Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Ιαπωνική προσπάθεια πώλησης πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Ελλάδα

Η Ιαπωνία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την εξαγωγή του αεροσκάφους US-2, διαμορφωμένο σε πυροσβεστικό, σε μια προσπάθεια πώλησης για πρώτη φορά στρατιωτικού υλικού σε ξένη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου Nikkei, η Ελλάδα πρόκειται να εκσυγχρονίσει τον γερασμένο στόλο των πυροσβεστικών αεροπλάνων που διαθέτει, αντικαθιστώντας τα υπάρχοντα. Η Ελλάδα εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για αγορά των αμφίβιων αεροσκαφών της εταιρείας ShinMaywa Industries.

Το αεροσκάφος US-2 μπορεί να πετάξει σε αποστάσεις ως 4.700 km και να προσθαλασσωθεί ακόμη και με κυματισμό ύψους 3 μέτρων. Το αεροσκάφος χρησιμοποιούν οι Ιαπωνικές δυνάμεις για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην θάλασσα. Για τις ανάγκες της Ελλάδας θα τοποθετηθούν δεξαμενές νερού.

Η Ιαπωνία χαλάρωσε τους περιορισμούς εξαγωγής και πώλησης αμυντικού υλικού το 2014, αλλά από τη στιγμή που η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος ως πυροσβεστικό, ίσως να μην χρειαστεί η έγκριση πώλησής του από το Ιαπωνικό Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Αθήνα, που δεν διαθέτει χρήματα, θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε Ιάπωνας αξιωματούχος. Το αεροσκάφος τιμολογείται άνω των 90 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιαπωνία δεν έχει καταφέρει να πετύχει κάποια εξαγωγική συμφωνία αμυντικού υλικού από το 2014, ενώ η προσπάθεια πώλησης του US-2 στην Ινδία απέτυχε λόγω οικονομικών διαφωνιών (σ.σ. δεν τα βρήκαν στην τιμή).

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Ιουλίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ συνάντησε τον Ιάπωνα ομόλογό του, με θέμα την προμήθεια, σε πρώτη φάση, 8-12 αεροσκαφών US-2 για πυρόσβεση και SAR.

Όταν τα Canadair CL-414 βρίσκονταν σε παραγωγή, η τιμή τους ανερχόταν στα 21 εκατομμύρια δολάρια. Την τιμή αυτή είχε δηλώσει στο cosmostatus η εταιρεία Bombardier, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Όμως, γιατί να ξοδευτούν τόσα εκατομμύρια για την αγορά ενός Ιαπωνικού αεροσκάφους και να μην προωθηθεί η κατασκευή του Ελληνικού Πυροσβεστικού Αεροσκάφους ΥΕΤΟΣ 2903, που θα κοστίσει σαφώς λιγότερα χρήματα, θα δώσει δουλειά σε Έλληνες εργαζομένους και πιθανότατα θα φέρει χρήματα και στο Ελληνικό Δημόσιο μέσω εξαγωγών;

Διαβάστε το άρθρο μας για το πυροσβεστικό αεροσκάφος στον σύνδεσμο:
Τα σχέδια κατασκευής Ελληνικής Κορβέτας και Πυροσβεστικού αεροπλάνου.

Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου