Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Η 4η Belh@rra αργεί και τα νέα υποβρύχια ακόμη περισσότερο…

Κατά την τελετή καθέλκυσης της 2ης Ελληνικής φρεγάτας FDI Belh@rra στην Γαλλία ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ... τα αυτονόητα, αυτά που όλοι όσοι ασχολούνται με τα εξοπλιστικά περίμεναν να ακούσουν εδώ και χρόνια.


Ο Υπουργός Άμυνας είπε συγκεκριμένα: «έχω τη χαρά να ανακοινώσω την πρόθεση της Ελλάδος να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας FDI». Αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να υπογραφεί η παραγγελία της 4ης φρεγάτας.

Όλοι όσοι ασχολούνται με τα εξοπλιστικά της χώρας ποτέ δεν κατάλαβαν τον λόγο που όταν υπογράφηκε η σύμβαση για τις Γαλλικές φρεγάτες, η σύμβαση αφορούσε μόνο 3 και όχι 4. Επίσης, κανείς δεν έχει μπορέσει να καταλάβει τον λόγο που δεν ενεργοποιήθηκε η επιλογή (option) για την 4η φρεγάτα νωρίτερα, αφού οι πάντες γνωρίζουν το πόσο αναγκαία είναι για την άμυνα της χώρας.

Αυτό που ανακοινώθηκε επισήμως είναι η «πρόθεση» για «διαπραγματεύσεις». Αυτό σημαίνει πως η αγορά της απαραίτητης 4ης φρεγάτας δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα καθυστερήσει.

«Η φρεγάτα ΝΕΑΡΧΟΣ, όπως ο ΦΟΡΜΙΩΝ και η τέταρτη φρεγάτα, θα ενσωματώνουν περαιτέρω τεχνολογίες που θα παρέχουν νέες δυνατότητες, γιατί στοιχείο της διαπραγμάτευσής μας θα είναι αυτές οι τρεις φρεγάτες να φέρουν τον στρατηγικό πύραυλο SCALP NAVAL, ίσως τον πιο προηγμένο πύραυλο cruise που μπορεί να πλήττει στόχους στρατηγικής σημασίας σε αποστάσεις άνω των 1000 χιλιομέτρων, με πολύ μεγάλη ακρίβεια» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που εδώ και χρόνια έγραφαν ότι εφόσον αγοράσουμε Γαλλικές φρεγάτες, είτε FREMM είτε FDI, αυτές θα πρέπει να φέρουν τους πυραύλους SCALP NAVAL. Γιατί η Ελληνική κυβέρνηση δεν φρόντισε να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη αγορά, κανείς δεν έχει μπορέσει να καταλάβει.

Η καραμέλα των δημοσιονομικών προβλημάτων, δεν πείθει. Υπήρχε ο τρόπος, να γίνει μια σωστή παραγγελία για 4 πλοία και με SCALP, με πληρωμές και παραδώσεις σε βάθος χρόνου. Έτσι κι αλλιώς, η 4η φρεγάτα δεν αναμένεται στην Ελλάδα πριν το 2029, στην καλύτερη περίπτωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, που γνωρίζει άριστα τις προθέσεις της κυβέρνησης, «απορρίφθηκε η λύση της αναβάθμισης των τεσσάρων ΜΕΚΟ με ορίζοντα 90 μηνών, αλλά θα γίνει μία που θα αφορά πολύ βασικά συστήματα των φρεγατών και θα έχει ολοκληρωθεί σε 36 μήνες».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «αποφασίστηκε ότι θα προχωρήσει η αναβάθμιση των πυραυλακάτων τύπου Ρουσέν και των υποβρυχίων 214. Ενώ η συζήτηση για νέα υποβρύχια μετατίθεται στα τέλη της δεκαετίας».

Η συζήτηση για καινούρια υποβρύχια θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη της δεκαετίας το αργότερο. Τα νέα υποβρύχια, είτε είναι Γερμανικά (για λόγους ομοιοτυπίας), είτε Γαλλικά, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων και συγκεκριμένα των SCALP NAVAL. Είναι γνωστό ότι τα Γαλλικά υποβρύχια έχουν αυτή τη δυνατότητα, ενώ τα Τουρκικά Type-214 θα μπορούν να εκτοξεύουν πυραύλους που θα παράγει η Τουρκική αμυντική βιομηχανία. Τα νέα Ελληνικά υποβρύχια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 με ιδανικό αριθμό τα 6.

Αναφορικά με το θέμα της απόκτησης Κορβετών, το σίριαλ φαίνεται ότι θα αργήσει να ολοκληρωθεί, ΑΝ ποτέ καταλήξουμε ως χώρα για το αν θα αγοράσουμε Κορβέτες ή θα περιμένουμε ακόμη 15-20 χρόνια για να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε είτε Ευρωκορβέτες είτε Constellation, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμυνα της χώρας.

Τέλος, για τις καημένες τις ΜΕΚΟ, τι να πει κανείς; Πασαλείμματα και σοβαντίσματα, τα πλέον απαραίτητα, για να μην ξεφτιλιστεί η χώρα σε κάποια αποστολή της στο εξωτερικό…

Θα αποφασίσουν επιτέλους οι εκλεγμένοι από τον Ελληνικό λαό κυβερνήτες της χώρας να πράξουν τα αυτονόητα για την ασφάλεια της Ελλάδας ή θα συνεχίσουν να αρκούνται στην διαχείριση του χρόνου που κατέχουν τα διάφορα αξιώματα;

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου