Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Έρχεται το τέλος της Ελευθερίας του Λόγου;

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Έλον Μασκ δήλωσε ότι θεωρεί τη δήλωση του Ειδικού Απεσταλμένου του Προέδρου για το Κλίμα, Τζον Κέρι, ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ αποτρέπει την καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», απειλή για το Σύνταγμα της χώρας.


Ο Έλον Μασκ θεωρεί ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα «καταστρέψει» το Αμερικανικό Σύνταγμα εάν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όπως έγραψε στο Χ.

Ο Τζον Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία εγγυάται την ελευθερία του λόγου, αποτελεί εμπόδιο στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε επίσης ότι οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να κερδίσουν τις εκλογές για να έχουν την ευκαιρία να κάνουν αλλαγές, χωρίς να διευκρινίζει ποιες αλλαγές.

Η πεμπτουσία της Δημοκρατίας είναι η Ελευθερία του Λόγου. Εάν μπουν απαγορεύσεις στο τι μπορεί να γράφει ή να λέει ο καθένας, τότε καταλύεται η Δημοκρατία. Ναι, τα fake news, η παραπληροφόρηση, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. 

Ισχύει ή δεν ισχύει η λεγόμενη κλιματική αλλαγή; Εάν ισχύει, γιατί αρνούνται δογματικά όσοι θεωρούν ότι ισχύει, να γίνει ανοιχτός διάλογος μεταξύ επιστημόνων στον ΟΗΕ, με επιστημονικά δεδομένα, για το εάν ισχύει και με ποιον τρόπο; Υπάρχουν επιστήμονες που διαφωνούν με την λεγόμενη κλιματική αλλαγή και για το εάν είναι ανθρωπογενής. Μήπως οι επιστήμονες αυτοί θα διωχθούν αδίκως όπως την εποχή του Χίτλερ και του Στάλιν, εάν υπάρξει νόμος για τον περιορισμό της παραπληροφόρησης;

Ο έλεγχος της παραπληροφόρησης και των fake news επαφίεται στον καθένα μας και όχι στους νόμους. Ποιος θα αποφασίζει για το τι είναι σωστό ή τι είναι παραπληροφόρηση και με ποια κριτήρια; Στη Δημοκρατία χωράνε όλοι και όλες οι απόψεις. Είναι καθήκον των πολιτών να ελέγχουν την αξιοπιστία όσων ακούνε και διαβάζουν και όχι των νόμων που θεσπίζουν οι νομοθέτες, δήθεν για να ελέγξουν τα ψέματα, ενώ έχουν σκοπό να φιμώσουν κάθε διαφορετική φωνή.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου