Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023

Τουρκία: ψάχνει τρόπους να πραγματοποιήσει «τα σύνορα της καρδιάς»

Ενώ η Τουρκία θρηνεί 3 πολίτες της από την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, αρνείται να καταδικάσει την επίθεση και ψάχνει τρόπους να βάλει πόδι και στην Παλαιστίνη.


Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν έχει επιδοθεί σε αγώνα για να πείσει φίλους και εχθρούς ότι η Τουρκία μπορεί να φέρει τη λύση στο Παλαιστινιακό, μέσω της δημιουργίας 2 ανεξάρτητων κρατών, τα οποία θα επιβλέπουν εγγυήτριες δυνάμεις.

Η Τουρκία προβάλει τον εαυτό της ως την χώρα, που μεταξύ άλλων, θα εγγυηθεί την εφαρμογή των συμφωνημένων από την πλευρά των Παλαιστινίων, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης των εγγυητριών δυνάμεων. 

Είναι βέβαιο πως η Τουρκία θα ζητήσει την δημιουργία μίας ή και δύο στρατιωτικών βάσεων στην περιοχή της Γάζας, ακόμη και στην περιοχή της Δυτικής όχθης, κοντά στην Ιερουσαλήμ, με σκοπό να «προστατεύσει» τους Παλαιστινίους και το τέμενος Αλ Ακτσά. Με αυτόν τον τρόπο θα επιστρέψει στην περιοχή, μετά την εκδίωξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Όμως, θεωρούμε αδύνατο να δεχτεί το Ισραήλ την δημιουργία Τουρκικών βάσεων στην περιοχή ή την ύπαρξη εγγυητριών δυνάμεων για την επιτήρηση ή και επιβολή της συμφωνίας που ίσως επιτευχθεί για το Παλαιστινιακό.

Την Τρίτη, το Τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε για επιπλέον 2 χρόνια την άδεια δράσης του Τουρκικού στρατού εκτός των συνόρων της Τουρκίας. 

Έτσι, συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου επέκτασής της, που ξεκίνησε το 1974 με την εισβολή στην Κύπρο, με την πρόφαση της εγγυήτριας δύναμης. Από τότε, η Τουρκία διατηρεί 40.000 στρατιώτες στο νησί. Από το 2000 περίπου, έχει δημιουργήσει ως 30 στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ, δηλαδή στο Ιρακινό Κουρδιστάν, με πρόφαση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Στην πραγματικότητα προσπαθεί να εφαρμόσει το δόγμα των «συνόρων της καρδιάς» που περιλαμβάνει την επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή της Μοσούλης, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Από το 2020, η Τουρκία έχει εισβάλλει και στην Συρία, δημιουργώντας αρκετές στρατιωτικές βάσεις. Σκοπός της Τουρκίας είναι η εκδίωξη των Κούρδων από την περιοχή, αλλά όπως φαίνεται και στους χάρτες «των συνόρων της καρδιάς», η περιοχή της βόρειας Συρίας ανήκει στην υπό προσάρτηση περιοχή.

Η επέκταση της Τουρκίας σε τόπους της άλλοτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υλοποιείται με την μεγάλη στρατιωτική βάση στο Κατάρ και την στρατιωτική βάση στην Ερυθρά θάλασσα, στο νησί Σουακήτ που ανήκει στο Σουδάν και αποτελεί παλιά Οθωμανική στρατιωτική βάση.

Το μεγάλο σχέδιο της Τουρκίας περιλαμβάνει και την Λιβύη, όπου η Τουρκία έχει επέμβει και διατηρεί στρατεύματα από το 2018, οπότε και κατάφερε να αλλάξει την κατάληξη του εμφυλίου πολέμου σε βάρος του Χαλίφα Χαφτάρ και υπέρ των πολιτικών που έχουν μετατραπεί σε μαριονέτες της, με αποκορύφωμα την υπογραφή του παράλογου και παράνομου μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες, που καταπατά κάθε έννοια όχι μόνο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και της λογικής.

Στον χάρτη των «συνόρων της καρδιάς» της Τουρκίας, περιλαμβάνεται επίσης το μισό Αιγαίο, η Θράκη, ακόμη και η Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς όμως, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για «τα σύνορα της καρδιάς», η Ελληνική αφελής κυβέρνηση, έχει εμπλακεί σε μία διαδικασία συνομιλιών, που υποτίθεται θα λύσει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, που στην πραγματικότητα είναι μόνο ένα, αυτό της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Όλα τα αλλά, αποτελούν Τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των Ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που προβάλλονται από την Τουρκία κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και της Συνθήκης της Λωζάννης που έχει υπογράψει η Τουρκία. 

Εάν η Ελληνική κυβέρνηση διέθετε κοινή λογική, θα απαιτούσε πρώτα το αυτονόητο: την απομάκρυνση των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την επανένωση της νήσου. Στη συνέχεια, θα μπορούσε να συζητηθεί ο τρόπος της εξασφάλισης των «δικαιωμάτων» των τουρκοκυπρίων αποσχιστών, τα οποία έτσι κι αλλιώς εξασφαλίζονται μέσα από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία ανήκει η διεθνώς αναγνωρισμένη Δημοκρατία της Κύπρου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου