Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2025

Τορπίλη στα «ήρεμα νερά» από τον Τουρκικό στόλο

Ναρκοθετείται Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειος με drones καμικάζι.


Πάνω στην πολιτική των «ήρεμων νερών» του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου οικοδομείται η Γαλάζια Πατρίδα, ως η σπονδυλική στήλη της Νέας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αναφέρεται στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Γιάννου Χαραλαμπίδη για την Σημερινή / Sigma Live.

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανακοινώσει αεροναυτικές ασκήσεις με τον κωδικό «Γαλάζια Πατρίδα», μεταξύ 7 και 16 Ιανουαρίου καλύπτοντας τον Εύξεινο Πόντο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν 87 πλοία, 9 υποβρύχια, 7 μη επανδρωμένα σκάφη θαλάσσης, 31 μαχητικά αεροσκάφη, 17 ελικόπτερα, 28 UAV/UCAV (εξοπλισμένα), 20 χιλιάδες στρατιώτες και οι Διοικήσεις, Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Από τον ναύσταθμο του Ακσάζ, όπου θα γίνει και η υποδοχή των στρατιωτικών ακολούθων, η Τουρκία επιθυμεί να ελέγξει τις πύλες του Αιγαίου (Κρήτη, Κάρπαθος, Ρόδος), τις οποίες θέλει να ανοίγει και να κλείνει όποτε κρίνει σκόπιμο, εγκλωβίζοντας την Ελλάδα και αποξενώνοντάς την από την Κύπρο.

Όπως επισημαίνεται στην Τουρκική ανακοίνωση, στόχος της άσκησης είναι η εμπέδωση της Γαλάζιας Πατρίδας στην πράξη. Για τον σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται, η Άγκυρα θα κατασκευάσει σε δικά της ναυπηγεία, 31 πολεμικά σκάφη, μεταξύ των οποίων ακόμη ένα αεροπλανοφόρο. Η άσκηση διευρύνει τις ικανότητες του Τουρκικού Ναυτικού, που σηκώνει τη σημαία του στη Γαλάζια Πατρίδα και πέραν αυτής σε θάλασσες και ωκεανούς, τονίζεται στην Τουρκική ανακοίνωση.

Η Τουρκία παράγει τον πύραυλο Alpagut που έχει χαρακτήρα περιφερόμενων πυρομαχικών, εκτοξεύεται από αέρος και στοχεύει τεθωρακισμένα οχήματα. Τώρα, ετοιμάζει και ένα μικρό θαλάσσιο drone, που δρα είτε στην επιφάνεια είτε υποβρυχίως. Πρόκειται για το drone καμικάζι Çaka, που στοχεύει κυρίως σκάφη επιφανείας. Σε συνδυασμό με πολεμικά πλοία και ιπτάμενα drone, μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του Αιγαίου, δηλαδή το πλεονέκτημα των Ελληνικών νησιών και να καταστεί ο εφιάλτης του Ελληνικού Ναυτικού, εάν δεν ληφθούν αντίμετρα. Χωρίς αντίμετρα, τα drone θαλάσσης και δη καμικάζι, θα εξελιχθούν στο τουρκικό ναρκοπέδιο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένης της Κύπρου, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.

Όπως παραδέχονται οι Τούρκοι τα οπλικά συστήματα αυτά φτιάχνονται για να υποστηρίξουν την πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας και το όραμα του νεο-Οθωμανισμού, το οποίο, αγκαλιάζει τα Βαλκάνια, την Κύπρο, τη Λιβύη και τη Συρία. Επίσης επιδιώκεται να καλυφθεί ο Εύξεινος Πόντος, το Αιγαίο κα η Ανατολική Μεσόγειος.

Τα τουρκικά drone Çaka, που είναι επιφανείας αλλά ικανά να δρουν και κάτω από το νερό, καθίστανται τμήμα ενός δικτύου που δίνει και παίρνει πληροφορίες από UAV και πλοία του τουρκικού στόλου που είναι ανεπτυγμένα, καθώς και τη διοίκηση. Όταν λάβουν εντολή, μπορούν να μετατραπούν σε καμικάζι για αιφνιδιαστικό χτύπημα. Είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τα ραντάρ λόγω σχήματος, μεγέθους και τεχνολογίας τύπου stealth, οπότε έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν μεγάλα πολεμικά σκάφη με επιτυχία.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προχωρήσει στη δημιουργία αντίμετρων μέσω του anti-drone συστήματος Κένταυρος, που δοκιμάστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από τις Ελληνικές φρεγάτες κατά την επιχείρηση Ασπίδες.

Οι Τούρκοι έχουν προχωρήσει σε ελέγχους πρακτικής εφαρμογής του drone επιφανείας TCP 1101 Marlin, που είναι συνδεδεμένο με δορυφόρο και έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει θαλάσσιες νάρκες, να συλλέγει πληροφορίες στη θάλασσα και στον αέρα και να βρίσκεται σε δίκτυο με ιπτάμενα drone και τον Τουρκικό στόλο, μεταφέροντας πληροφορίες. Αναγνωρίζει στόχους και, όταν διαταχθεί, μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους. Συνεπώς, καθίσταται επιθετικό όπλο.

Αναφορικά με τα ιπτάμενα drone, οι Τούρκοι έθεσαν σε επιχειρησιακή ικανότητα το Bayraktar TB3, που είναι η ναυτική έκδοση των TB1 και ΤΒ2. Το TB3 μπορεί να απονηώνεται από το αεροπλανοφόρο Anadolu.  Έχει ακτίνα δράσης περί τα 300 χιλιόμετρακαι  σε ύψος 30 χιλιάδες πόδια. Μπορεί να φέρει, όπως και τα Bayraktar TΒ1 και ΤΒ2, τα περιφερόμενα πυρομαχικά Alpagut. Ο πύραυλος Alpagut έχει ακτίνα δράσης 60 χιλιόμετρα και διάρκεια πτήσης 60 λεπτά. Με την εκτόξευσή του αρχίζει να πετά για να αναγνωρίσει τον στόχο που του έχει προκαθοριστεί. Μόλις τον αναγνωρίσει, πέφτει πάνω του για να τον καταστρέψει. Τέτοιοι στόχοι μπορούν να είναι συστήματα αεράμυνας, στρατηγικές υποδομές και κυρίως μονάδες πυροβολικού και άρματα μάχης.

Στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι Αζέροι κατέστρεψαν τα άρματα των Αρμενίων και μονάδες πυροβολικού με περιφερόμενα πυρομαχικά και drone καμικάζι. Ανάλογες καταστάσεις συνέβησαν και στον πόλεμο της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ είχαν στείλει 32 άρματα μάχης τύπου Abrams, αλλά καταστράφηκαν σύντομα από τα Ρωσικά drone.

Σημαντικό στοιχείο για το θέμα αποτελεί η βάση των drone που εγκατέστησαν οι Τούρκοι στο Λευκόνοικο της Κύπρου. Η επιχειρησιακή της χρησιμότητα αφορά την ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, για παρατήρηση και συλλογή πληροφοριών. Επίσης η βάση αποτελεί ορμητήριο για επιχειρήσεις, αφού προσφέρει τη δυνατότητα δράσης σε ελάχιστο χρόνο με οπλικά συστήματα πιο φθηνά και πιο αποτελεσματικά από τα μαχητικά αεροσκάφη, που μπορούν να πλήξουν στην Εθνική Φρουρά.

Το Λευκόνοικο είναι εντός του βεληνεκούς των πυροβόλων της Εθνικής Φρουράς, όπως μονάδες και στρατηγικά σημεία της Ε.Φ. βρίσκονται εντός του Τουρκικού βεληνεκούς.

Ο πόλεμος και οι επιχειρήσεις αλλάζουν και οι Τούρκοι κινούνται μαζί με την τεχνολογία. Ως εκ τούτου, η αποτροπή πλέον θα πρέπει να σχεδιάζεται με βάση τα νέα δεδομένα και την αυτονομία των εξοπλιστικών συστημάτων ή τις συνέργειες, όπως δηλαδή πράττει η Τουρκία.

Ποια είναι η διαφορά με την Ελλάδα; Ότι η Τουρκία κατασκευάζει δικά της σύγχρονα οπλικά συστήματα. Δεν είναι μόνο τα drone, αλλά και τα πυροβόλα Firtina 155mm, τα άρματα μάχης Altay, το μαχητικό ΚΑΑΝ (αντιγραφή του F-35), το αεροπλανοφόρο Anadolu, τα ατομικά τυφέκια, αλλά και ο λεγόμενος Ατσάλινος Θόλος, δηλαδή το σύστημα αεράμυνας.

Τι σημαίνει όμως τα όπλα να είναι Made in Turkey;

1. Μειώνεται η εξάρτηση από άλλες χώρες,  αυξάνεται ο βαθμός της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας και, ως εκ τούτου, των επιλογών στην εξωτερική πολιτική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το θράσος και οι επιλογές του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική, που αυτήν τη στιγμή αποτυπώνονται στη Συρία.
2. Υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγών, οπότε η κατασκευή οπλικών συστημάτων δεν είναι κόστος, αλλά επένδυση και κέρδος. Το 2023 η Τουρκία είχε έσοδα από την πώληση εξοπλιστικών συστημάτων της τάξης των 5,5 δις δολαρίων. Για το 2024 αναμένεται τα έσοδα να είναι ακόμη μεγαλύτερα.
3. Την ανάπτυξη της διπλωματίας των εξοπλισμών. Τα Bayraktar TB2 πουλήθηκαν σε πάνω από 30 χώρες, ενώ πολεμικά οχήματα πουλλήθηκαν σε αρκετά κράτη της Αφρικής και αλλού. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία δημιουργεί σχέσεις αλληλεξάρτησης ή ακόμη και εξάρτησης, προωθώντας τα συμφέροντά της. Δεν είναι άλλωστε μόνο οι αγορές το ζητούμενο, αλλά και τα εξαρτήματα, καθώς και η συντήρηση. Όλα αυτά αυξάνουν την επιρροή της Τουρκίας εντός και πέραν του ΝΑΤΟ.

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Γιάννου Χαραλαμπίδη αναφέρεται ότι στις 8 Ιουλίου 2024 η Τουρκία εκτόξευσε με πύραυλο Falcon 9 της εταιρίας Space X του Έλον Μανσκ, τον πρώτο δικής της κατασκευής δορυφόρο, τον Turksat6A. Είναι ο δέκατος τουρκικός δορυφόρος και με αυτόν αυξάνει την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και τη δράση των μη επανδρωμένων εναέριων, χερσαίων και θαλάσσιων drone. Η λειτουργία τους και η σύνδεσή τους με το κέντρο πλοήγησης ή με τη διοίκηση, καθώς και με άλλα πλοία και αεροσκάφη ή χερσαίες μονάδες, γίνεται μέσω δορυφόρου. Με τους δικούς τους δορυφόρους, οι Τούρκοι αυξάνουν τις δυνατότητες αποτροπής των κινδύνων, που μπορούν να προκύψουν από τον εχθρό στις επικοινωνίες του δικτύου τους από αντίμετρα. Την ίδια στιγμή εξασφαλίζουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την αυτονομία δράσης και τις δυνατότητες των δικών τους αντίμετρων σε δίκτυα μη επανδρωμένων ή drone τεχνητής νοημοσύνης.

Το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι φιλόδοξο με σχεδιασμό για αποστολή δορυφόρων χαμηλής τροχιάς. Με τους υφιστάμενους δορυφόρους της η Τουρκία καλύπτει περιοχές που αναλογούν στο 65% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2024 ανακοινώθηκε η αγορά της Ιταλικής εταιρείας Piaggio Aerospace από την Τουρκική Baykar (που φτιάχνει τα Bayraktar). H Piaggio Aerospace κατασκευάζει πάσης φύσεως οπλικά συστήματα, από drone ως κινητήρες αεροσκαφών.

Τουρκικές εταιρείες σχεδιάζουν νέα υποβρύχια drone, όπως το Deringoz που φτάνει ως τα 600 μέτρα σε βάθος και το STM Neta 300 το οποίο δοκιμάζεται για αποστολές καταστροφής θαλάσσιων ναρκών, διεξαγωγή ανθυποβρυχιακού πολέμου και γεωφυσικές έρευνες.

Όταν η Τουρκία δηλώνει ότι θα οικοδομήσει τη Γαλάζια Πατρίδα και τη Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν αστειεύεται. Προχωρεί σε όλους τους τομείς. Η αποτροπή της Κύπρου και της Ελλάδας δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην αγορά οπλικών συστημάτων, αλλά και στην παραγωγή, που προσφέρεται, ακόμη και μέσω της ΕΕ, με συνέργειες.

Η δημιουργία του Ινστιτούτου Έρευνας και Ανάπτυξης Εθνικής Φρουράς θα έπρεπε να ήταν ήδη σε λειτουργία. Μακάρι να υπάρξει σχεδιασμός προς αυτήν την κατεύθυνση και αγορές που θα είναι προσαρμοσμένες στη νέα τεχνολογία του πολέμου, της άμυνας και της αποτροπής.

Ως προς τις αγορές κατατίθενται στον ΟΑΣΕ, του οποίου η Γενική Γραμματεία ανήκει σε έναν Τούρκο, διπλωμάτη και πολιτικό οπαδό της Γαλάζιας Πατρίδας, τον Φεριντούν Σινιρλίογλου. Άρα, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.

Οι εξ ημετέρων δηλώσεις «κρότου-λάμψης», οι οποίες αφορούν ανακοινώσεις αγορών που δεν συνοδεύονται με επαρκή πολεμοφόδια, παρά μόνο μερικών ωρών -γεγονός που γνωρίζει ο εχθρός- δεν συνιστούν αποτροπή, αλλά κακόγουστα επικοινωνιακά παιχνίδια, που είναι εναντίον της ασφάλειας της πατρίδας. Και ο νοών νοείτω, καταλήγει το άρθρο του Γιάννου Χαραλαμπίδη.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ευδιάκριτη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link

Ο χάρτης αποτυπώνει την διακλαδική άσκηση με τον κωδικό: Γαλάζια Πατρίδα.
Με κόκκινο χρώμα είναι navtex και χερσαίοι χώροι διεξαγωγής της άσκησης.
Με μωβ χρώμα είναι οι παγίως δεσμευθείσες περιοχές από την Τουρκία, εντός των οποίων διενεργείται η άσκηση κάθε χρόνο.
Με πράσινο χρώμα είναι τα νησιά του Αιγαίου, τα οποία κατά την τουρκική αξίωση θα πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν.
Με κίτρινο χρώμα είναι τα νησιά τα οποία η Τουρκία διεκδικεί από την Ελλάδα.
Τα τρία βέλη δείχνουν τις ανατολικές πύλες του Αιγαίου, τις οποίες θέλει να ελέγχει η Τουρκία για να εγκλωβίζει την Ελλάδα και να την αποκόπτει από την Κύπρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου