Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Τουρκική «κωλοτούμπα» για συμφιλίωση με τον Άσαντ!

Τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να προβεί σε κυβιστήσεις επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων, εάν έτσι εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της.


Μετά την προσπάθεια ανατροπής του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία, η οποία δεν πέτυχε, μετά την εισβολή και κατοχή εδαφών της Συρίας και τον εκτουρκισμό τους, τώρα η Τουρκία επιχειρεί να προσεγγίσει την κυβέρνηση της Συρίας, ώστε να βρεθεί λύση στον πολυετή εμφύλιο πόλεμο, για τον οποίο εν πολλοίς είναι υπεύθυνη και η Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε μια ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Φαϊζάλ Μεκντάντ στο Βελιγράδι τον περασμένο Οκτώβριο.

«Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να φέρουμε την αντιπολίτευση και το καθεστώς της Συρίας στο ίδιο τραπέζι για να επιτευχθεί συμφωνία. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα διαρκέσει η ειρήνη» δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. «Για να αποφευχθεί η διαίρεση της Συρίας, θα πρέπει να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση στη Συρία. Η θέληση που θα κυριαρχήσει σε κάθε γωνία της χώρας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ενότητας και αλληλεγγύης» πρόσθεσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου θεωρήθηκαν «πισώπλατη μαχαιριά» από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Συρία, που υποστηρίζονται από την Τουρκία και τα γραφεία τους βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Συριακή αντιπολίτευση θεωρεί ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει όλους τους στόχους της για να επιτύχει τον σκοπό της.

Προφανώς, η Τουρκία διαπίστωσε ότι τα αρχικά της σχέδια δεν μπορούν να υλοποιηθούν, είτε λόγω δικής της αδυναμίας / ανικανότητας επί του πεδίου, είτε επειδή η Συρία αποδεικνύεται πολύ σκληρή για να πεθάνει, είτε επειδή η Ρωσία και το Ιράν απαγόρεψαν στην Τουρκία να τα υλοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, τα σχέδια της Τουρκίας προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες και γι’ αυτό ξεκίνησε η επιπέδου Ολυμπιακών Αγώνων κυβίστηση, ζητώντας την συμφιλίωση του καθεστώτος με τους αντάρτες.

Η Τουρκική κυβίστηση έφτασε σε τέτοιο σημείο που έγινε δυνατή και η πραγματοποίηση τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Άσαντ και του Ερντογάν!

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και συμφωνία με τη Συρία για κοινή επιχείρηση κατά των Κούρδων αγωνιστών του ΡΚΚ στην ανατολική Συρία.

Πολιτικοί αναλυτές πιστεύουν πως καθώς η Τουρκία έχει χάσει όλους τους υποστηρικτές της για τη Συρία, προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα προχωρώντας στην κυβίστηση, ενώ η αντιπολίτευση στην οποία αναφέρεται ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είναι αυτή που έχει τα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Το γεγονός δείχνει ότι η Τουρκία είναι στριμωγμένη στο θέμα της Συρίας. ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν έχουν κατηγορηματικά δηλώσει την αντίθεσή τους σε νέα Τουρκική εισβολή, όπως έχει απειλήσει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Το αποτέλεσμα της Τουρκικής πολιτικής στη Συρία θα πρέπει να προβληματίσει θετικά τους Έλληνες διπλωμάτες, καθώς μπορούν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η Τουρκία και ειδικότερα για το πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Τουρκία στην Κύπρο.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου