Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

680 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ελλάδα!

Σύμφωνα με τους συντηρητικούς υπολογισμούς από την επεξεργασία των δεδομένων των ερευνών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, οι ποσότητα του φυσικού αερίου που υπάρχει μόνο στη νοτιοδυτική Ελλάδα, είναι τεράστια.


Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) προχώρησε σε συντηρητική εκτίμηση για το μέγεθος των Ελληνικών κοιτασμάτων. Η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε μέσω της ετήσιας οικονομικής της έκθεσης για το 2023, ότι με συντηρητικούς υπολογισμούς, τα κοιτάσματα περιέχουν 680 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Απαιτούνται όμως διερευνητικές γεωτρήσεις για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αυτές, οι οποίες αναμένονται να γίνουν στα τέλη του 2025 και το 2026.

Η ετήσια κατανάλωση στην Ελλάδα κυμαίνεται μεταξύ 4 και 5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί ως τα τέλη της δεκαετίας να καταστεί ένας μεγάλος εξαγωγέας φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και να καλύψει τις ανάγκες της ηπείρου, ειδικά μετά την διακοπή της ροής του Ρωσικού φυσικού αερίου. Τα οφέλη για την Ελληνική οικονομία, θα είναι τεράστια.

Οι περιοχές που αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ είναι 8, στις οποίες υπάρχουν ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων. Σ’ αυτές συμμετέχουν οι εταιρείες ExxonMobil, HELLENiQ ENERGY και Energean. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ 6 περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας. Πρόκειται για την χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου) και 2 θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ βάσει των μέχρι τώρα ερευνών, θα μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο, μετά το Αιγυπτιακό Zor που είναι της τάξης των 850 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Τα κοιτάσματα αυτά αφορούν μόνο την Δυτική Ελλάδα. Εάν οι έρευνες συνεχιστούν στην δυνητική Ελληνική ΑΟΖ ανατολικότερα (βάσει του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας), τότε είναι βέβαιο ότι θα ανακαλυφθούν περισσότερα κοιτάσματα, ανάλογης αξίας, με τα οικονομικά οφέλη για την χώρα να πολλαπλασιάζονται.

Αυτά να τα βλέπουν, όσοι εδώ και δεκαετίες κωλυσιεργούσαν, καθυστερούσαν και αρνούνταν να προβούν σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Μάλιστα, ένα εξ αυτών (Θεός σχωρέστον) είχε πει θρασύτατα από το βήμα της Βουλής: «εάν βρείτε πετρέλαιο στην Ελλάδα, φέρτε μου ένα ποτήρι να το πιω».

Όπως φαίνεται, στο υπέδαφος της Ελλάδας υπάρχει μπόλικο φυσικό αέριο, αλλά και πετρέλαιο, η εκμετάλλευση των οποίων θα βοηθήσει στην αποπληρωμή του χρέους και στην καλυτέρευση της ζωής των Ελλήνων πολιτών, μέσω των έργων υποδομής που θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν από τα έσοδα.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου