά στον οικονομικό τομέα, τα μέσα ενημέρωσης και τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ισχυρίστηκε ότι πολλοί ακαδημαϊκοί εκδιώχθηκαν από τα πανεπιστήμια της Δύσης επειδή αντιτάχθηκαν στον Σιωνισμό. Οι μουσουλμάνοι μαχητές της αντίστασης χαρακτηρίστηκαν γρήγορα από τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης ως τρομοκράτες, είπε ο Καθηγητής, προσθέτοντας ότι αυτό δεν περιορίζεται μόνο σε μαχητές στην Παλαιστίνη αλλά και στην Τσετσενία, το Κασμίρ και το Αφγανιστάν.
Η καθηγητής του πανεπιστημίου Medeniyet κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 2013 και ότι υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία. Ο Berdal Aral ζήτησε να επιβληθεί πλήρες εμπάργκο στο Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα, το οποίο θα καλύπτει τα πάντα, από το εμπόριο, την οικονομία και τη χρηματοδότηση, μέχρι τον στρατό.
Στην επιτροπή βρισκόταν και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, που τώρα είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Χακάν Τσαβούσογλου και οι συνεργάτες του βοήθησαν στη δημιουργία μιας νέας υποεπιτροπής στο κοινοβούλιο για να εξετάσει συγκεκριμένα τις καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη. Η επιτροπή ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2021 και μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει τρεις ακροάσεις για το Ισραήλ.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ενέκρινε τις ακροάσεις, στέλνοντας τον Ufuk Ulutaş που είναι πρόεδρος στο think tank που έχει δημιουργηθεί, το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών. Ο Ufuk Ulutaş εμφανίστηκε σε ακρόαση της επιτροπής στις 8 Ιουλίου 2021, κάνοντας μια παρουσίαση για την εσωτερική πολιτική στο Ισραήλ.
Ο Χακάν Τσαβούσογλου χαρακτήρισε τις ακροάσεις ιστορικές και είπε ότι θα εκδοθεί από το κοινοβούλιο μια ολοκληρωμένη έκθεση για το Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της σειράς των ακροάσεων της επιτροπής. Το επίσημο όνομα της επιτροπής αναφέρεται ως «Υποεπιτροπή Διερεύνησης Πολιτικών Διακρίσεων, Παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στο σύνολό τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και την αποκλεισμένη Γάζα».
Είναι βέβαιο πως τα πρακτικά της ακρόασης θα έχουν ήδη φτάσει στα χέρια του Ισραήλ και θα έχουν μελετηθεί ενδελεχώς. Προφανώς, η απάντηση του Ισραήλ θα δοθεί όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή.
«οι Τούρκοι είναι μια κοινότητα που δεν μπορεί να συνυπάρξει. Δεν έχουν τίποτα καλό, κοινό και το μόνο κοινό που έχουν είναι το μίσος, η εκδίκηση και η επιθετικότητα προς τους Έλληνες και άλλους».
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου