Στις 18 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από τότε που ο Τουρκικός στρατός, με τη βοήθεια των φατριών και των μισθοφόρων που υποστηρίζει, εισέβαλε στην Συρία και κατέλαβε την Αφρίν. Η εισβολή που είχε την κωδική ονομασία «κλαδί ελιάς» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2018 και ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου του 2018 με την πλήρη κατάληψη της επαρχίας.
Επί 6 χρόνια, ο Τουρκικός στρατός και οι φατρίες με τις οποίες συνεργάζεται, έχουν φέρει το χάος στην Αφρίν, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Τουρκικός στρατός εκτόπισε την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής και πήρε τις περιουσίες τους.
Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, οι Τουρκικές δυνάμεις και οι αντιπρόσωποί τους προχωρούν σε απαράδεκτες πρακτικές, παραβιάζοντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις, εν μέσω της ύποπτης αδράνειας της διεθνούς κοινότητας.
Ό,τι ακριβώς συνέβη με την Κύπρο πριν από 50 χρόνια, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην βόρεια κατεχόμενη από τον Τουρκικό στρατό Συρία.
Επί 6 χρόνια, οι αυτόχθονες κάτοικοι τού κυρίως Κουρδικού θύλακα, ονειρεύονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού εκδιώξουν τις Τουρκικές δυνάμεις και τους αντιπροσώπους τους. Ωστόσο, αυτό το όνειρο αντιμετωπίζεται με απαράδεκτη σιωπή από τις αρμόδιες διεθνείς αρχές, αναφορικά με τις κατάφωρες παραβιάσεις που διαπράττονται στην Αφρίν.
Η Αφρίν μοιάζει σήμερα περισσότερο με Τουρκική συνοικία όπου η Τουρκική σημαία κυματίζει σε δημόσια κτίρια, ενώ οι κάτοικοι αναγκάζονται να μάθουν την Τουρκική γλώσσα και να παραχωρήσουν τις περιουσίες τους στις φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει καταφέρει να επιβάλει τους κανόνες της στα σχολεία και στα δικαστήρια ως μέρος ενός σατανικού σχεδίου για την κατάληψη της επαρχίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Η Τουρκική εισβολή, οι σκληρές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τα αποτρόπαια εγκλήματα των φατριών, ανάγκασαν πάνω από 310.000 ανθρώπους, το 56% των αυτοχθόνων κατοίκων, να εγκαταλείψουν τη γη και τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι έχασαν τις περιουσίες τους, τις οποίες κατέλαβαν οι φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Η κατάσταση των κατοίκων που επέλεξαν να παραμείνουν στις περιοχές τους, δεν είναι καλύτερη, καθώς έχουν υποστεί κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων απαγωγών και αυθαίρετων συλλήψεων, με στόχο τα λύτρα, μαζί με συνεχή και καθημερινά περιστατικά κατάσχεσης σοδειάς, σπιτιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων. Μέσα από όλες αυτές τις παραβιάσεις, οι φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία προσπαθούν να αναγκάσουν τους εναπομείναντες κατοίκους να φύγουν από την Αφρίν, ως μέρος του σχεδίου της Τουρκίας για συστηματική δημογραφική αλλαγή.
Από τις 20 Ιανουαρίου 2018, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) έχει ταυτοποιήσει τον θάνατο 668 Κούρδων αμάχων στην Αφρίν, συμπεριλαμβανομένων 97 παιδιών και 88 γυναικών, λόγω εκρήξεων και βομβιστικών ενεργειών με αυτοκίνητα, αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμούς από το έδαφος από τις Τουρκικές δυνάμεις, εκτελέσεις χωρίς δίκες, ενώ κάποιοι πέθαναν κάτω από τα βασανιστήρια σε φυλακές που διοικούνται από φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία.
Επίσης, το SOHR έχει ταυτοποιήσει, από την έναρξη της Τουρκικής κατοχής στην Αφρίν μέχρι το βράδυ της 17ης Μαρτίου 2024, την απαγωγή και σύλληψη περισσότερων από 8.729 Κούρδων πολιτών, 1.123 από τους οποίους παραμένουν φυλακισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά την πληρωμή των λύτρων που απαιτούσαν οι φατρίες του υποστηριζόμενου από την Τουρκία «Εθνικού Στρατού».
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του SOHR, περισσότερες από 4.476 οικογένειες από διάφορες Συριακές επαρχίες εγκαταστάθηκαν στην Αφρίν, αφού εκτοπίστηκαν από τη γη τους, ως μέρος του σχεδίου της Τουρκίας να αλλάξει τη δημογραφία της Αφρίν. Σύμφωνα με τις ρωσο-τουρκικές συμφωνίες, το Αφρίν παραδόθηκε στους Τούρκους με αντάλλαγμα να επιτραπεί στο Συριακό καθεστώς να καταλάβει την ανατολική Γούτα.
Το Συριακό Παρατηρητήριο προειδοποιούσε συνεχώς για το Τουρκικό σχέδιο συστηματικής δημογραφικής αλλαγής (σ.σ. εθνοκάθαρσης) στην Αφρίν από την πρώτη μέρα της Τουρκικής κατοχής, όπου πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της επαρχίας αναγκάστηκε να εκτοπιστεί από τα σπίτια του, ενώ χιλιάδες οικογένειες από άλλες επαρχίες εγκαταστάθηκαν στην Αφρίν. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας που αδιαφορεί και σιωπά, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του SOHR.
Κατά τα 6 χρόνια της Τουρκικής κατοχής της Αφρίν, το SOHR έχει επιβεβαιώσει περισσότερες από 3.986 παραβιάσεις επιπλέον των απαγωγών και των αυθαίρετων συλλήψεων. Ακολουθούν λεπτομέρειες για αυτές τις παραβιάσεις:
● 1.246 περιστατικά κατάληψης σπιτιών, καταστημάτων και γεωργικών εκτάσεων από μέλη και διοικητές παρατάξεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στην Αφρίν και σε κοντινές περιοχές. Τα κατασχεθέντα ακίνητα ανήκαν σε ανθρώπους που βιαίως εκτοπίστηκαν από την επαρχία λόγω της επιχείρησης «Κλαδί Ελιάς» και σε άλλους που επέλεξαν να παραμείνουν στην περιοχή.
● 449 περιστατικά πώλησης σπιτιών εκτοπισμένων που είχαν καταληφθεί βιαίως από φατρίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Τα σπίτια πωλήθηκαν σε χαμηλές τιμές και μάλιστα σε δολάρια ΗΠΑ.
● 734 περιστατικά επιβολής φόρων σε πολίτες από τις παρατάξεις και τα τοπικά συμβούλια επειδή τους επέτρεψαν να καλλιεργήσουν τη γη τους και να έχουν συγκομιδή. Οι φόροι προέρχονταν από την συγκομιδή και τα κέρδη και καταβλήθηκαν σε δολάρια ΗΠΑ και τουρκικές λίρες.
● 1.101 περιστατικά κοπής οπωροφόρων δέντρων από φατρίες του υποστηριζόμενου από την Τουρκία «Εθνικού Στρατού» με στόχο την πώλησή τους ως καύσιμης ύλης. Κόπηκαν δεκάδες χιλιάδες οπωροφόρα δέντρα.
● 456 περιστατικά στα οποία πολιτοφύλακες φατριών του «Εθνικού Στρατού» επιτέθηκαν σε πολίτες για διαφορετικούς λόγους.
Ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών από την Τουρκία, για την αλλαγή της δημογραφίας της Αφρίν και των γύρω χωριών και την κατασκευή νέων οικισμών, πηγές του SOHR ανέφεραν το 2023 ότι ένα νέο συγκρότημα κατοικιών με το όνομα Ajnadeen Felasteen κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη των Τουρκικών δυνάμεων και των αντιπροσώπων τους, στο Περιοχή Τζεντιρές της επαρχίας Αφρίν στο βόρειο Χαλέπι. Σύμφωνα με πηγές του SOHR, η κατασκευή 40 σπιτιών ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από την οργάνωση Idlib Al-Watan στα μέλη της φατρίας Ahrar Al-Sham που κυριαρχεί σε πολλά χωριά της περιοχής.
Το έργο περιλάμβανε την κατασκευή 200 σπιτιών και άλλων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολείου, ενός τζαμιού και ενός ισλαμικού ινστιτούτου για την σαρία, το οποίο χτίστηκε σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων που ανήκε σε δύο αδέρφια που ονομάζονταν Majeed and Murad Mannan και κατάγονται από τη Σίτκα. Η γη καταλήφθηκε με τη βία μετά την κατάληψη της Αφρίν το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τουρκικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους φέρνουν στην περιοχή εκτοπισμένους από διάφορες πόλεις της Συρίας και τους εγκαθιστούν στις περιουσίες ντόπιων αμάχων της Αφρίν, αφού πρώτα τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν την επαρχία.
Επιπλέον, η φατρία Ahrar Al-Sharqiyah κατασκεύασε ένα νέο συγκρότημα κατοικιών με θέα στον δρόμο μεταξύ Τζεντιρές και Αφρίν, αφού έκοψε 280 δέντρα που ανήκαν σε δύο εκτοπισμένους από το χωριό Σίτκα στην περιοχή Μα Μπατλί στην επαρχία Αφρίν, προκειμένου να στεγάσουν οικογένειες πιστές στην παράταξη.
Σύμφωνα με πηγές του SOHR, το συγκρότημα υποτίθεται ότι περιλαμβάνει 200 προκατασκευασμένα σπίτια που παρέχονται από την Παλαιστινιακή οργάνωση Ajnadeen Felasteen, μετά την υπογραφή σύμβασης με την παράταξη Ahrar Al-Sharqiyah, με τη συναίνεση της Τουρκίας. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το συγκρότημα θα ήταν υπό την άμεση επίβλεψη του οργανισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο συγκρότημα στάλθηκαν 20 προκατασκευασμένες κατοικίες, ενώ οι υπόλοιπες κατοικίες θα παραδίδονταν σε παρτίδες.
Με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην Αφρίν, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR), ανανεώνει την έκκληση για τη θέσπιση αυστηρών νόμων που θα θέσουν τέλος στις συστηματικές πρακτικές όλων όσων εμπλέκονται σε παράνομες ανασκαφές και ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της επαρχίας και το εμπόριο των αρχαιολογικών θησαυρών που είναι θαμμένοι εκεί. Το SOHR καλεί όλες τις διεθνείς αρχές να παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη για τη διατήρηση της κληρονομιάς της περιοχής.
Το SOHR καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει αμέσως για να σταματήσει τις παραβιάσεις που διαπράττουν οι Τουρκικές δυνάμεις και οι πληρεξούσιοί τους στην Αφρίν, να προστατεύσει τα μνημεία και την ταυτότητα της περιοχής, να βάλει τέλος στη δημογραφική αλλαγή, να εντείνει τις προσπάθειές της να διαλευκανθεί η τύχη των απαχθέντων και να φέρει πίσω τις εκτοπισμένες οικογένειες στις περιοχές τους, να εργαστεί για τον έλεγχο της κατάστασης ασφαλείας και την απέλαση των φατριών. Οι στόχοι αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιτευχθούν μόνο εάν η κατοχική δύναμη (σ.σ. η Τουρκία) εγκαταλείψει την περιοχή, επιτευχθεί πολιτική διευθέτηση και εφαρμοστούν οι διεθνείς οι αποφάσεις.
Το SOHR επιβεβαιώνει ότι οι άμαχοι που έχουν επιλέξει να μείνουν στην Αφρίν, από διαφορετικά τμήματα της Συριακής κοινωνίας, υφίστανται βίαιες εκτοπίσεις, δολοφονίες, βασανιστήρια και λεηλασίες. Επίσης, εμποδίζονται η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και τελετών και να γιορτάζουν τις ετήσιες γιορτές τους. Επίσης γίνονται πολλές άλλες παραβιάσεις και εγκλήματα από την πολιτική του εκτουρκισμού.
Καλούμε όλους τους τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς να συνεργαστούν για να αποκαλύψουν τις σοβαρές παραβιάσεις, τα αποτρόπαια εγκλήματα και τις καταδικαστέες πρακτικές που μετέτρεψαν την Αφρίν σε μια τουρκόφωνη «αυτόνομη» περιοχή που διοικείται από νόμους που τίθενται από εξτρεμιστικές φατρίες.
Όπως έχουμε επανειλημμένα γράψει στο CosmoStatus, όπου εισβάλλει η Τουρκία, δεν φεύγει, παρά μόνο εάν εκδιωχθεί με την δύναμη των όπλων. Η Τουρκία έχει εισβάλλει στην Κύπρο, στην Συρία, στο Ιράκ και εμμέσως στη Λιβύη. Εάν δεν εκδιωχθεί, τότε θα προσαρτήσει τις περιοχές αυτές, εφαρμόζοντας το δόγμα «των συνόρων της καρδιάς». Η διεθνής κοινότητα και «η σωστή πλευρά της Ιστορίας», θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει την Τουρκία, όπως αντιμετωπίζει τη Ρωσία, το Ιράν και τους λοιπούς διεθνείς ταραξίες.
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου